פינק ליידי 1 - תפוחים (צילום: RASimon, Istock)
מה ליפים האלה ולחלומות רעים?|צילום: RASimon, Istock

זה התחיל בפסטורליה של טיול בטבע, ונגמר במבוך חדריו של בית על שפת אגם, שעל גדותיו נטועים עצי תפוח. בני המשפחה שאצלם התארחתי איבדו כנראה את שפיות דעתם, ורדפו אחריי כמו בסרט אימה הוליוודי מתועב שהתנחל לי במוח. החלום היה מסויט כל-כך, שצרחתי לעזרה. פעם קראתי לאימא ופעם לאחי הבכור, ובשלב מסוים מיקי בא לעזרתי ופשוט העיר אותי מהסיוט הזה, שלא נגמר.

אין לי מושג מאיזה מקום בתת-מודע הגיעה אליי המשפחה הקטלנית הזאת, ולמה בערבו של יום שבו הייתי קרוב לגן עדן, גורשתי בבושת פנים לגיהינום הזה של הפחד. מה שברור, המכנה המשותף בין המציאות לחלום היה התפוחים הוורודים, שבבוקרו של אותו יום אספתי בתאווה גדולה.

לאורך כביש הצפון, בחלקות של קיבוץ סאסא, נטועים עצים צעירים של תפוחים מזן פינק ליידי. עד לפני שבועיים הם היו מלאים פרי, אבל פתאום הפירות נשרו כמו שצונחים הזלזלים בשיר של ביאליק. על האדמה שכבו מרבדים של תפוחים ורודים. בין הכביש למטע התפוחים עומדת גדר רצינית, שמונעת מאנשים שעוברים בכביש, כמוני, ללקט אותם תפוחי עורלה שנשרו. ומכיוון שאיש כמוני לא יכול לראות כל-כך הרבה תפוחים שוכבים על האדמה בחוסר מעש, ביקשתי ממישהו שיתקשר למישהו, שיבקש מהקיבוצניקים לאפשר לנו לאסוף חלק קטן מהפירות שנשרו.

כשהאישור הגיע, נסענו למטע ואספנו את התפוחים האלה בשמחה רבה. התפוחים היו במצב מצוין. תפוחים גדולים ומתוקים שעדיין לא התרככו. מצע העלים והזלזלים שנשרו מהעצים חצץ בינם לבין האדמה הבוצית, והגן עליהם מפני הרקב. כשהבאתי את ארגז התפוחים הביתה היה לי מצב רוח מרומם. מצאתי אוצר. ביקשתי ממיקי לאפות לי עוגה. וכאן המקום לעצור רגע ולהסביר למה אופה מקצועי מבקש דבר כזה.

אז ככה. האמת היא שאחרי הכמויות המטורפות של העוגות שאפיתי בקונדיטוריה שלי, נהייתה לי פוסט-טראומה קטנה, והפסקתי לאפות עוגות בכלל. כמו סנדלר שהולך יחף. לפני שנים ארוכות, כשרק הכרתי את מיקי, הוא אפה עוגות פרג ועוגות תפוחים ועוגות שוקולד, אבל בעשרים ומשהו השנים האחרונות שאנחנו יחד, הוא לא נגע בתנור בכלל. זו הייתה הטריטוריה שלי. בלי להתכוון סירסתי אותו באפייה. אבל בזמן האחרון הוא עושה קולות שמתחשק לו לחזור לאפות, על אף שבמטבח שלי אין אפילו מערבל חשמלי. אני חסיד גדול של עבודות יד.

פינק ליידי 2 - תפוחים (צילום: istockphoto)
המון פינק ליידי באמצע הדרך. אוצר אמיתי|צילום: istockphoto

אבל ארגז התפוחים העסיסיים והוורודים האלה שנחת בבית גירה אותו עד כדי כך, שהוא הסכים להכין עוגה עם המטרפה הידנית של סבתא שלי. מטרפה פשוטה שבפשוטות, אבל יעילה-יעילה. המתכון שמיקי בחר היה עוגת תפוחים בחושה וקלה להכנה עם קלוואדוס (ברנדי תפוחים).

מיקי היה בחרדה גדולה. לקח לו חצי שעה למצוא את התבנית, שהתחבאה במדפי המטבח. הוא התעקש שאבוא למטבח ואעמוד לצדו, אבל שלא אעשה שום דבר. וכך היה. מיקי הקציף את הסוכר והחמאה, הקפיץ את התפוחים במחבת עם חמאה, ואני עמדתי לידו כמו ספינקס תומך ושטפתי כלים.

מיקי, למי שלא יודע, הוא פרופסור מפוזר, ומספר הכלים שהוא משתמש בהם ומצליח לפזר ברחבי המטבח הוא בבחינת פנומן של ממש. הפעם עבדנו כצוות מיומן. אני על הכלים, מעניק תמיכה רגשית ופתרונות מרגיעים, ומיקי על העוגה. בסופו של דבר העוגה נכנסה לתנור, ואחרי חמישים דקות, כשהשעון המעורר צלצל, מיקי זרח מאושר כאילו גמר זה עתה דוקטורט בהצטיינות יתרה.

