העיר שדרות, שמתמודדת עם אתגרים רבים, לצד שכנותיה בדרום, מצליחה בשנים האחרונות להפוך למוקד עליה לרגל ולעיר נחשקת ואטרקטיבית שכל כך הרבה רוצים לעבור לגור בה. למעשה בשקט בשקט בלי ששמתם לב, העיר שדרות נמצאת בשיאו של תהליך תנופה והתחדשות. העיר מתפתחת, מתרחבת ובהובלת ראש העיר, אלון דוידי מציבה יעדים על ידי תוכניות ארוכות טווח שנועדו לחזק את איכות ורמת חיי התושבים. במסגרת הסכם הגג עליו חתמה העירייה מוקמות שכונות חדשות וכן נעשית השקעה מאסיבית באיכות החיים של התושבים במגוון תחומים, מה שמוביל, לצד הקהילה החמה במקום, לביקוש גדול למגורים בעיר וכן להגירה חיובית.

"מי שרוצה באמת לחיות חיי קהילה – שדרות היא המקום בשבילו"

למעשה גם ראש העיר עצמו, הגיע לשדרות ונשבה בקסמיה של הקהילה המקומית החמה. "אחרי שהתחתנתי וסיימתי את השירות הצבאי שלי, חיפשתי עם אשתי מקום לגור בו", הוא נזכר, "מקום שנרגיש שאנחנו חלק מקהילה ויכולים להשפיע וגם לספוג ממנה את מה שיש לה להציע. כבר בביקור הראשון בעיר הרגשנו את החמימות והבנו שהקהילה פה היא דבר חזק. כל זה גרם לנו להתאהב במקום ומאז אנחנו פה. הדבר שאני הכי אוהב בשדרות אלו האנשים. מי שרוצה באמת לחיות חיי קהילה – שדרות היא המקום בשבילו. אפשר למצוא פה מגוון נדיר של ותיקים וצעירים, עולים חדשים וצברים, מכל העדות ומכל שכבות האוכלוסייה. יש פה מיקרוקוסמוס של מדינת ישראל, אבל כולם עם אמונה בארץ, במקום שלהם, בעיר שלהם. אפשר לראות את זה אפילו אצל ילידי שדרות שיוצאים החוצה ועדיין מרגישים ממש חלק מהמקום".

אלון דוידי, ראש עיריית שדרות (צילום: גולן סבג)
אלון דוידי, ראש עיריית שדרות|צילום: גולן סבג

ואכן, בשדרות התפיסה מראש היא תפיסה קהילתית. בין אם מדובר במרחב הציבורי מאפשר ונעים שתומך באירועים ומפגשים קהילתיים, בניגוד לערים שממקמות את הפארקים שלהם מחוץ לעיר, ובין אם מדובר במיזמים שונים כמו פרויקט "מרגישים בבית" שמעודד פעילות משותפת של מגוון הקהילות הנמצאות בתוך העיר. "אנחנו נוגעים בכל שכבות הגיל ומעודדים את הקהילות לקיים פעילות פנימית משלהן", מוסיף דוידי, "בין אם מדובר בקהילה שכונתית או ברחוב מסוים ואפילו בקהילת הסטודנטים".

כחלק מהשירות לקהילה, מעניקים בעיר גם שירותים כמו "משל"ת" – מרכזי שירות לתושב שנמצאים בכל שכונה ושכונה, נפגשים מקרוב עם התושבים ובוחנים מה הצורך הנקודתי בכל מקום. דוידי החליט לפני 4 שנים להקים את האגף לשירות התושב, שכל תפקידו לדאוג לצרכי התושבים ולשפר את השירות של מחלקות ואגפי העירייה. חלק משמעותי מהאגף זה המוקד העירוני, שנחשב היום לאחד המוקדים המשוכללים, החדישים והיעילים בארץ, שמגיעים ללמוד ממנו מרשויות רבות.

בימים אלה מועמדת העירייה בתחרות יוקרתית של שירות לתושב, כשלצידה חברות גדולות. "היחס לתושבים אצלנו מתחיל לא מהרגע שהתושבים החדשים מגיעים, אלא כבר מהרגע שהם מתעניינים באפשרות של מגורים בעיר. אנחנו מקיימים סיורים ייעודיים ושיח עם התושבים, שומעים ולומדים מהם על הרצונות שלהם ותחומי העניין. אנחנו פורסים בפניהם את כל העיר ומלווים אותם לאורך כל התהליך. יש לנו מחלקה שלמה שמתעסקת בשירות לתושבים חדשים. אנחנו מאמינים שהאנשים הם אלו שבונים את העיר ולא העיר בונה את האנשים".

