לא משנה איזה חג זה, תמיד אני מסיימת את החגים עם בטן נפוחה ושורה של מילמולים: אכלתי יותר מדי (או כמו שסבתא רגינה אומרת: אכלתי מדי). בימים שאחרי, אני מכרסמת ירקות, מכינה מרקים ואוכלת פירות כאילו גיליתי את קיומם המופלא דקה קודם.

לביבות בטטה ברוטב שמנת ועירית (צילום: יעל אילן,  יחסי ציבור )
לביבות בטטה. הונדסו מהזיכרון|צילום: יעל אילן, יחסי ציבור

אמא שלי היקרה, הכירה את התופעה המעיקה ובימים שלאחר החג, היתה מפנקת בסלטים טעימים, מרקים מגוונים ובלביבות בטטה מתוקות מתוקות. את ההשראה ללביבות הבטטה היא קיבלה כמובן מהמנה המופלאה של אורנה ואלה, שאת המקום שלהן בשינקין פקדנו יחד כשגילי גרה ברחוב הכי מפורסם בתל אביב, לפני המון שנים. אמי כהרגלה כשטעמה מנה שמצאה חן בעיניה, ביקשה את המתכון, אך המלצרים סירבו לתת. ספר המתכונים של בית הקפה יצא רק אחרי שהיא כבר הינדסה מתכון משלה, שאהבנו מאוד.

באחת מארוחות הערב לא הרבה אחרי שאמי נפטרה, מתן הבטיח להביא לביבות בטטה, הבטחה שמאוחר יותר יצטער עליה. בניגוד לתפוחי אדמה, בטטות לא אוהבות שהופכים אותן ללביבות. כמות הנוזלים שהן מגירות וההתעקשות שלהן להישאר במרקם של פירה, יכולה להוריד מהפסים גם את האיש הסבלני בעולם ואנחנו, בני משפחת מנדלמן, לא נודענו למרחקים בסבלנות שלנו. הלביבות של מתן אמנם היו טעימות להפליא, אבל הליך ההכנה שלהן גרם לו להבטיח שעם כל האהבה, לביבות הבטטה הבאות שהוא יגיש לנו, יגיעו בטייק אווי ישר מאורנה ואלה.

לקראת החג העמדתי בפני עצמי אתגר: להנדס את לביבות הבטטה של אמא שלי, במינימום עצבים. שלוש(!) שעות אחרי תחילת ההכנה, עמדה לה תלולית יפה של לביבות מחכה לאכילה.

לביבות בטטה וקינמון

המרכיבים:
קילו בטטות קלופות, חתוכות ומבושלות
75 גרם חמאה מומסת
ביצה אחת
10 גרם אבקת אפייה (שקית קטנה)
50 גרם קמח
מלח
פלפל
קינמון
חמאה לטיגון

כלים:
סיר בישול לבטטות
קרש חיתוך
סכין חיתוך
קולפן
מחבת לטיגון
תרווד
שתי כפות
מסננת גדולה

לביבות בטטה וקינמון (צילום: עודד קרני)
מושלמות עם יוגורט עיזים בצד|צילום: עודד קרני

אופן ההכנה:

1. לאחר בישול הבטטות עד רכות מוחלטת, מסננים אותן ומוסיפים להן חמאה מומסת. מועכים ומערבבים.

2. מוסיפים לבטטות ביצה, אבקת אפיה, קמח ותבלינים. מערבבים עד לקבלת עיסה חלקה. לשים קצת את התערובת עם הידיים כדי לפרק את העמילן מהבטטות ולהעשיר את המסה.

3. מניחים במסננת מעל סיר ומעבירים למקרר לנוח כשעתיים.

4. מחממים מחבת על אש בינונית וממיסים עליה חמאה. לוקחים כף שטוחה מתוך התערובת, ובעזרת הכף השניה מורידים אותה על המחבת ומשטחים אותה קלות. מחכים כשבע דקות ואז הופכים את הלביבות בעזרת תרווד. הלביבות מוכנה כאשר יש להן קרום חום, והן אחידות ולא נוזליות.

5. מגישים את הלביבות יחד עם יוגורט עזים ועירית קצוצה או קצח.

>> בשבוע שעבר הכנו כבד קצוץ לראש השנה
>> עקבו אחרי טעימא בפייסבוק