חברת מניף פועלת כבר 21 שנה ועוסקת במימון יזמים בתחום הנדל"ן, ובפרט השלמת הון עצמי לפרויקטים של נדל”ן עבור קבלנים ויזמים הפועלים בתחום. מימון החברה מועמד בכל סוגי ושלבי הפרויקטים הנדלניים ולאור זאת, נחשפה החברה בתקופת הקורונה לקשיים השונים שחוו היזמים בתחום.

במסגרת קבלת ליווי פיננסי לפרויקטים מהבנקים או אחד הגופים העוסקים בתחום, אחד התנאים המרכזיים לקבלת הליווי הינו שיווק בפועל מראש של חלק מיחידות הדיור בפרויקט, כאשר ככלל מקובלת מכירה מוקדמת של לפחות כ-20 אחוז מהן. הקורונה בכלל ותקופות הסגר בפרט, עיכבו ביצוע המכירות בפועל ו/או קבלת התקבולים שנדרשים במסגרת המכירות.  

אז איך בכל זאת המשיכו הפרויקטים לשרוד?

מאור דואק, מנכ"ל מניף, אומר כי תקופת הקורונה הובילה את גורמי המימון למציאת לפתרונות יצירתיים בתקופה מאתגרת של מגפה שהאטה את כל ההתנהלות בענף וגרמה לדחיות ולעיכובים. במניף הבינו את האתגר והחליטו לתמוך בפרויקטים של הלקוחות שלהם ולא לעצור.

"אין ספק שהיו מצבים בהם היה חשוב להמשיך לתת מימון עצמי ליזמים שאנחנו עובדים איתם, וזאת למרות הקשיים שנוצרו בעקבות הקורונה", אומר דואק, "לדוגמה, קושי שבלט הינו הקושי לעמוד בתנאי המכירות המוקדמות שנדרשו לתחילת הליווי בפרויקט. קושי זה בא לידי ביטוי בעיקר בתקופות הסגרים. במקרים אלו, גילינו גמישות ואפשרנו ליזמים למשוך את המימון הנדרש עוד בטרם תחילת הליווי ובטרם שיווק כמות הדירות המינימלית הדרושה לשם תחילת הליווי. ככלל, הייתה לנו מטרה משותפת לראות את הפרויקט מתממש ולכן כאשר נדרשנו למציאת פתרונות יצירתיים שגרמו לפרויקטים להמשיך, תוך לקיחת סיכון מחושב עשינו זאת.

מבחינתנו זו לא היתה רק החלטה עסקית נכונה שייצרה ערך רב ליזמים ולפרויקטים המלווים, אלא גם סוג של שליחות לחיזוק הענף ויציבותו, בטח בימים אלו של טלטלה, כאשר האבטלה בשיא ויש משפחות שלא יודעות איך הן יסיימו את החודש. הזרמת הכסף לתוך אותם פרויקטים הייתה הכרחית וחיונית גם להמשך רציף של הפרויקטים ופעילות היזמים ומכאן גם על תפקודו של הענף".

 

מאור דואק (צילום: באדיבות מניף שירותים פיננסים)
מאור דואק, מנכ"ל 'מניף שירותים פיננסים'|צילום: באדיבות מניף שירותים פיננסים

חברת מניף משמשת היום כאחת מהחברות המובילות בתחום המימון החוץ בנקאי לחברות ויזמים בתחום הנדל"ן. בתקופת משבר הקורונה, הענף אומנם הוחרג לחיוני, אך עדיין חווה קשיים והיה "תקוע" בימים רבים בגין מחסור בכח אדם, חומרי גלם ועוד. עובדים רבים לא הגיעו לעבודה. חלק היו בבידוד, כל הענף קרטע תוך שמירה על ההנחיות גם במתחמי הבנייה. בנוסף, הסגרים והבידודים הקשו מאד את העבודה מול הרשויות השונות.

