הם קטנים, בדרך כלל אפורים ולא תמיד מושכים את תשומת ליבנו, אבל זרעים וגרעינים יכולים להיות ספק יוצא דופן של בריאות ושל אנרגיה, אם נצרוך אותם באופן נבון. מה אין בהם? קחו גרעין של משהו, וסיכוי גבוה שתגלו שיש בו ריכוז גבוה במיוחד של ויטמינים, מינרלים, חלבונים, שמנים אתריים ועוד דברים טובים.
אם אוכלים אותם טריים וגולמיים, בלי לחמם, לקלות, לבשל או לאפות – מקבלים בקלות חטיף מזין, משביע ומלא איכות. אז אילו זרעים הם המומלצים ביותר? הרשימה לפניכם.
מושלמים מכל בחינה: זרעי מרווה (צ'יה)
הייתם מאמינים שבזרעים האלה, שאם אתם לא חזקים בעולם תוספי התזונה ייתכן ומעולם לא שמעתם עליהם, יש פי 3 יותר ברזל מאשר בתרד, פי 6 יותר סידן מאשר בחלב, פי 7 יותר ויטמין C מאשר בתפוז ופי 8 יותר אומגה 3 מאשר בסלמון?
זרעי הצ'יה, שעושים רושם שיש בהם הכל, הם מקור נפלא לסיבים תזונתיים (פי 10 יותר מאשר באורז!). צריכה קבועה שלהם מפיחתה כאבי פרקים, מגינה מפני מחלות לב, מעניקה אנרגיה זמינה לגוף ועשויה לסייע בירידה במשקל. בנוסף לכל זה, זרעי הצ'יה הם נטולי גלוטן – מה שמאפשר גם לחולי הצליאק ליהנות מהיתרונות הרבים שלהם. ממש הזרע המושלם שהייתם רוצים להביא הביתה לאמא!
את זרעי המרווה אפשר לצרוך כתוסף תזונה, וזרעים שלמים או טחונים מצויים לעתים בחטיפי בריאות, דגני בוקר או טחונים בתוך משקאות פרי. אתם יכולים גם לשלב אותם בגרנולה הביתית שלכם.
מטהר את שמו: זרע הקנבוס
קנבוס, תרגעו, לא קנביס. מדובר בזן של הקנביס, אבל בכזה שלא מכיל את החומרים שהופכים אותו לממכר או לממסטל. המעמד החוקי שלו, למרות העובדה הזו, עדיין שנוי במחלוקת - כדי לגדל אותו נדרש אישור מיוחד, ולכן הוא לא באמת זמין לצריכה. הזרע הזה סופר עשיר בחומצות אמיניות חיוניות לגוף, ואולי יום אחד נוכל ליהנות מהיתרונות שלו מבלי להסתכן במעצר.
גם יפים, גם מתוקים וגם בריאים: זרעי רימון
אם הייתם יודעים כמה הרימון יעשה לכם טוב, הייתם אוכלים הרבה יותר מהפרי הטעים הזה. יש בו נוגדי חימצון שמונעים הזדקנות של התאים, הוא עשיר בוויטמין C ובאשלגן, הוא מקור מצוין לסיבים תזונתיים, הוא ממריץ את הדם ומפחית את הסיכון ללקות בסרטן או במחלות לב – והוא גם דל קלוריות! רגע לפני שהעונה שלו נגמרת, אוצו להשיג לכם אחד. או עשרה, יותר טוב. זכרו רק לא לירוק את הגרעינים אחרי הלעיסה!
>> מתכון לטאבולה עם גרעיני רימון
טובים גם כשהם טחונים: זרעי פשתן
הזרעים הנפלאים האלה מווסתים את התיאבון, מפחיתים את הסיכון לסרטן, מקדמים תפקוד בריא של המעיים, מורידים את רמות הכולסטרול בדם ועשויים להפחית את הסיכון להתקפי לב או שבץ. אפשר לטחון אותם בבית בבלנדר – היתרונות התזונתיים נשמרים– ולשלב את הזרעים הטחונים במתכוני מאפים, למשל כמו במתכון לקרקר בריאות של אביבה פיבקו.
מנת חלבון יומית: זרעי דלעת
לו היינו אוכלים 100 גרם זרעי דלעת על בסיס יומי, היינו יכולים לספק לגוף שלנו יותר מחצי הכמות היומית הנדרשת לו של חלבונים. זרעי הדלעת הם מקור טוב גם לוויטמין B, הם עשויים למנוע אבנים בכליות ויש בהם מרכיבים כימיים שמשפרים את מצב הרוח. צריכים סיבה נוספת להפוך אותם לאורחים קבועים בסלט שלכם?
כוחה של החלבה: שומשום
בשומשום, המצוי גם בטחינה ובחלבה, יש המון דברים שעושים לגוף שלנו טוב. ברשימה מככבים נחושת, סידן, מגנזיום, ברזל, זרחן, ויטמין B1, אבץ וסיבים תזונתיים, וחוץ מכל אלה הוכח גם שהשומשום משפיע על הכולסטרול בגוף. בפעם הבאה לבקש אקסטרה טחינה בחומוס, כן?
תבלין של בריאות: כמון
ישנן עדויות רבות לכך שגם בימי קדם השתמשו בני האדם בכמון כעשב מרפא, ותכונותיו הבריאותיות היו ידועות, עושה רושם, מאז ומעולם. התבלים הכתמתם מטפל במערכת העיכול ובמערכת החיסונית, הוא עשיר בברזל והוא מחזק את הכבד, אבל מעבר לתועלות הספציפיות, הוא עושה לנו טוב גם באופן כללי: הוא מקל על הצטננות ומסיע לחילוף חומרים מהיר, ולכן אל תתפלאו אם צריכה קבועה שלו תגרום לכם פשוט להרגיש טוב יותר.