2020 הייתה שונה מכל מה שציפה לו המשק הישראלי. הקורונה הכתה בשוק, אבל עדיין לא ברור האם מדובר במשבר של ממש או בעצירה זמנית מלווה בהתפרצויות של ביקושים כבושים. אבל דבר אחד בטוח – המגיפה שינתה את ההתנהגות שלנו כרוכשים.

אחת המגמות הבולטות שאיתר אתר madlan בחודשים האחרונים היא הפניה של הגולשים לוודאות - כלומר העדפת נכסים שזמינים באופן מידי על פני כאלה שאפשר לאכלס רק בעתיד. התופעה הזו באה לידי ביטוי בשני אופנים: עלייה חדה בביקוש לשכירות וירידת העניין בפרויקטים בשלבי מכירה מוקדמת (פרה-סייל). בזמנים של אי ודאות, כלכלית בעיקרה, רק מעטים מוכנים לקחת סיכון ולקנות דירה על הנייר.

"החל מאפריל, שיא תקופת הסגר, התחלנו לראות עלייה בחיפושים לנכסים בשכירות", אומר טל קופל, המשנה למנכ"ל madlan. "למעשה, חיפושי השכירות הכפילו את עצמם מאז אפריל. אם בדרך כלל חיפושי השכירות מהווים 6 אחוזים מכלל החיפושים, במאי הם כבר היו 12 אחוזים. המגמה הזאת התייצבה מעט מאז סוף יוני, כי נראה שאנשים הבינו שהקורונה כאן כדי להישאר, אבל מספר הגולשים והנתח שהם מהווים מכלל החיפושים נותר כפול משהיה בימים שלפני הקורונה".

זה לא השינוי היחיד שהתרחש השנה. הרוכשים והשוכרים החלו לחפש סוגים חדשים של דירות ואזורי חיפוש שונים השתלטו על המפה.

טל קופל, משנה למנכ
טל קופל, משנה למנכ"ל madlan|צילום: שרון אלדר, יח"צ

על פי נתוני madlan החל מחודש מאי יש ירידה תלולה בחיפושי דירות בתל אביב. "אנשים מבינים שבתקופת מגפה, גם לעיר יוקרתית ומלאה בחיים כמו תל אביב יש פחות מה להציע, ולכן אנחנו רואים עליות משמעותיות (אבסולוטיות ויחסיות) בחיפושי נכסים במחוזות חיפה (צמיחה של 150 אחוזים), הצפון (צמיחה של 100 אחוזים), הדרום (קפיצה של 100 אחוזים) ואפילו יהודה ושומרון (צמיחה של 100 אחוזים)", אומר קופל.

במקביל, מודעות לדירות גן, וילות ופנטהאוזים הכפילו את כמות הצפיות בהן ותופסות כיום נתח גדול יותר מכלל החיפושים של האתר. כשמצליבים את המגמות, מזהים את הקהל פונה (לפחות ברמת ההתעניינות) לדירות גדולות וזולות יותר, בעיקר באזורי הפריפריה. מנגד, מהנתונים אפשר להניח שחלק לא קטן מהרוכשים הם משקיעים, שנהנים כעת מתנאים טובים יותר מבעבר.

כך נוצרה מפה חדשה של שכונות פופולריות, עם שמות מוכרים (כמו שכונה ד' בבאר שבע) אבל בדירוג מעט שונה מהרגיל. אלו הם השכונות המובילות בהיקף עסקאות רכישה בחודשי הקורונה

דירות יד שנייה

שכונה ד', באר שבע

מספר עסקאות: 156

שכונה ד' היא שכונה בצפון באר שבע, שהוקמה עבור עולים חדשים בשנות ה-50'. עקב גודלה, השכונה מחולקת לשלוש תתי שכונות: ד' צפון, ד' דרום וד' מזרח (מוכרת גם כ-ו' הישנה). סוג הבנייה הנפוץ בשכונה הוא שיכונים (מבני "רכבת"). הזנחה של הרשויות במהלך השנים גרמה להידרדרות השכונה, והיא סובלת ממוניטין שלילי. עם זאת, בשני העשורים האחרונים הפכו חלקים ממנה ליעד מבוקש בקרב סטודנטים, הודות לסמיכותה לאוניברסיטת בן גוריון בנגב. כתוצאה מכך, מחירי הדירות בה האמירו במאות אחוזים. השכונה נמצאת במוקד תכניות ההתחדשות העירונית של עיריית באר שבע.

