אנחנו מלקטים לא מעט טיפים מהרשת, ובדרך כלל טיפים של בשלנים, כאלה שמגיעים מקבוצות של בעלי ניסיון יומיומי במטבח, מתגלים כטיפים שהכי שווה לאמץ. לאחרונה אנחנו לא מפסיקים לשמוע על טיפ מסקרן שקשור למאכל שאנחנו אוהבים במיוחד - שניצל. לא מעט בשלניות בקבוצת הפייסבוק אמהות מבשלות ביחד המליצו להניח נייר אפייה בתחתית מחבת הטיגון, מעליו לשפוך את השמן, ולטגן כרגיל.
למה זה טוב? קודם כל מהסיבה הברורה - זה חוסך זמן יקר של קרצוף מחבתות, בהחלט לא פעולה שאנחנו מחבבים. נתקלנו בכאלה שמניחות חתיכת נייר קטנה יחסית שרק מונעת מהשניצלים להידבק ומפירורי הלחם להישרף על המחבת, אך גם בכאלה המניחות יריעת נייר שלמה הגולשת מדפנות המחבת, שללא ספק מקלה על הניקוי בסיום התהליך.
אבל מעבר לניקיון - לא מעט מחברות הקבוצה הבטיחו שהתוצאה יוצאת קריספית להפליא ואף ספוגת שמן פחות מבטיגון רגיל, ושהשמן נשרף לאט יותר. השיטה עובדת כמובן גם בטיגון של חצילים, ירקות או כל מה שעולה בדעתכם.
זה באמת עובד?
אז האם נמצאה שיטה שבאמת עובדת לצמצום ספיגת השמן בטיגון? שאלנו את נטע-חן ליבנה, דיאטנית קלינית (וגם כותבת ממש פה יופי של מתכונים בריאים), והיא ציננה מעט את ההתלהבות, והסבירה לנו שמבחינת ספיגת השמן בתהליך הטיגון - אין כל סיבה שהכמות תרד בגלל נייר האפייה. שמן נספג באוכל בתהליך הטיגון בגלל שמים, שנמצאים בכל מוצר מזון, מתחממים ומתאדים לאוויר, ואת מקומם תופס השמן, לא חשוב על איזה מצע הוא מונח. כל עוד האוכל המטוגן נמצא במגע עם השמן וגם עם האוויר - התהליך יתרחש. הדרך היחידה לצמצם את ספיגת השמן היא לטגן בטיגון עמוק: כאשר המזון המטוגן שקוע כולו בשמן - אין למים לאן להתאדות ואין מקום לספיגה של חומרים אחרים. השמן צריך להיות בטמפרטורת רתיחה - הכניסו קיסם לשמן החם, אם נוצרות סביבו בועיות - הוא חם מספיק.
לעומת זאת, בהחלט ייתכן שהשמן נשרף לאט יותר כי נייר האפייה הוא מעין שכבת בידוד. כמה לאט יותר? זה כבר תלוי בגובה הלהבה, אך ליבנה משערת שלא מדובר בהבדלי זמנים משמעותיים מאוד. ולמי שחושש מהיפלטות של חומרים מסוכנים מנייר האפייה - אל דאגה, ליבנה מספרת שבניגוד לפעם, אז היו מצפים דפי אפייה בשעווה - היום נעשה בהם שימוש בסיליקום, שאינו מסוכן.
אז צמצום בשמן לצערנו נראה שלא מצאנו, אבל צמצום בניקיונות הוא תמיד חיובי, עוד רגע או שניים לפני שנשרף זה אף פעם לא מזיק, ובנוגע לשאלת הקריספיות - את זה נשאיר לכם לבדוק. ספרו לנו בתגובות.