החורף הגיע, והכמיהה שלנו למתוקים גדלה. מדוע זה כך? עם המעבר לשעון החורף, הימים מתקצרים והחשיפה לאור השמש פוחתת. ההפרשות ההורמונאליות בגופינו מושפעות מהמחסור בשעות האור: רמות הסרוטונין בדם יורדת, ורמות המלטונין עולות.
ירידה ברמות הסרוטונין מובילה לדחף לפחמימות, היות והן דרושות ליצירתו; המלטונין, מנגד, הוא הורמון השינה, ועליה בכמות שלו בדם מביאה לדכדוך החורף המוכר. מי שרואה באוכל חבר, עשוי למצוא את עצמו בימי החורף מרבה להתנחם בחיקו של המקרר.
סוכר, סוכר ועוד קצת סוכר
ועכשיו, כשהפינוק החורפי המוכר לנו כקרמבו מצטרף למדפי הסופר, חייבים לשאול - עד כמה הבחירה בו היא בחירה נכונה, בהשוואה לחטיפי המיני?
מבחינה קלורית, בקרמבו (20 גרם) ובחטיף מיני פסק זמן (20 גרם) יש בערך את אותה כמות הקלוריות: כ-110 קלוריות ליחידה. עסקה לא רעה בשביל פינוק אהוב, אבל מה מבחינת האיכות התזונתית?
הקרמבו הוא למעשה גוש סוכר. ברשימת הרכיבים שלו נמצא בראש ובראשונה סוכר, כמו גם גלוקוזה (סוג של סוכר) ולעיתים גם דקסטרוזה (סוג נוסף של... סוכר). כמו כן הוא עשוי מחלבון ביצה, חומרים מייצבים, חומרי טעם וריח ולעיתים אף צבעי מאכל. הציפוי עשוי מצימקאו: סוג של שוקולד עם אחוזי קקאו נמוכים, שהמרכיב העיקרי בו הוא (ניחשתם נכון!) סוכר. הקרמבו מכיל גם שומן צמחי מוקשה (שומן טרנס הידוע לשמצה), אבקת קקאו, לציטין, סויה ועוד. הביסקוויט של הקרמבו עשוי קמח חיטה לבן, סוכר, שומן צמחי מוקשה, מלח, חומרי טעם וריח וחומרי תפיחה.
ומה יש בחטיף מיני פסק זמן? גם פה נמצא את הסוכר כמרכיב דומיננטי, ובנוסף כוללת רשימת הרכיבים (בסדר הולך ויורד מבחינה כמותית): חמאת קקאו, אגוזים, אבקת חלב, עיסת קקאו, שמנים ושומנים מהצומח (שומן טרנס), קמח חיטה, קמח סויה, אבקת מי גבינה, לקטוזה, שומן חלב, מתחלבים, מתפיחים ואנזימים.
קשה לעצור, והפעם לא אתם אשמים בזה
מדובר, בסופו של דבר, בשני מוצרים מעובדים ועשירים בסוכר, עובדה שהופכת אותם לממכרים: הסוכר הלבן גורם לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, שבעקבותיה מופרש ההורמון אינסולין שגורר ירידת סוכר חדה. כשרמות הסוכר יורדות אנחנו חשים רעבים ומשתוקקים למתוק במטרה להעלות מחדש את רמת הסוכר בדם, ומכאן המשפט המיוחס למתוקים "חבר מביא חבר". פשוט קשה לעצור, ובמקרה הזה כוח הרצון הרעוע שלכם הוא ממש לא האשם העיקרי.
בנוסף, אני ממליצה לכם לחפש על מדפי הממתקים בסופר מוצרים בעלי אחוזי קקאו גבוהים וכמות סוכר קטנה יחסית (כפי שניתן יהיה לאתר לפי סדר רשימת הרכיבים על אריזת המוצר). נסו ליהנות ממתקים כאלה, ותגלו מהר מאוד שככל שהמוצר מכיל פחות סוכר - כך תשתוקקו פחות לביס נוסף.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס