מזג האוויר נהיה קריר, ואנחנו משתוקקים לארוחות מסורתיות וחמימות סביב שולחן השבת. אבל באיזו משתי מנות השבת הישראליות נבחר – הג'חנון או החמין?
החמין פותח עם יתרון – בזכות העובדה שחייבים להכין אותו לבד בבית, מה שמאפשר לנו לשלוט בהרכב המנה. לא ניתן לקנות "חמין אקספרס" מהיר להכנה בסופר, בניגוד לג'חנון שתופס מקום נכבד במקררי הקפואים.
חמין, יש בו הכל
לא מספיק גרוע? בואו נדבר קלוריות: ביחידת ג'חנון קנוי (כ-160 גרם) יש כ-600 קלוריות ו-34 גרם שומן, המהווה כחצי מהקלוריות של המנה. תוסיפו ביצה קשה ורסק עגבניות – והנה הגענו לכ-700 קלוריות. חלילה לכם מלוותר על הרסק והביצה, כי בהם, לפחות, יש ערכים תזונתיים כלשהם; אם אתם רוצים לצמצם את הנזק של הג'חנון, מוטב שתסתפקו במנה קטנה יותר.
גם במתכוני הג'חנון הביתי תהיינה כמויות נכבדות של שומן, אבל בבית תוכלו לשפר את איכותו משמעותית אם תשתמשו בשמן קנולה במקום במרגרינה. גם חמאה תהיה עדיפה על מרגרינה, ברמת ה"רע במיעוטו" ובטח לא כהמלצה בריאותית.
החמין, לעומת זאת, היא מנה מודולרית הרבה יותר: יש שמכינים אותו עם עוף ויש שעם קוביות בשר בקר; ניתן להוסיף קטניות כמו שעועית לבנה או גרגירי חומוס, דגנים כמו אורז או חיטה - ולרוב הוא מלווה גם בתפוחי אדמה וביצים. הבישול הוא איטי וארוך ולא כולל טיגון, וניתן להסתפק בכמות שמן קטנה ביותר – זה תלוי רק במי שמכין.
ההרכב התזונתי של החמין איכותי ומשלב פחמימות מקבוצת הדגנים (אורז או חיטה) וחלבון (בשר או ביצה), כאשר שילוב של קטניות יעשיר את המנה בכמות חלבון גבוהה אפילו יותר. גם השמן יכול להיות בריא, במידה ומשתמשים בשמן קנולה.
באותן 700 הקלוריות ששילמנו בעבור יחידת ג'חנון קנויה הנאכלת עם רסק עגבניות וביצה, נוכל לקבל ממנת החמין פולקע של עוף, ביצה קשה, 6 כפות אורז, 3 כפות גרגירי חומוס ותפוח אדמה קטן (בהנחה שבמנה זו כולה היה שימוש בשתי כפות שמן, דבר פרקטי ואפשרי ביותר לביצוע). נשמע הרבה יותר משתלם מהג'חנון, לא? סביר להניח שנוכל להסתפק גם במנה פחות גדולה מזו שפרטתי, ובכך נחסוך בקלוריות - ובכל זאת נהנה מארוחה מזינה ומשביעה.