בשנה האחרונה מופצים סרטונים ויראליים רבים היוצאים נגד אכילת בשר, בין היתר בשל כמות השומן הרווי והכולסטרול שבו - והנזקים הבריאותיים שהוא כביכול גורם. אלא שכמו בחיים, כך גם בתזונה: קיצוניות לא מאפשרת איזון. חשוב לזכור שבשר מהווה מקור מצוין לחלבון איכותי כמו גם לוויטמין B12 ההכרחי, שלא נמצא במזון מהצומח. מומלץ לאנשים טבעונים לצרוך B12 באמצעות תוסף תזונה, ומצד שני – חובה על הקרניבורים להקפיד על כמותו ואיכותו של הבשר בתפריט שלהם.
ואם אתם כבר אוכלים בשר, איזה בשר עדיף –מנת קבבים ריחנית ונוטפת שמן או סטייק עסיסי? נדמה שאף אחד משניהם הוא לא החבר הכי טוב של הדיאטה שלכם, אבל בכל זאת, מי הרסני פחות?
התשובה תלויה, כמובן, מאיזה סוג של בשר עשויות המנות. בשר כבש, לדוגמא, הוא עשיר מאוד בשומן ומכיל כ-30% שומן – ראו הוזהרתם. כשמדובר בבשר בקר, קיימים הבדלים משמעותיים מאוד בהרכב התזונתי בין הנתחים השונים.
אנטרקוט (מספר 1), צוואר (מספר 10) ואיברים פנימיים הם חלקים העשירים מאוד בשומן רווי ובכולסטרול, הנוטים להצטבר על דפנות כלי הדם וליצור שכבת פלאק; ב-100 גרם אנטרקוט יש כ-15% שומן, לעומת נתח סינטה המכיל רק 2%. הזמנתם 300 גרם סטייק אנטרקוט? הזרקתם לגוף כ-650 קלוריות מזיקות. לו הייתם מזמינים נתח סינטה באותו המשקל, הייתם נהנים ממחצית מכמות הקלוריות ומכמות ברזל זהה.
אז אילו נתחים משמינים פחות? מבין הבשרים דלי השומן והקלוריות אפשר למצוא חלקים כמו כתף (מספר 4), פילה (מספר 12) וכאמור, סינטה (מספר 11).
אם הקצב טוחן אותו מולכם, אז גם קבב זה בסדר
מכיוון שקבבים עשויים מעיסה, כשאנחנו אוכלים בחוץ יש לנו קושי לשלוט בהרכב שלה. עיסת הקבב כוללת, פעמים רבות, כמות מכובדת של שומן, שנטחן עם הבשר במטרה לתרום לרכות הקבב. ולכן במסעדות עדיף, בעיני, לבחור בנתח סינטה רזה במקום לבחור בקבב – וגם לבקש שיסירו את מעטפת השומן בצד העליון של הנתח.
אבל אם אתם באטליז והקצב מכין את תערובת הבשר לקבב מולכם, הקפידו לבקש שהיא תהיה עשויה מנתחי בשר רזים יותר כך שתוכלו לשלוט בכמות השומן שבפנים. במקרה כזה, גם הבחירה בקבב היא בחירה טובה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס
>> בפעם הקודמת הכרענו מה משמין יותר: קוסקוס או פתיתים?
>> לכל המתכונים לראש השנה