מפנטזים על רול הסושי האהוב עליכם, עם סלמון ואבוקדו? מוטב שתעברו לפנטזיה אחרת. כשקילו אבוקדו עולה 50 שקל, הסושיות מוותרות בלית ברירה על אחד הקלפים המנצחים שלהן. "אין אבוקדו, וגם לא יהיה בשבועות הקרובים", מאמת עובד במסעדת סושי באשדוד. "זה פשוט לא משתלם לנו לקנות אותו בתקופה הזו. במרבית הסושיות בארץ לא תמצאו אבוקדו בתפריט עכשיו". ככה זה כשבתוך חודשיים מזנקים המחירים ב-500 אחוזים – אתם אולי לא זוכרים, אבל ביוני האחרון עוד יכולתם לקנות קילו אבוקדו ב-10 שקלים בלבד.
"יש כרגע מחסור זמני בשוק, בגלל שאין קטיף", מסביר אילן אשל, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות. "הקטיף מתחדש בספטמבר, ומי שיחכה ירוויח, כי אז המחירים יצנחו ל-7-8 שקל לק"ג. מי שקונה היום אבוקדו פשוט מטורף, אלו מחירים לא שפויים". ובישראל כמו בישראל, ישנם גם כאלה שממהרים לנצל את המצב. "לצערי יש מגדלים שקוטפים עכשיו את הפרי לפני שהבשיל כדי למכור אותו ולעשות קופה", מספר אשל. "אני, על כל פנים, ממליץ לצרכנים להמתין בסבלנות לספטמבר".
עלייה מטורפת בביקוש
בשנים האחרונות חלה עלייה גדולה בהיקף של קטיף האבוקדו. בשנה האחרונה נקטפו בישראל 80 אלף טון אבוקדו, 55 אלף מהם לייצוא, 5,000 לשטחי הרשות הפלסטינית וה-20 אלף הנותרים נמכרו לשוק הישראלי.
"בשנים האחרונות יש עלייה מטורפת בביקוש לפרי הזה", מספר אשל. "יותר מזה, יש יותר ויותר אנשים שרוצים לעבור קורס לגידול אבוקדו. זה פרי ששווה לגדל אותו והרווח שלו גדול מאוד". המפסידים הגדולים הם בעלי המטעים שהעדיפו לפני כעשר שנים לעקור את מטעי האבוקדו שלהם – בהיקף של מאות אלפי דונמים – מטעמי חוסר כדאיות כלכלית. "הם פשוט שתלו זנים לא טובים של אבוקדו ולא התמחו בגידול של הפרי, לכן הם עקרו את המטעים. לדעתי היום הם מצטערים מאוד", הוסיף אשל.