 

מניף שירותים פיננסים (צילום: באדיבות מניף שירותים פיננסים)
צילום: באדיבות מניף שירותים פיננסים
 

"תקופת הקורונה אתגרה אותנו מבחינת ניתוח השוק והפרויקטים בהם היינו מעורבים", מספר דואק, "רובם התעכבו וסבלו מבעיות ודחיות שונות ולכן היינו צריכים לשקול את ניהול ומתן מימון על מנת לפתור את כל הבעיות הללו. לא סירבנו לתמוך בשום יזם שאנחנו עובדים איתו ולאחר שבחנו את ההתנהלות שלו ואת והפרויקטים של כל לקוח, מצאנו את הדרכים להתמודד עם האתגרים. חלקם לקוחות ותיקים שלנו שכבר הענקנו להם בעבר הלוואות לפרויקטים אחרים, ולכן זה הוביל אותנו להמשיך לתמוך בהם למרות המינימום הנדרש של תזרים המזומנים. לקחנו את הסיכון על בסיס הניסיון העסקי עימם ובכלל".

מאור דואק מציג תמונה מורכבת של עיכובים ודחיות בביצוע פרויקטים בענף, בין אם ברמה הבירוקרטית ובין אם בגיוס כוח אדם, ולמרות כל זאת, "רצינו להוכיח להם שאנחנו יודעים למצוא להם פתרונות ולתת להם שירות. דאגנו להם. הכי קל זה להגיד לא, אנחנו חשבנו - יש כאוס של קורונה, בואו נראה מה כן אפשרי".

לדבריו, מכירת הדירות לא נעצרה, אבל בהחלט הייתה האטה, לא רק בגלל הסגרים (בהם היתה עצירה משמעותית), כמו גם בגלל ההימנעות של הלקוחות המתעניינים להתנייד בקורונה, לצאת מהבתים ולבוא במגע עם זרים בעודם צמודים לכללי הזהירות הנדרשים.

הרשויות עבדו אבל היו חסרים בעלי תפקידים. בידוד פה בידוד שם

גם ככה רשויות ובירוקרטיה הם לא החברים הכי טובים, ובתקופת הקורונה, עם חולים מאומתים, בידוד או סגרים, בענף הנדל"ן, המושפע רבות מבירוקרטיה ורשויות, נתקעו הרבה מאוד פרויקטים שנזקקו לאישורים ומסמכים שונים. יש חברות שהפסיקו את שיווק הדירות ונמנעו מלערוך ימי מכירות וגם הלקוחות הפוטנציאליים כאמור, הדירו את רגליהם ממתחמי המכירות.

מניף שירותים פיננסים (צילום: באדיבות מניף שירותים פיננסים)
צילום: באדיבות מניף שירותים פיננסים

"מהתחלת הקורונה הענקנו הון עצמי לכ-20 פרויקטים שונים", מספר דואק. "בחלק גדול מעסקאות אלו נדרשנו ליצירתיות לאור קשיי הקורונה והעמדנו מימון, גם אם היזם לא עמד בכל התנאים שנדרשו לקבלת המימון, או לחילופין, היה עלינו לגלות גמישות בלוחות הזמנים עקב העיכובים שנוצרו בביצוע או קבלת ההיתרים/טפסי ה-4".

האם חברות הנדל"ן יפצו לקוחות על איחור במסירת דירות?

בחודש יוני 2020 דיווח המפקח הראשי במשרד העבודה על מתווה של מענק פיצוי לרוכשי דירות בשל עיכוב של ארבעה חודשים במסירת דירות. יחד עם זאת היזמים טוענים שעל אף החרגת הענף, נוצרו להם עיכובים רבים עליהם הם מסרבים לקחת אחריות. לאור זאת, ישנו ויכוח בדבר תקופת האחריות של היזמים על איחורי מסירה בתקופה זו וייתכן שעניין זה יצטרך להיות מוכרע בבתי משפט.

אין ספק כי הקורונה כרסמה בענף ועיכבה או דחתה התקדמות של פרויקטים, אבל היא לא הצליחה לשתק את ענף הבניין, ובעוד שנה-שנתיים יסתיימו הרבה מאוד פרויקטים ברחבי הארץ שהתחילו בתקופת הקורונה.