המשפטנים: "אתה לא יכול להגיד לא לילדים"

בשנת 1979 סיים עו"ד עדו דיבון (68) את לימודי המשפטים והחליט לקפוץ למים ולהקים משרד משלו. כיום, כמעט ארבעה עשורים אחרי, מדובר באחד המשרדים המובילים בתחום דיני המשפחה.

בשנת 1995 הצטרפה הבת צפית לצוות ובהמשך הצטרף גם הבן יחיאל שהגיע מתחום המקרקעין ופתח במשרד את מחלקת המקרקעין.

במה שונה עבודה עם בן משפחה קרוב מכל עבודה אחרת?
עדו: "העבודה עם ילדים היא תענוג צרוף. ראשית, הילדים שלך נמצאים איתך. איזה הורה לא רוצה להישאר קרוב לילדיו? שנית, יש אמון מלא והעבודה מתנהלת בהרמוניה יוצאת מן הכלל. אמנם אין הנחתום מעיד על עיסתו, אבל הילדים הם בבחינת 'תלמיד העולה על רבו' ויש בכך סיפוק עצום" 

צפית: "לא מדובר רק ביחסים עסקיים אלא גם ביחסים משפחתיים, ויש אחריות משותפת לנעשה במשרד ולכולנו יש מטרה משותפת בהצלחת המשרד."

יחיאל: "העבודה היא אותה עבודה, הלקוחות אותם לקוחות. האווירה שונה לחלוטין. אנחנו מבלים במשרד יותר מאשר אנחנו מבלים בבית ויש לנו תחושה שהבית נמצא גם קצת כאן (והעבודה נמצאת גם קצת בבית). זה פשוט תענוג.

"אני מניח שזה לא מתאים לכל המשפחות ולכל האנשים, אבל – לאחר למעלה מעשור של עבודה משותפת אני יכול להעיד שאצלנו זה עובד נהדר. העובדה שאני עובד במשרד גם עם אבא וגם עם אחותי גורמת לכך שגם יתר בני המשפחה מרגישים בנוח להגיע לבקר". 

עדו, צפית ויחיאל דיבון (צילום: יחסי ציבור)
צפית, עדו ויחיאל דיבון|צילום: יחסי ציבור

מהם החסרונות או הקשיים בלעבוד יחד?
עדו: "אתה לא יכול להגיד: "לא" לילדים שלך, ובסופו של דבר הם מנהלים אותך. אולי זה טוב".

צפית: "הקושי שלי היה להיכנס לנעליים הגדולות של אבא. כולם ציפו ממני להיות כמוהו. עם הזמן מצאתי את הייחוד שלי בתוך המשרד, וכיום ברור שאנחנו משלימים אחד את השני".

יחיאל: "כמובן שהיתרון הגדול הוא לפעמים גם החיסרון. אי אפשר פשוט ללכת הביתה ולשכוח את המשרד. כל קושי של אחד מהעמיתים הוא למעשה קושי אישי מאוד של היתר. יש צורך להסתדר ביחד לאורך זמן ממשוך וחשוב מאוד שכל אחד ידע את גבולות הגזרה שלו".

מה לגבי דור ההמשך?
עדו: "לשמחתנו יש גם דור המשך. בנה של צפית - מוטי קצובר, סטודנט למשפטים, החל לעבוד השנה במשרד במחלקת המקרקעין."

מה הטיפ שלכם  לבני משפחה קרובים שמתחילים לעבוד יחד?
עדו: "למרות הקרבה המשפחתית, לא לעשות הנחות משפחתיות. לא לקבל את השני כמובן מאליו, למרות שלפעמים מתחשק לעגל פינות במיוחד כאשר מדובר בבן משפחה, להמשיך ולדרוש פרפקציוניזם גם מהילדים וגם מעצמך. בסופו של דבר זה גם לטובתם וגם לטובת המשרד בכללותו".

צפית:"לא לפחד. כל התחלה קשה, אבל אחר כך מיישרים קו והכל זורם. חשוב שיהיו תפקידים ברורים לכל אחד, וכמובן לא לשכוח לפרגן ולחזק אחד את השני".

יחיאל: "קודם כל תחשבו האם זה מתאים לכם. לא כל בני משפחה נועדו לבלות שעות רבות מידי יום ביחד. לאחר שתחליטו שזה מתאים לכם – אתם ביחד בסירה הזו, תתחשבו, תתגמשו, תבינו שזה יתרון גדול".

המזמרים: "יש יתרון גדול בלדעת שאבא תמיד שם"

להקת הישראלים (צילום: studio Magic)
להקת הישראלים|צילום: studio Magic

 

יוסי ורסנו (51) והילה נמיקה (31) הם חברי להקת "הישראלים", להקת אירועים שמופיעה בעיקר במגזר הדתי. הלהקה הוקמה על ידי יוסי לפני 31 שנים מתוך רצון להקים להקה שתחבר בין כל קצוות המוזיקה הישראלית. זה המקור לשם הלהקה. הבת הילה הצטרפה ללהקה לפני כשש שנים והיא אחראית על ניהול הערב מול הקהל, הזוג, האולם ובחירת הסגנון המוזיקלי.

במה שונה עבודה עם בן משפחה קרוב מכל עבודה אחרת?
יוסי: "העבודה המשותפת מצד אחד קלה מאוד ומצד שני לא פשוטה. אחד היתרונות הגדולים הוא העובדה שאנחנו מגיעים מאותו בית ואותו עולם פנימי ועולם ערכים ולכן לרוב גם הדעות והידע זהים. אולם לעיתים גם ישנם ויכוחים סוערים שנובעים בעיקר מפערי הדורות. הראיה של הדור הצעיר היא יצירתית יותר ופחות מתפשרת".

הילה: "מצד אחד יש יתרון גדול בלדעת שאבא תמיד שם איתי. מצד שני, כשמדובר בבן משפחה קרוב אתה כנראה תעשה הרבה יותר וויתורים בשביל הצד השני".

מהם היתרונות הכי גדולים בלעבוד יחד?
יוסי: "ראשית יש אמון מוחלט וזה יתרון אדיר ואין חשש מתחרות פנימית. בזכות ההכרות העמוקה יש הרבה דברים שנפתרים בקריצת עין".

הילה: "אני חושבת שהמחויבות האישית בעבודה עם בן משפחה קרוב היא גבוהה יותר משום שאני יודעת שכמה שאני משקיעה, כך אני אקבל בחזרה. גם האמון הוא הרבה יותר גבוה ואני יודעת שלא משנה מה, הוא יהיה שם לתת לי גב".

מה הטיפ שלכם לבני משפחה קרובים שמתחילים לעבוד יחד?
יוסי: "במקום להנחיל לזרים את הידע, תנו אותו לקרובים (עניי ביתך קודמים) וכך תזכו גם לישון בשקט".

הילה: "להפריד בין הקשר האישי לקשר המקצועי".

הפאשניסטים: "זה פשוט כיף!"

אדי ושלומית ונעלי המותג (צילום: שלומית קזלו)
אדי כלאב ושלומית קזלו|צילום: שלומית קזלו

כל פאשניסטה שמכבדת את עצמה מכירה את מותג הנעליים "אדי כלאב". אדי כלאב (56) הירושלמי היה בעל עסק שמעניק שירותים שונים לאדריכלים, ולפני 16 שנה החליט להגשים חלום וללמוד עיצוב וייתור נעליים בעבודת יד. את הסטודיו פתח בשנת 2005 וכיום ישנה חנות אח בירושלים, חנות נוספת במתחם שוק הפשפשים ביפו וכמובן חנות מקוונת.

הבת, שלומית קזלו (33), הצטרפה לעסק בשנת 2012 לאחר שעזבה קריירת הוראה. בהתחלה עבדה כמוכרת בחנות ובהמשך לקחה על עצמה תחומי אחריות נוספים: הקמת האתר, העבודה ברשתות החברתיות וצילומי מוצר ואווירה. שלומית אף משמשת כיום כמנהלת השיווק של העסק.

במה שונה עבודה עם בן משפחה קרוב מכל עבודה אחרת?
אדי: "העבודה עם בן משפחה קרוב שונה מכל עבודה אחרת בעיקר משום שלא קיימת הפרדה ברורה בין העבודה והבית. המשמעות היא שגם בבית מדברים על העבודה וגם בעבודה מדברים על מה שקורה בבית ועם המשפחה".

שלומית: "קודם כל הקשר הוא הרבה יותר אישי ובעיני זה מוביל לכך שכל ההתנהלות בתוך העבודה היא הרבה יותר נעימה ומחוברת תמיד לחיים המשפחתיים שלנו".

מהם היתרונות הכי גדולים בלעבוד יחד?
אדי: "קודם כל זה פשוט כיף! התקשורת בינינו טובה מאוד וכשיש משהו שצריך לעשות אנחנו מתקתקים יחד במהירות ובהנאה. בנוסף, כשהעסק הוא משפחתי יש מוטיבציה חזקה מאוד מכל הצדדים לגרום לו להצליח, לצד ההצלחה והפיתוח האישי של כל אחד מאתנו. יש גם גמישות רבה יותר שנובעת מהקשר הקרוב".

שמרית: "היתרון הכי גדול הוא קודם כל להיות קרובה לאבא. זאת זכות גדולה בעיני  להיות שותפה להגשמת החלום שלו, האמנות שלו והעסק שלו. בזכות העבודה לצידו זכיתי גם לפתח את הכישורים שלי וללמוד ולהתמקצע בתחומים שמעניינים אותי".

מהם החסרונות או הקשיים בלעבוד יחד?
אדי: "עבודה עם בן משפחה מזמנת לנו גם אתגרים, למשל כשיש אירוע משפחתי או חופשה משפחתית יש שני אנשים (ולא רק אחד) שפחות פנויים לעבודה בעסק".

מה לגבי דור ההמשך?
אדי: " דור ההמשך עוד צעיר אבל מאוד נהנה לעזור לאמא בצילומים. הנכדה הבכורה נגה בת 8 וחצי וכבר נועלת נעליים של סבא".

מה הטיפ שלכם  לבני משפחה קרובים שמתחילים לעבוד יחד?
אדי: "אם הכימיה ביניכם טובה, העבודה המשותפת תהיה מהנה עוד יותר".

שלומית: "אף פעם אל תיקחו את העובדה יחד כמובן מאליו. זאת זכות ענקית לעבוד יחד וצריך לכבד את זה ואז ההנאה מובטחת".

האופים: "לא חושפים חילוקי דעות מול העובדים"

דורון אברבוך (60) הוא הבעלים והמנכ"ל של "המאפייה של הרמן" שמשווקת ומייצרת לחמי בריאות ומוצרים אורגניים ודיאטטיים בתהליכי ייצור מסורתיים. דורון הוא דור שלישי למשפחה שפועלת בענף האפייה כבר 80 שנה. המאפייה הנוכחית הוקמה על ברכיה של מאפייה אזורית גדולה.

בת-חן אברבוך (30) מטפלת באומנות וסטודנטית לתואר שני ועובדת כאחראית משמרת במאפייה.

בת-חן, איך הצטרפת לעסק?
בת-חן: "לאחר שנתיים של שירות לאומי ותוך כדי לימוד למבחן הפסיכומטרי הוקם בתל אביב שוק למוצרים אורגניים. בגלל שאבי מוכר בענף כיצרן מוביל למוצרים אורגניים איכותיים פנו יוזמי השוק לאבי כדי שנשתתף במיזם. אבא הציע לי לקחת על עצמי את ניהול הפרויקט תוך שהוא מכוון ותומך. מבחינתי הפרויקט היווה קרש קפיצה למים העמוקים של העסק ומאוד נהניתי מכך. כיום, אפילו שבחרתי לעסוק בתחום שונה לחלוטין אני לא מוכנה לוותר על המעורבות במאפיה, ולכן בימי שישי באופן קבוע אני עובדת במאפיה אף שהדבר כרוך בקימה עוד לפני שהשמש זורחת".

במה שונה עבודה עם בן משפחה קרוב מכל עבודה אחרת?
דורון: "בדרך כלל הציפייה מעבודה עם בן משפחה היא לקבל תוצאות הרבה יותר טובות מעובד רגיל, בגלל המעורבות האישית. כשאתה עובד עם בן משפחה לפעמים בכלל לא צריך לבקש כי מרבית הדברים שאמורים להיעשות נעשים אף ללא הוראות ובוודאי שלא צריך לבדוק אם נעשו".

בת-חן: "השוני נמצא על הסקאלה שבין נאמנות יתר לאהבה ורגישות".

מהם היתרונות בלעבוד יחד?
דורון: "היתרון הגדול הוא אמון ללא גבולות, קיצור תהליכי עבודה תוך כדי ביטחון שהדבר יבוצע במלואו, והדבר הכי חשוב הוא ליהנות מהנחת."

