סבתא שלי תמיד אמרה שאת הקפה הראשון של הבוקר חייבים לשתות בישיבה, אחרת כל היום יהיה מזל רע. ברור שאני לא מאמינה בזה, אבל בגלל ששמעתי את המשפט הזה כל כך הרבה פעמים, היום אני פשוט לא מסוגלת לשתות את הקפה שלי בעמידה. וזה לא רק הקפה – יש כל מיני דברים שגורמים לי להרגשה לא נוחה. לחם הפוך על השולחן, למשל, או מלח שנשפך, ואפילו חיתוך של בננה בסכין. למה? אלוהים יודע. אז אם גם אתם אוחזים באמונה טפלה שקשורה באוכל ומתפדחים להודות בזה – בואו תתנחמו בכל הדוגמאות הבאות.

קפה הפוך ארומה (צילום: creacart, Istock)
קפה. דבר ראשון שבו|צילום: creacart, Istock

לחם: מי הזמין תליין?

הידעתם שאמנות הקונדיטוריה כולה נוצרה בגלל אמונה טפלה? אמונה שנהגה אי אז גרסה שכשמכינים לחם, חובה לנצל את שאריות הבצק שנותרו בתחתית הקערה ולאפות מהן עוגיות לילדים. במשך מאות שנים האמינו רבים וטובים שאם יזרקו את השאריות האלה, הדבר יביא לקלקול מוחלט של הלחם שבתנור.

סיפור מעניין נוסף הוא על כיכר הלחם ההפוכה, שמסמלת ריב או מזל רע. לאמונה הזו יש הסבר קצר ומפתיע: בימי הביניים הוצאות פומביות להורג היו נפוצות, והתליינים זכו ליראה ולכבוד. ביום הביצוע התליין לא היה מספיק לאסוף את לחמו, והאופה היה שומר אותו עבורו. כדי להיות בטוח שלא ימכור את כיכר הלחם האמורה למישהו אחר, האופה היה הופך אותה. ומכאן: אם הנחת לחם הפוך – הרי שהזמנת את התליין אליך הביתה. אגב, לחם שבורח מהאחיזה בזמן החיתוך גם הוא כרוך בתוצאה מצערת – עימותים וחילוקי דעות במשפחה.

תה: אם את רוצה להתחתן, תיזהרי עם החלב

מסתבר שתה מרכז סביבו לא מעט אמונות טפלות. באנגליה מאמינים שיש חשיבות עליונה לסדר הוספת התוספות לכוס: אם את או אתה רוצים להתחתן מתישהו, עליכם להקפיד להוסיף את הסוכר, ורק אחריו את החלב; אם בתחתית הכוס מתגלות שאריות של סוכר שלא נמס, המשמעות היא שמישהו מאוהב בכם; אם נשפך לכם התה סימן שאדם זר עומד לקפוץ לביקור, ואם תיתנו למישהו אחר למזוג את התה מהקנקן אתם מסתכנים במזל רע. עדיף תמיד לעשות את זה ביחד.

ביצים: רק חדשות טובות

ברוב התרבויות ביצים מסמלות פוריות. במדינות אנגלו-סקסיות מאמינים שאם מוצאים שני חלמונים בביצה אחת – מישהו עומד להתחתן בקרוב (או למות, לפי גרסה אחרת); אם תשברו ביצה בטעות זה ימשוך אליכם חדשות טובות; ויש כמובן את אלה שנשבעים שמכיוון שביצה מסמלת חיים, אם שואלים ממישהו ביצים ולא מחזירים – המון דברים רעים קורים.

מלח: היידה, שטן

גם המלח מאגד סביבו אמונות טפלות לרוב, כנראה בגלל שהיה בעל חשיבות עליונה בהיסטוריה של התזונה האנושית. בימי קדם היה נהוג לשפוך מלח על אדמות האויב על מנת להפוך את האדמה לעקרה. אולי בגלל זה עד היום רבים מאמינים שמלח שנשפך מביא מזל רע. מצד שני – זריקת מלח מעבר לכתף שמאל תביא לך ברכה גדולה, כי היא תמנע מהשטן ומשלל שדים לקחת את נשמתך. מכאן התגלגלה, ככל הנראה, האמונה החדשה יחסית שמלח מגרש עין הרע.

מערבבים את חומרי הבלילה (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
לקחתם ביצה מהשכנה? מוטב שתחזירו|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

תנו לנו באורז!

לזרוק אורז על זוג טרי זו סגולה בריאות, עושר, אושר ושגשוג. בנוסף, זריקת אורז עוזרת לפיוס רוחות רעות; ובלי כל קשר: בתאילנד מאמינים שאם תאכלו אורז חם וקר מאותה הצלחת, תלכו לאיבוד. אל תשאלו אותנו.

סכינים: יש לך שקל?

רבים מאמינים שסכין שעובר מיד ליד יגרום למריבה, ולכן מקפידים להניח אותו באמצע הדרך, ולא לתת אותו ישירות (אגב, באמריקה הלטינית טוענים אותו הדבר על פלפל חריף). בדומה, מוטב לעולם לא להעניק סכין במתנה לחבר, ואם בכל זאת עושים את זה – מקובל לבקש ממנו תשלום סמלי, כדי לנטרל את השפעת הכשף.

זהירות, פטרוזיליה הורגת

לא ברור מה יש לצמח התבלין הזה שגורם לו להיות כל כך עמוס באמונות אפלוליות, בעיקר בצרפת. הפטרוזיליה ידועה תחת השם העממי "הדשא של הרוע". בימי הביניים אנשים חששו לזרוע פטרוזיליה: הזריעה אמנם יכולה לעזור לאישה להיכנס להריון, אבל עלולה גם לגרום למוות תוך שנה. כדי להימנע מהגורל האכזר הזה יש להניח את הזרעים בתוך חור בקיר, להניח להם לנבוט, ורק אז להעביר אותם לאדמה. בנוסף לזה, מסתבר שאסור לתת פטרוזיליה מתנה, כי זה מביא מזל רע. תכלס, לא גזירה שאי אפשר לעמוד בה.

עוגת יומולדת. לא לנו, לארטמיס

המנהג לנעוץ נרות בעוגת יום ההולדת התחיל ביוון הקדומה, אז היו מכינים עוגות דבש בצורת ירח כדי לחגוג את לידתה של ארטמיס, אלת ירח. תפקידם של הנרות היה לגרש את הרוחות הרעות הנמשכות לחגיגה. היום רובנו מאמינים שמי שיכבה את כל הנרות על עוגת היומולדת שלו יזכה להגשים משאלה. האמת, די פרימיטיבי מצדנו.

פטרוזיליה נקצצת (צילום: icyimage, Istock)
פטרוזיליה. קודם בחור בקיר, רק אחר כך באדמה|צילום: icyimage, Istock

בננות: לא בסכין!

חלק גדול מהאמריקאים מאמינים שחיתוך של בננה בסכין מביא מזל רע. אם צריך, אפשר פשוט לשבור אותה לחתיכות קטנות. ואם כבר בננות – אם אתם יוצאים לדוג בשום אופן אל תעלו עם בננה לספינה, כי אז לא תעלו כלום בחכתכם.

צ'ופסטיקס: זהירות, מוות

בסין וביפן צ'ופסטיקס התקועים בתוך קערת אורז הם סימן למוות. כנראה משום שהקומפוזיציה הזו מזכירה קטורת, שאותה הסינים שורפים לכבוד המתים. כמו כן, אם בשולחן יש זוג מקלות לא תואם כנראה נידונתם לפספס מטוס, רכבת, או אוטובוס.

לחיים!

חשבתם פעם מה מקור המנהג להקיש כוסות זו בזו (מה שאנחנו קוראים, "לעשות לחיים")? אז הכל התחיל בימי הביניים, אז הרעלה של האויב – בנשפים, בארוחות משפחתיות, במסיבות חתונה – הייתה דבר שבשגרה. אפילו להרים כוסית עם חברים נחשב אז מסוכן, כי כל אחד היה יכול להיות קורבן להרעלה. בתקופה זו, כדי להוכיח את טוהר הכוונות, נולד המנהג לשפוך כמות קטנה של משקה נוזל מכוס לכוס לפני השתייה.

סושי בננה לילדים (צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל)
רגע, חתכתם את הבננה בסכין?|צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל

ועוד קטנות:

בוטנים: בארה"ב מאמינים שלספורטאים ולאמנים אסור לאכול בוטנים לפני המשחק, המירוץ או המופע. למה? ככה. זה מביא מזל רע.

אטריות: בסין אטריות ארוכות מסמלות חיים ארוכים, ולכן אסור בתכלית האיסור לחתוך אותן. לחתוך את האטריות משמע לקצר את החיים, ואת זה איש אינו רוצה לעשות.

תפוזים: האנגלים מאמינים שאם תיתנו למישהו תפוז תגרמו לו להתאהב בכם. מניסיון – לא עובד.

שום: השום ידוע בהרבה תרבויות כמגן מפני עין הרע. באירופה של ימי הביניים לקחו את האמונה הזו צעד קדימה, ונהגו לענוד לילדים זרים של שום על הצוואר. למה? כדי להגן עליהם מפני מכשפות, כמובן.

מכירים עוד אמונות טפלות? ספרו לנו בתגובות!

>> אפשר להתחיל להכין לביבות!
>> הכירו את החטיף שמסעיר את אמריקה