מובילה כבר שבע שנים באחוזי הזכאות לבגרות בין כל ערי הדרום

תחום נוסף בו בוחרת עיריית שדרות להשקיע הוא תחום החינוך. לעיתים יוצא לשמוע על פערים שקיימים לכאורה בין תלמידי המרכז לפריפריה. ובכן – בעיריית שדרות חרטו על דגלם לשים לקביעה הזו סוף. "לכל אבא ואמא יש את התחושה הראשונית הזו שלילדים שלהם יהיה יותר טוב ממה שהיה להם- אנחנו כאן בשביל להבטיח שזה יקרה", מסביר דוידי, " מבחינתנו השקעה נכונה בחינוך היא המפתח להצלחת העיר כולה. אנחנו חותרים למצוינות אבל לא רק במתמטיקה או מחשבים אלא גם בתחומים נוספים. לדוגמה יש לנו את מרכז התנועה 'שדרות אדמה' שמאפשר לימודי תנועה וריקוד, פעילות עם הסינמטק בשיתוף מכללת ספיר לתלמידים. אנחנו רוצים לאפשר לכל ילד וילדה לצמוח בצורה הטובה ביותר בשבילו ולאפשר לתלמידים שלנו להתפתח בסביבה ערכית".

לדבריו של דוידי, בעירייה רואים את מערכת החינוך כמערכת סביבתית שמלווה את התלמיד מגיל ינקות בעזרת החטיבה לגיל הרך, דרך מערכת גנים מפוארת עם תוכניות לימוד המעודכנות לאתגרים של המאה ה-21 ועד בתי ספר יסודיים וייחודיים. "כל העיר שלנו היא מרחב לימוד עירוני אחד גדול", הוא מוסיף, אנחנו לא מאמינים שמערכת החינוך נשארת רק בין כותלי בית הספר. אנחנו קוראים לעיר שדרות 'מקום למחשבה', כי אנחנו מאמינים שהאדם תמיד למד ולכן המרחב הציבורי הוא מרחב מלמד".

קביעה זו עומדת גם במבחן המציאות שכן מלבד בתי הספר בשדרות, העיר מתהדרת גם במרכז מחוננים למצוינות, חווה חקלאית ומרכז מדעי שמצביעים על השקעה בחינוך ילדי העיר גם בשעות אחר הצוהריים. "אם אתה נולד בבית עם יכולת כלכלית וחי במקום שהאפשרויות בו בלתי מוגבלות, אתה יכול תמיד לקחת שיעורים פרטיים ושיעורי העשרה והשלמה", שוטח דוידי את משנתו החינוכית, "אבל אנחנו יודעים שזה לא המצב של כל התושבים שלנו ומבחינתנו אנחנו לא מחכים שהתושבים שלנו יצטרכו לשאת בעול הזה בעצמם, אלא מאמינים שכעירייה אנחנו צריכים להשקיע בתלמידי העיר מצידנו, כדי שיקבלו את מיטב הכלים לקראת המאה ה-21 – הן במרחבי לימוד חדשניים, שיטות לימוד חדשניות ומקצועות חדשים. זה בא לידי ביטוי במערכת החינוך החינמית שאנחנו מקיימים שלוש פעמים בשבוע, בחוגי העשרה מסובסדים בעלות נמוכה ובבתי הספר ההיברידיים שלנו שלא מסתכמים במרחב כיתתי של לוח ועיפרון או מחברת אלא למידה משותפת ומחקר. אנחנו מעודדים את התלמידים להיות גם מלמדים ולא רק לומדים. את התוצאות אפשר לראות בשטח. שדרות מובילה כבר כשבע שנים באחוזי הזכאות לבגרות בין כל ערי הדרום. להגיע לטוב הזה זה דבר אחד, אבל לשמר את זה – זו החוכמה האמיתית".  

ראש עיריית שדרות (צילום: דוברות עיריית שדרות)
צילום: דוברות עיריית שדרות

 "עיר נמדדת לא רק במצוינות שלה אלא במכלול"