בת-חן: "עבורי היתרון הגדול מהעבודה עם אבא הוא שקיבלתי כלים, ביטחון, אומץ וידע רב שעזרו לי בגיבוש ההחלטה להפוך לעצמאית. בנוסף לאורך השנים בהן עובדים יחד צברנו חוויות משותפות וזכיתי בעוד זמן איכות עם אבא".

לא הכל קל.
דורון ובת-חן: "אחד הקשיים הגדולים הוא ההפרדה בין העבודה לבית, חייב להיות נתק מוחלט ולמרות שזה מאוד קשה אסור לגרור את העבודה לתוך הבית, למרות שאנו מודים שלעיתים אנחנו נכשלים בכך. בנוסף הרבה יותר קל להעיר לעובד או לאדם זר מאשר לבן משפחה קרוב."

 מה הטיפ שלכם לבני משפחה קרובים שמתחילים לעבוד יחד?
דורון: "כיף לעבוד ביחד אבל כל אחד צריך לדעת את מקומו וחשוב מאוד להגדיר את התפקידים ותחומי האחריות של כל אחד ואם יש חילוקי דעות, לא להראות זאת מול העובדים אלא לפתור זאת בשקט ובנחת ביחד."

בת-חן: "לא לחשוש מלעבוד עם הורה כי למרות הקשיים שיכולים לצוץ יש פה חוויה מעצימה."

המנעילים: "יש חוקים בארוחה המשפחתית"

משפחת קריינר (צילום: ראובן קופיצ'ינסקי)
משפחת קריינר|צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

חברת "פלייפוט" הידועה בנעלי הנוחות האיכותיות שלה היא חברה משפחתית שהוקמה על ידי אבי המשפחה יעקב קריינר. יעקב חובב טיולים מושבע ולכן שם לב לחוסרן של נעלי נוחות שיהיו יפות לא פחות מאשר נוחות, ושיתאימו גם ללבוש ערב ולא יראו כמו סניקרס. הוא גייס למשימה שני חברים ויחדיו הם פתחו בצעד אמיץ חברה לייצור נעלים באיטליה בשם "טורינו". שלושתם עבדו יחד במשך מספר שנים עד שלמרבה הצער מצאו שני השותפים את מותם בתאונת דרכים קטלנית.  יעקב נותר לבד עם ניהול החברה ופנה לעזר כנגדו - אשתו חנה שבמקצועה היא מורה לחינוך מיוחד. בהמשך, הצטרפו גם הילדים יפית קריינר ארזי, רן קריינר וטל קריינר.

במה שונה עבודה עם בן משפחה קרוב מכל עבודה אחרת?
רן: "כאשר בני משפחה עובדים יחד, המחויבות של האחד לשני ושל כולם לעסק היא הרבה יותר גדולה, וכל אחד נותן למעלה מ-100% מעצמו. בסופו של דבר כולם מאוחדים יחדיו למען מטרה משותפת".

מהם החסרונות או הקשיים בלעבוד יחד?
רן קריינר: "אחד הקשיים העיקריים בעבודה צמודה עם בני משפחה הוא שחילוקי דעות וויכוחים עלולים להילקח באופן אישי. זה לא פשוט אבל חשוב מאוד להפריד בין ענייני עבודה ליחסים אישיים".

העסק שלכם הוא עסק משפחתי בכל רמ"ח אבריו. יש תכניות על דור ההמשך?
יפית קריינר ארזי: "דור ההמשך עדיין צעיר מידי ועוד מוקדם לקבוע אם ומי יצטרף לעסק המשפחתי. כמובן שההורים ישמחו לצרפם. ימים יגידו".

מה הטיפ שהם יכולים להעניק מנסיונם לבני משפחה קרובים שמתחילים לעבוד יחד?
טל קריינר: "לבני משפחה שעובדים יחד נמליץ  שישמרו על חוקים ברורים בנוגע להפרדה בין העבודה לחיי המשפחה. מתי ואיך מדברים על ענייני עבודה ומתי לא. במפגשים וארוחות משפחתיות למשל, לא רצוי לעלות נושאים הקשורים לעבודה".

רן קריינר: "טיפ נוסף, הוא לשמור על תקשורת טובה. לנטרל מחלוקות וכעסים המתעוררים במהלך העבודה, לפני שעוזבים את מקום העבודה. כל זאת על מנת לשמור על יחסים טובים בין בני המשפחה".