נראה כי כמעט לכולנו יש את חלום האי היווני (ולא רק לראשי ממשלות לשעבר). מפלט שקט עם מים צלולים כחולים-ירוקים, חופים מבודדים, אוזו, והרבה הרבה אוכל טוב מתוצרת מקומית. זיתים, גבינות, שמן זית מדהים, דגים ופירות ים טריים ישר מהים ובשר מקומי משובח שהתרוצץ חופשי על ההרים ונשנש זעתר ואורגנו פראי.
הפרויקט החדש של יונתן רושפלד, יחד עם שותפו עדי שטראוס, איש העסקים אודי פרידן והצלם רון קדמי, נראה כמו חתיכת חלום רטוב. מסע קולינרי בן שבוע לאי היווני לסבוס, של נהנתנות ואוכל טוב, שהתקיים בפברואר האחרון, צולם, נכתב ונכרך לספר עב כרס (330 עמודים) שהולך לפאר את שולחן הסלון של כל מי שמוכן להוציא 350 טבין ותקלין מכיסו. למרות שהוא כולל גם מתכונים, "שבוע בלסבוס" הוא בעיקר ספר שולחן קפה קלאסי, מלא בצילומים מרהיבים ומנקרי עיניים, שכיף לדפדף בו. עברית, אגב, לא תמצאו בו - הספר יצא באנגלית ובמהדורה מוגבלת, ופונה גם לקבוצות התיירים הגדולות הפוקדות את מסעדותיו של רושפלד.
שבעה פרקים יש בספר, והם מתעדים את הנעשה בכל אחד מהימים – קניות חומרי הגלם בשווקים המקומיים, הבישולים, המציאות מהים וממשק החי וגם המשתה המפואר והענק, שחותם את הספר. פרק הבונוס מכיל חלק מהמתכונים שאולתרו במהלך השבוע במטבח, כמו ארנב צלוי בחרדל, חציל אפוי עם גבינה ופירורי לחם שיפון (ראו תכף), צדפות ועגבניות, שעועית לבנה וסלט סרטן ועוד. במהלך הפרקים הראשיים שזורים מתכונים בגרסתם המקוצרת וללא כמויות (חלקם לא ממשיכים לנספח המתכונים המפורט), אך הצילומים והטקסט מצליחים להמחיש את דרך ההכנה.
דקדנס, אוכל ופילוסופיה
אין מה להגיד, הצילומים של רון קדמי באמת מדהימים. לפעמים הופכי קרביים (ראש דג ענק מקורקף, רגלי תרנגולות, ארנבות פשוטות עור וכו'), אבל מצליחים להעביר באופן נהדר את החוויה הקולינרית והאסתטית של המקום. הנקודה החלשה של הספר היא הטקסטים של רושפלד ופרידן. "בישול הוא פריבילגיה, במיוחד כשכוחות הטבע, כמו שיש פה, מעשירים את כל חושיך... רגע נפלא מעל צלחת חמה", או "גברים אולי בוכים בלילה, אבל שרים במשך היום... גברים אמיתיים תמיד מזייפים חברות מעל נתח בשר נהדר", ו"כל גוש גבינה מחכה לבד באפלוליות, שומר סוד, מחכה לרגע הנכון, לאדם הנכון, ליין הנכון". המשפטים האלו אולי ממחישים את פילוסופיית האוכל האישית של השניים, אך גורמים לנו להרגיש בעיקר כאילו הם עברו קורס התנסחות מזורז אצל המאסטר אייל שני.
עוד דבר שמעיב על הקריאה הוא תחושת הדקדנס הנוטפת מהספר: העושר, התכשיטים והסיגרים מצטלמים נהדר, אבל פורטים על נים הריקי כהן מחדרה בלב. גם ככה אנחנו מתים להתחלף איתם ולנחות במטבח של רושפלד באי, אז היה אפשר גם בלי הסיגרים והיהלומים. במחשבה שנייה, מי שמוכן להשקיע 350 שקלים בספר מהסוג הזה, כנראה שהנ"ל לא יפריעו לו.
בואו נודה, אנחנו כנראה לא נבשל אף מתכון מהספר, הרי עלי כרוב פראיים, קרום תא שמקיף איברים פנימיים (Crépinette), פירות ים ודגים טריים טריים וגם בשר ארנבות הם לא משהו שקל למצוא במחוזותינו. אבל לא בשביל זה הספר הזה כאן. הוא כאן כדי שנעלעל בו, שנתפעל מהאי הקסום ונקבל השראה מהאוכל ומהצילומים. ואת זה נמשיך לעשות כל עוד הספר הזה יושב בגאווה על השולחן שלנו בסלון.
בשורה התחתונה: למי שרוצה לקבל השראה מאוכל ומקום, ולאוהבי הצילום המוקפד.
והנה מתכון: מאפה חצילים, גבינה מלוחה ופירורי לחם שיפון
המרכיבים:
לפירורים:
כיכר אחת של לחם שיפון יבש מאוד (בן שבוע - יוונים לא זורקים דבר)
1/2 כוס שמן זית
למילוי:
1/2 ק"ג גבינה יוונית מלוחה (גבינת פטה מלוחה, רזה ויבשה)
1/2 ק"ג גבינת אורדה
3 ביצים
1/2 אגוז מוסקט מגורד טרי
פלפל שחור
200 גרם קשקבל
מלח (אם צריך)
לחצילים:
2 חצילים בלאדיים, פרוסים על הקליפה לפרוסות של 1.5 ס"מ
אופן ההכנה:
1. פירורים: במעבד מזון, טוחנים לפירורים דקים את הלחם. מוציאים לקערה ומערבבים עם שמן זית. מוציאים לתבנית אפייה ומהדקים למשטח אחיד בגובה 1 ס"מ (תבנית אידיאלית תהיה תבנית קפיצית כמו של עוגת גבינה, בגובה של 15 ס"מ).
2. מילוי: לשים בידיים הכל בקערה עד לקבלת מסה אחידה.
3. החצילים: צולים את החצילים בתנור על 180 מעלות לאחר שהוברשו בשמן זית כ-10 דקות לריכוך.
4. אופים את פירורי הלחם בתנור (180 מעלות) כ-10 דקות. מעל פירורי הלחם הקלויים מסדרים את החצילים כשבכל פעם חצי פרוסה נשענת על הדופן וחצי בפנים התבנית.
5. מכניסים את המילוי פנימה עד ל-2/3 גובה מהתבנית, סוגרים את שיפולי החציל על המילוי ומהדקים. אופים בתנור (180 מעלות) כ-45 דקות. בודקים עם קיסם (הוא אמור לצאת חלק מבפנים).
6. מקררים לפחות שעה, פורסים ומגישים.
• בשל ההבדל בין חומרי הגלם שביוון לבין אלו שבארץ ייתכן כי משך הבישול והתוצאה יהיו שונים מאלו שבספר.
A Week In Lesbos: הספר יימכר בכל מסעדות קבוצת עדי'ס לייפסטייל: טאפאס אחד העם, ביסטרו יבנה מונטיפיורי, הרברט סמואל ועלמה לאונג', במחיר של 350 שקלים.