אבל לא רק ילדי שדרות נהנים ממה שיש לעירייה להציע, אלא גם האוכלוסיות הבוגרות. הראשונה היא קהילת הסטודנטים שמתקיימת לאור העובדה שהעיר שדרות סמוכה למוסדות אקדמיים רבים בדרום ובראשן מכללת ספיר שנחשבת למכללה הציבורית הגדולה בישראל. בעבר הסטודנטים של המכללה לא היו גרים בעיר, אולם העירייה בשיתוף מדינת ישראל ועמותת "איילים" הקימה לפני שש שנים את כפר הסטודנטים "איילים" הכולל למעלה מ-1,500 מטות סטודנטים שמתגוררים בו ובעקבותיהם צומחים עסקים צעירים בעיר כמו פאבים, מסעדות וחיי פנאי שסטודנטים אוהבים. "האתגר שלנו כעיר הוא לגרום לאותם סטודנטים להישאר ולגור פה גם אחרי הלימודים", מסביר דוידי, "זו הסיבה שאנחנו פועלים כיום עם גורמים עסקיים מסביבנו כמו אלביט, אמדוקס ומפעלים וחברות מתקדמות אחרות כדי ליצור כל מיני מתחמים תעסוקתיים כמו למשל ראיית חשבון, עריכת דין, אדריכלות, אנימציה ומדיה ועוד. אנחנו בימים אלו מכשירים מספר מוקדים כאלה בהם אנחנו קוראים לסטודנטים שלנו להמשיך, להישאר בעיר, ליזום עסקים משלהם וכמובן לגור".

ואם כבר מדברים על תעסוקה, זהו מישור נוסף שעיריית שדרות מייחסת לו חשיבות רבה. "אנחנו מסתכלים על זה בשני היבטים", מוסיף דוידי, "הראשון הוא המחשבה שגם אם במרכז לכאורה אנשים מרוויחים משכורות גבוהות – ההוצאות הנלוות היומיומיות הן גבוהות מנשוא. בסופו של יום לא נשאר הרבה בכיס כדי להגשים את החלומות שלהם כמו חופשה משפחתית או מטרה משפחתית אחרת. היתרון שלנו בשדרות הוא שגם אפשר למצוא פה עבודה עם שכר הוגן וטוב, אבל בזכות הטבות המס של תושבי עוטף עזה – הנטו נשאר גבוה יותר בצורה משמעותית. זה הופך להיות משמעותי יותר לאור העובדה שניתן למצוא תעסוקה הן בשדרות עצמה, הן במטרופולין באר שבע, אשקלון או אשדוד וגם במרכז, שבזכות הרכבת הופך לנגיש וזמין הרבה יותר".

ההיבט השני אליו מתייחס דוידי הוא העסקים הקטנים והתעשייה המקומית. "האגף לצמיחה כלכלית שלנו בעירייה כל הזמן מקדם את הכלכלה בעיר", הוא מרחיב, "לצד המפעלים המסורתיים שנמצאים פה משנות ה-80 וה-90, אנחנו דואגים כל הזמן שיהיה חיזוק משמעותי של חברות וגופים שעוסקים בהייטק ובמידל-טק. זאת לצד חיפוש וסקירה של פתרונות תעסוקה ברדיוס של 40 קילומטרים מסביב לעיר. ביחד עם הצעירים אנחנו מהווים גשר ומתווכים כל הזמן בין מעסיקים לבין מחפשי עבודה, כך שהתושבים עצמם נהנים מאיכות חיים מאוד גבוהה, עם נטו גבוה וגם חסכון בזמן שהוא משאב לא פחות חשוב. בימים אלה אנחנו עמלים על הקמת מספר אזורי תעשייה גדולים, חלקם בשיתוף המועצה השכנה שלנו, שער הנגב, איתה חתמנו על הסכם גבולות".

ומה לגבי תרבות?

"אנחנו לא מגדירים 'תרבות' רק ככל מיני מוסדות אליטיסטיים שהתושב נדרש להגיע אליהם ולשלם מאות שקלים על כל חוויה. אנחנו מאמינים בתרבות כדרך חיים ולכן עיריית שדרות, באמצעות המתנ"ס העירוני והקרן לפיתוח שדרות, מקיימת במהלך השנה אירועים רבים, מגוונים וחינמיים ברובם לטובת ציבור התושבים ואורחים מבחוץ ובכך מושכת לעיר אנשים מכל רחבי הארץ ומסייעת לעסקים המקומיים. בין הפסטיבלים השונים אפשר למצוא את פסטיבל 'סוכה למחשבה' בסוכות עם שפע פעילויות תוכן מלאות השראה לכל המשפחה, פסטיבל 'לייב שדרות' בסיום הקיץ הכולל הופעות של מיטב האומנים ואטרקציות מרגשות, פסטיבל אורבני 'דרום אדום' שמחבר בין הרוח הדרומית המיוחד לעיר שדרות וסביבתה וכן פסטיבל 'קולנוע דרום' שפועל כבר כשני עשורים לעיצוב מרכז תרבותי חדש המעניק במה ומסך לקולות ולמראות של השיח הדרומי על כאביו ושמחותיו".

דוידי מספר גם כי בשדרות קיימת גם תרבות פנאי ענפה עם קאנטרי קלאב מדהים ובו אלפי מנויים, חדר כושר מושקע וגם מגוון פעילויות במועדוני גיל הזהב המעניקות תרבות לכל מגוון האוכלוסיות והעדות וגם מיומנויות טכנולוגיות לגילאים המבוגרים וגם לקראת גיל פרישה. "עיר נבחנת לא רק במצוינות שלה ובחוזקות שלה אלא במכלול שלה וזו הסיבה ששדרות היא עיר מובילה, מתפתחת, צומחת ומצטיינת. המספרים מדברים בעד עצמם", הוא מוסיף בגאווה.

שדרות (צילום: שניר אלחרר)
צילום: שניר אלחרר

"אנשים מרגישים שהם יכולים לקנות נכס במחיר שפוי"

ואכן, יש לדוידי במה להתגאות. בשנים האחרונות מחקרים מצביעים כי שדרות היא העיר המניבה ביותר בנכסי נדל"ן בדרום. "זו גאווה גדולה שהעיר שדרות נמצאת בנקודה הזאת", הוא משיב, "יש ערים בלי אתגרים ביטחוניים שלא מגיעות לנתונים כאלה. אני מאמין שזו התוצאה לכל מה שאנחנו עושים בעירייה. שילוב של קהילה טובה, חינוך טוב, רכבת שמנגישה את באר שבע ותל אביב. אנשים מרגישים שהם יכולים לקנות נכס במחיר שפוי, לא מובן מאיליו בימינו לקנות דירה יפה וגדולה וליהנות מבית החלומות, רמת חיים גבוהה ובלי לקרוע את הכיס. זה רלוונטי גם למי שמגיע לגור בעיר וגם למי שמתייחס לקניה כאל השקעה מניבה. זו סיטואציה שכולם מנצחים בה – עסקת חיים טובה".

עוד דבר שהופך את שדרות לפנינת נדל"ן, זו העובדה כי העיר כולה מתפתחת – הן באזורים החדשים והן באזורים הוותיקים. בניגוד להרבה ערים שמתפתחות באזורים חדשים אך זונחות את האזורים הישנים – בשדרות לא עושים איפה ואיפה. "כשאני הגעתי לשדרות", נזכר דוידי, "החלטתי להישאר בזכות האנשים שהרשימו אותי. איפה פגשתי אותם? בשכונות הוותיקות, ולכן הם מבחינתי חלק בלתי נפרד מההתחדשות העירונית. אני מציע לאנשים שמתעניינים במגורים בעיר, לראות לא רק את השכונות החדשות בימיהן הראשונים, אלא גם באחזקת השכונות הוותיקות יותר, במתיחת הפנים למתחמים הישנים. אנחנו משקיעים במבני ציבור, מעונות, מקומות בילוי ותרבות בכל השכונות בעיר. אין מצב שיש עיר חדשה בתוספת לעיר וותיקה שנשארת מאחור. כל העיר נחשבת לחטיבה אחת שעולה וצומחת".

לסיכום, על השאלה איך שדרות תיראה בעוד עשר שנים מהיום, משיב דוידי בקלות. "מבחינתי אני רואה את העיר שדרות ממשיכה לצמוח, לגדול ולהתפתח. הדבר שהכי חשוב לי כראש עיר הוא שהתושבים יהיו מאושרים לחיות כאן וכל הסקרים מצביעים על רמת שביעות הרצון הגבוהה של התושבים בעיר – וותיקים וחדשים. כשמשכללים את זה יחד עם המצב הבטחוני המאתגר – זה פשוט מדהים שמעל שמונים אחוז מהתושבים מעידים כי הם לא מעוניינים לעזוב את שדרות ויישארו בה בכל מחיר. דווקא מתוך מודעות למצב הביטחוני של הנגב – אני הבנתי שאנחנו כעירייה צריכים לתת המון תשומת לב לרמת החיים של התושבים כדי שיוכלו לחיות ברווחה המרבית".

"ההסכם שלנו עם התושבים הוא מאוד פשוט", הוא מסכם, "אנחנו מקשיבים להם, עובדים איתם, שומעים אותם ועושים הכול על מנת שהם יהיו מאושרים ושמחים באזור המגורים שלהם. אנחנו עמלים על זה כל יום בשמחה ואהבה עם הרבה חום ואכפתיות לכל מי שחי איתנו – דתיים וחילונים, חדשים וותיקים, מכל העדות והגילים. אנחנו אוהבים את התושבים שלנו, משקיעים בהם – והם מחזירים לנו אהבה גדולה".