ט"ו בשבט בפתח, ולמרות שהיה עדיף שנציין אותו בנטיעת עצים אנו נוהגים להתמקד דווקא באכילת פירות יבשים. בעבר, לפני שהיו אמצעי קירור, ייבוש הפירות הייתה הדרך היחידה בה יכלו יהודי הגולה לאכול מפירות ארץ ישראל בחג - ומכאן מסורת אכילת הפירות היבשים.
תהליך הייבוש מעלה את ריכוז הסוכר בפרי, ולכן אולי בכלל משתלם יותר להתפנק עם משהו אחר במקום? השוויתי בין שני תמרים לבין חטיף אנרגיה אחד – איזה מהשניים עדיף לכם לאכול?
מבחינה קלורית, שני תמרים מיובשים מזן מג'הול שווים לחטיף אנרגיה ממוצע, ובשתי האופציות יש כ-100 קלוריות. אז מה, שפשוט נבחר במה שטעים לנו יותר? לא כל כך מהר.
הידעתם? חטיף אנרגיה משמין כמו מיני פסק זמן
חטיף אנרגיה המכיל 100 קלוריות בלבד בהחלט נשמע כמו פתרון משביע רצון לדחף שלנו למתוק. אבל חשוב שנהיה ערים לכך שמרבית חטיפי האנרגיה המכילים 100 קלוריות שוקלים 20 גרם בלבד. כלומר, 100 גרם מאותו החטיף היה עולה לנו כבר ב-500 קלוריות, מספר נאה שלא יבייש חטיפי שוקולד עשירים. לצורך ההשוואה, גם חטיף מיני כיף כף מכיל כמעט 100 קלוריות לכמעט 20 גרם. פתאם זה לא נראה כל כך מעט, נכון?
ויש גם מחיר נוסף שאנו נאלצים לשלם מלבד המחיר הקלורי. חטיפי אנרגיה מסוגים שונים נבדלים בהרכבם התזונתי, אם כי מרביתם מכילים רשימת ממתיקים ארוכה (סוכר, סירופ גלוקוזה, סירופ פרוקטוזה, דבש, סירופ קרמל, סירופ סוכר, לתת שעורה, סירופ תירס ועוד), ממתיקים כוהליים (מלטיטול, איזומאלט), שומן טרנס ורשימת חומרים מתחלבים, מווסתי חומציות, מתפיחים ועוד. אז נכון, הכל יעלה לנו רק 100 קלוריות – ובכל זאת, המרכיבים המעובדים השונים והרבים האלה עשויים להשפיע באופן קיצוני על גופינו.
הסוכרים הפשוטים הרבים שבחטיפים גורמים לתנודות חדות ברמות הסוכר בדם, ואלה גורמות לנו לחוש רעב ולהמשיך לצרוך עוד ועוד מתוקים; שומן הטרנס נוטה להצטבר על דפנות כלי הדם ואילו הממתיקים הכוהליים עשויים לגרום לאנשים מסוימים לאי נוחות במערכת העיכול. ובאופן כללי, ככל שהרשימה כוללת יותר חומרים מעובדים - הרי שערכו התזונתי של המזון ירוד יותר.
התמר עשיר בוויטמינים, בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון
2-3 תמרים מיובשים מכילים גם הם כ-100 קלוריות, אבל מחקר שנעשה לאחרונה מצא כי אכילת מספר תמרים ביום לא מעלה את רמות הסוכר בדם, בזכות הסוכרים הטבעיים שבפרי. התמרים מפחיתים את הסיכון לטרשת העורקים - בזמן ששומן הטרנס עושה את ההיפך המוחלט. הם עשירים בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, והם מספקים מקור לאשלגן, מגנזיום, ברזל, סידן, נחושת, אבץ, זרחן, מנגן וסלניום וגם לוויטמינים מקבוצת B, וכל אלה מסייעים לחיזוק העצם, מונעים לחץ דם גבוה ומגנים מפני מחלות לב.
מכאן אפשר להבין שכל קלוריה שמקורה בתמר בהשוואה לחברתה שנלקחה מחטיף האנרגיה היא לא קלוריה ריקה, אלא כזו המכילה ערך מוסף שתורם לבריאות. לעניין הזה, צריך לזכור, יש השפעה ישירה גם על היכולת שלנו לשלוט בכמויות, ולכן הבחירה שלי היא כמובן שני תמרים על פני חטיף אנרגיה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס