אם אנחנו צריכים תירוץ בשביל לאכול, החגים ללא ספק מספקים לנו אחד כזה. חג החנוכה מתהדר בלביבות וסופגניות מטוגנות, זכר לנס פח השמן – אבל בסופו של החג אנחנו זקוקים לנס משל עצמנו כדי להשיל את עודפי הקילוגרמים שצברנו במהלכו.
הבעיה המרכזית עם מזון מטוגן היא שהוא מכיל קלוריות רבות שלא תורמות לנו לשובע כלל. השמן דל בנפח ובקושי תורם למילוי הקיבה, אבל מה לעשות שאנחנו לא תמיד אוכלים כדי לשבוע, אלא לפעמים אוכלים כדי לשמוח? סופגניות ולביבות לא נכנסות לקטגוריית "קלוריות להזנה", אלא לקטגוריית "קלוריות לנשמה". חשוב לזכור את זה – כי גם כשמנסים לשמור על המשקל ועל הבריאות, אסור לשכוח את השמחה ואת הנשמה.
הלביבות לפחות עשויות מתפוחי אדמה
מבחינה קלורית נטו, בסופגנייה קלאסית ממוצעת עם ריבה יש כ-500 קלוריות. אכילת סופגנייה אחת כזו מידי יום במהלך שמונת ימי החג תסתכם בעלייה של יותר מחצי קילוגרם בשמונה ימים.
להבדיל מסופגנייה, הלביבה מכילה כ-130 קלוריות. כלומר שלוש לביבות, השוות פחות או יותר לסופגנייה מבחינת הנפח, יכילו גם את אותה כמות הקלוריות שלה. גם הלביבות מטוגנות, וגם הן עשירות בקלוריות ודלות בנפח. אלא שמבחינה איכותית, תנצחנה הלביבות בגדול.
הן עשויות מתפוח אדמה, וזה הרע במיעוטו – בעיקר בהשוואה לקמח ולסוכרים הפשוטים מהם מורכבת הסופגנייה עם הריבה. את הלביבות אפשר להכין לבד בבית, כאשר אופן הטיגון בשליטתנו ואנחנו יכולים להפחית את כמות השמן ולדאוג שהלביבות לא תשהינה בתוכו זמן ממושך מדי, כך שלא תספגנה הרבה ממנו. הכי טוב היה, מן הסתם, לו הייתם מוותרים בכלל על הטיגון, ובוחרים לאפות את הלביבות. בדרך זו הייתם יכולים לחסוך כ-70 קלוריות ללביבה.
>> הנה מתכון ללביבות אפויות נהדרות, שהילדים מתים עליהן
הקדישו לסופגנייה את הרגע שלה, ותהנו ממנו
אבל אמרנו שחשוב לזכור את הנשמה, נכון? אז איך בכל זאת נהנים גם מסופגניות בחג? קודם כל, זכרו שאתם לא אמורים לשבוע מהסופגניות. מי שינסה להחליף את ארוחה בסופגנייה ("זה יהיה במקום ארוחת ערב") ייכשל כישלון חרוץ, כי כאמור, הסופגנייה עתירה בקלוריות – אך לא משביעה. לכן, דווקא בתקופת החג חשוב לאכול ארוחות מסודרות בעלות ערך תזונתי גבוה, שיישמרו עליכם שבעים ומרוצים; באופן הזה תוכלו לעמוד בפיתוי של ארגזי הסופגניות הנוחתים עליכם במשרד ובגני הילדים וקורצים אליכם מכל מאפייה.
תנו לסופגניות את המעמד הראוי להן: אל תטרפו אותן במשך היום בהיסח הדעת, ואל תתחילו ליהנות מהן שבוע לפני שהחג התחיל. הגיעו למעמד הדלקת הנרות המשפחתי או הקהילתי שבעים ובעלי שליטה עצמית, ושם נסו להפעיל את עיקרון מזעור הנזקים, במטרה לספק את הצורך של הנשמה בסופגנייה חמה ומתוקה – אבל לא לעשות הזק כבד מדי.
בחרו את הסופגניות הקטנות יותר (חיסכון של כמחצית מכמות הקלוריות). נסו את הסופגניות האפויות הנהדרות, והשתדלו לבחור בציפוי סביר ולא עתיר סוכר. חייבים דווקא את זו המפוארת והמצ'ופרת? הרשו לעצמכם אחת כזו במהלך החג, ואז בחרו בסופגנייה המפנקת ביותר שתוכלו למצוא, והתענגו עליה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס
>>
>> בשבוע שעבר בדקנו מה כדאי לשים בסנדוויץ': גבינה או פסטרמה?