סופגניות של אידלסון 10 (צילום: אנטולי מיכאלו, אידלסון 10)
"אכילת סופגנייה ושתי לביבות בכל יום מימי החג תוביל לתחושת גועל". יעל משיח ארזי|צילום: אנטולי מיכאלו, אידלסון 10
למרות שבחגים האחרים אנחנו עוברים מארוחת חג אחת לאחרת, ובחנוכה דווקא אין סעודות גדולות -  בכל זאת אין ספק שהחג הזה מצליח לתת נוק-אאוט לאחיו חגי ישראל מבחינת הקלוריות שמאתגרות אותנו במהלכו. מנהגי החג הקולינריים כולם הם על טהרת כד השמן, ומתאפיינים במאכלים מטוגנים ושומניים באופן מיוחד כמו סופגניות, ספינג׳ ולביבות. כולנו שאלנו את עצמנו פעם מה באמת יקרה אם במשך שבוע נאכל סופגנייה אחת מדי יום. להלן התשובות.

"סופגנייה משמינה כמו ארוחה שלמה אבל משביעה כמו ביס קטן", אומרת יעל משיח-ארזי, דיאטנית קלינית,  "אם נאכל במשך שבוע אחד סופגנייה ושתי לביבות מדי יום, לא יהיו נזקים גדולים לגוף - חוץ מהשמנה ותחושת גועל לאחר שבוע האכילה".

משיח-ארזי ממליצה למי שסובל מבעיות השמנה וכולסטרול לצמצם בכמות הסופגניות והלביבות: "סופגנייה שווה לארוחה של של שתי פרוסות לחם, גבינה, סלט וביצה. מי שמסוגל להמיר ארוחת ערב או בוקר בסופגנייה, שיבושם לו”. אבל גם מי שהתברך בהיקפי גוף רזים צריך להיות מודע: “אפילו מי שרזה צריך להבין שהוא למעשה אוכל ארוחת אקסטרה יום-יום", היא מציינת.

"בסופגנייה אין שום דבר טוב. מדובר בקמח לבן, סוכר, שמן וריבה, היא לא מכילה שום מרכיבים מזינים או איכותיים ולכן צריך להיות מודעים שמדובר בפינוק", היא מדגישה, "לעומת הלביבה שיש בה ערכים תזונתיים נוספים בזכות תפוחי האדמה והירקות". להערכתה, מי שירשה לעצמו לאכול סופגנייה אחת מדי יום במשך שבוע החג יעלה כחצי קילו במהלך החג: "וזה רק במידה ויאכל סופגנייה אחת ביום ובלי הלביבות כמובן", היא מזהירה.

סופגנייה: 300 קלוריות, לביבה: 150 קלוריות

נטלי שמש, דיאטנית קלינית, מחמירה עוד יותר ממשיח-ארזי: ”אני לא ממליצה על אכילת סופגנייה ושתי לביבות מדי יום. הגוף אולי יכול לעמוד בזה אבל אין צורך לאתגר את הגוף. יש אנשים שזה עלול לגרום להם לאי נוחות ולצרבות ואצל חלקם צרבת קשה עלולה להוביל להתקף לב". 

לביבות תפוחי אדמה - יוגורט בצד (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
לביבות- אפשר להפוך לאפיות וגם מופחתות קלוריות|צילום: חן שוקרון, mako אוכל
אם רציתם לדעת כמה קלוריות תוסיפו לגופכם במהלך החג, לדברי שמש סופגנייה ממוצעת מסתכמת ב-300 קלוריות ובלביבה יהיו 150 קלוריות. "תוספת של 600 קלוריות לתפריט היומי עשויה להוביל לעלייה של כ-1-2 ק"ג במהלך החג".

"אין ספק שאכילה של סופגנייה ושתי לביבות היא לא בריאה, מדובר אחרי הכול בצריכת מאכלים עם כמות שמן רבה שעברו טיגון". היא מוסיפה, "אם צורכים זאת בכמות גבוהה באופן קבוע זה מגביר את הסיכוי למחלות לב וכלי דם בטווח הרחוק". 

על מנת לאזן את כמות השמן, שמש ממליצה להכין בבית לביבות אפויות. בסופגניות זה קצת יותר מסובך: "הבעיה בסופגניות שאם אופים גם אותן, הן יוצאות כמו לחם עם ריבה". שמש מדגישה שמומלץ להקפיד על תפריט מאוזן במהלך החג, "כדאי לאכול ממאכלי החג בפרופורציות, מצד אחד לאכול כמות שתספק אותנו ומצד שני לדאוג שלא נזיק לנו". 

"צריך להתענג על אכילת סופגניות ולביבות"

אך לא כולם מסכימים שיש להימנע מאכילת סופגנייה עם ריבה או לביבה מטוגנת, שהרי האכילה היא חלק בלתי נפרד מחגי ישראל. "עצם ההדרה והאיסור על אכילת סופגניות מייצרים פחד. סופגנייה היא רק סופגנייה וצריך להתענג עליה", אומרת איילת קלטר, דיאטנית קלינית ומנהלת מרכז האכילה. "כל התהליך של עשיית טקס מאכילת מאכלי החג מייצרים אובדן שליטה וזלילה, צריך להרשות לעצמנו לאכול", היא מפתיעה.

קלטר מדגישה כי עצם התיוג של מאכלי החג "כרעים" או "טובים" מייצר את ההשמנה, "גם גלידה ושוקולד לא בריאים ואנחנו אוכלים אותם, צריך לנצל את ההנאה והחברותא במהלך החג". לדבריה, רוב האנשים שיאכלו סופגנייה ושתי לביבות כל יום יפסיקו באופן טבעי ביום הרביעי, "רק ההקצבה הזאת מעוררת מאבק תמידי".

לדבריה, אין חשש כלל להשמנה במהלך החג, "כל ספירת הקלוריות לא נותנת כלום ולא מעידה על המאזן בגוף, יהיה אדם שיאכל אלף קלוריות וישמין ויהיה אדם שיאכל אלף קלוריות וירזה”. ומוסיפה, "אנשים שיודעים שהם רוצים לאכול סופגנייה יאכלו פחות במהלך ארוחת הערב כדי שלא יתפוצצו ויהנו מהסופגנייה". 

>> כל המתכונים לסופגניות

 

>> כל המתכונים ללביבות