עוגת קוגלהוף (צילום: istockphoto)
הקוגלהוף של מיקי. מריחים את התפוחים בחמאה? |צילום: istockphoto

זללנו את העוגה מאושרים עד הגג בתור מנה ראשונה, שנייה ואחרונה בארוחת הערב, והסוכר ממש נטף מאוזנינו בתענוג. העוגה הראשונה של מיקי זה עשרים שנה היא לא משהו שאפשר להתעלם ממנו סתם כך. העוגה הראשונה של מיקי, בלי שאסרס אותו ואפחיד אותו במטבח. עוגה-עוגה. אבל אז, אחרי שזללנו, נרדמתי ונפלתי לתוך החלום הזה עם משפחת אדמס החולנית על שפת האגם נטוע התפוחים. כשהתעוררתי נכנסתי למטבח באמצע הלילה, והחלטתי לאפות קרמבל תפוחים לחיזוק הנשמה. מובן שעשיתי כל קיצור דרך אפשרי, כי ממש, אבל ממש, רציתי לחזור למיטה. הפחד מהמשפחה המטורללת על שפת האגם השאיר אותי במטבח עד שהקרמבל יצא מהתנור, וריחו המשכר תלש אותי סופית מהפחד לעצום עיניים ואפשר לי להתמסר לתרדמה.

עוגת פינק ליידי קלה

החומרים:
4 תפוחי עץ מסוג פינק ליידי
125 גרם ועוד 2 כפות חמאה רכה
1 ו-1/3 כוסות קמח
1/3 כוס סוכר דמררה
1 כפית אבקת אפייה
שתי ביצים
חצי מקל וניל (או 1 כפית תמצית וניל טבעית ואיכותית)
1 כף קליפת לימון מגוררת
2 כפות קלוואדוס
2/3 כוס שמנת חמוצה
1 כוס אגוזים קצוצים

אופן ההכנה:
1. קולפים ומגלענים את תפוחי העץ וחותכים אותם לקוביות. מקפיצים את קוביות התפוחים בשתי כפות חמאה במחבת במשך דקות אחדות. משהים להתקרר. טורפים את החמאה הרכה יחד עם הסוכר כמה דקות במטרפה ידנית (או במערבל).

2. מוסיפים את הביצים ואת השמנת החמוצה לתערובת הסוכר, וטורפים עוד כדקה. מנפים את הקמח עם אבקת האפייה. מוסיפים את הקמח לתערובת הסוכר והחמאה, וטורפים מעט עד שמתקבלת תערובת אחידה. מקמחים קלות את קוביות התפוחים המוקפצות, ומקפלים לתוך המסה יחד עם הקלוואדוס, קליפת הלימון המגוררת והווניל שגירדתם מהמקל בעזרת סכין חדה (או תמצית הווניל).

3. שופכים את העיסה לתוך תבנית קוגלהוף קטנה (בקוטר 20-23 סנטימטר) משומנת בחמאה, ואופים בתנור מחומם מראש ל-170 מעלות צלזיוס במשך כ-50-55 דקות, או עד שקיסם יוצא יבש. מצננים את העוגה על רשת. הופכים את תבנית הקוגלהוף ומפרידים ממנה את העוגה. מגישים עם קצפת מתקתקה שלתוכה קופלו האגוזים הקצוצים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: עוגת פינק ליידי קלה

קראמבל תפוחים (צילום: istockphoto)
קראמבל תפוחים. מגישים חם חם|צילום: istockphoto

קראמבל פינק ליידי

החומרים:
1 תבנית חרס עגולה בקוטר 26 סנטימטר
8-10 תפוחי עץ מזן פינק ליידי
250 גרם חמאה פלוס 2 כפות
150 גרם קמח
250 גרם 2 כפות סוכר דמררה
120 גרם אבקת שקדים טחונים
חצי לימון
חצי כפית מוסקט מגורר טרי

אופן ההכנה:
1. לשים את 250 גרם החמאה עם הקמח, הסוכר, אבקת השקדים והמוסקט, עד לקבלת בצק נוקשה. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך שעה. בינתיים, קולפים ומגלענים את התפוחים, חותכים לשמיניות לאורכם, ומטפטים עליהם מיץ לימון כדי שלא ישחירו.

2. משמנים את תבנית החרס בחמאה, ובוזקים מעל סוכר דמררה. מסדרים את שמיניות התפוחים באופן מעגלי על תחתית התבנית, ומפוררים מעליהם את הבצק שהכנתם בנדיבות גדולה. מכסים את כל התפוחים בבצק. אופים בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות כ-50 דקות, או עד שהבצק מזהיב לגמרי. מגישים מיד חם-חם, עם קצפת או עם גלידה.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קראמבל פינק ליידי

>> בשבוע שעבר ארז בישל עם תרד
>> לכל המדורים של ארז קומרובסקי