פסגת זאב, ירושלים

מספר עסקאות: 112

פסגת זאב, השוכנת בצפון-מזרח ירושלים, היא מהשכונות הגדולות ביותר בעיר (כ-42 אלף תושבים) ובעלת צביון אוכלוסייה מגוון - בעיקר חילוני ודתי-לאומי. לאור גודלה, מספקת פסגת זאב שפע מוסדות ציבור ואפשרויות מסחר בתחומי השכונה, ואף נהנית משירותיה של הרכבת הקלה - שאמורה להקל על ריחוקה היחסי ממרכז העיר. מרבית הבנייה החדשה בפסגת זאב - הכוללת בנייה רוויה, בנייה מדורגת ובתים צמודי קרקע - מתרכזת במזרח השכונה ובסמוך לשדרות משה דיין.

רמות ב', באר שבע

מספר עסקאות: 100

רמות ב', שנקראת גם "רמות הרכס", היא השכונה הצפונית ביותר בבאר שבע. היא התחילה להיבנות בתחילת שנות ה-2000, ובניגוד לשכונות חדשות רבות בעיר, הבנייה בה היא רוויה, עם בנייני דירות של עד שבע קומות. בשכונה עוברים אוטובוסים בתדירות גבוהה שמגיעים לתחנת הרכבת (כרבע שעה נסיעה), לאוניברסיטה ולמרכז העיר. קניות וסידורים רבים אפשר לעשות בתוך השכונה, וגם היצע הגינות הציבוריות בה טוב מאוד, עם גינות מטופחות במרחק הליכה מרוב הבתים.

שכונת ו' הישנה בבאר שבע (צילום: אנגלו סכסון באר שבע)
שכונה ו' בבאר שבע|צילום: אנגלו סכסון באר שבע

שכונה ו', באר שבע

מספר עסקאות: 100

שכונת ו' היא שכונה ותיקה ודי מוזנחת בבאר שבע. הבנייה בשכונה משלבת צמודי קרקע (בעיקר בצפון ודרום השכונה) ומבני שיכון, עם קצת בנייה חדשה של בנייני קומות נמוכים. בשכונה יש שטחים פתוחים נרחבים, אבל רובם לא מפותחים כך שבמקום גינות ציבוריות יש בה בעיקר שממה. עם זאת, התושבים בה נהנים מגישה לחנויות במרחק הליכה, מתחבורה ציבורית תכופה למרכז העיר, ומקרבה לאצטדיון טרנר והיכל הספורט העירוני 'הקונכיה'.

גילה, ירושלים

מספר עסקאות: 98

גילה היא שכונה גדולה בקצה הדרומי של ירושלים. אוכלוסיית השכונה מורכבת ממשפחות חילוניות ודתיות-לאומיות המשתייכות למעמד הביניים. אופי הבנייה והרכב האוכלוסייה משתנה בין חמש תת-השכונות של גילה - החל מווילות רחבות ידיים ועד לבניינים בבנייה טרומית. למרות גודלה ועל אף שהיא רחוקה ממרכז העיר, בשכונה לא התפתחו מוקדי מסחר ותעסוקה משמעותיים. מצד שני, עקב גובהה של השכונה, רבים מהבתים זוכים לנוף מרהיב של העיר וסביבתה.

שכונת גילה (ארכיון) (צילום: אבי אוחיון / לע
שכונת גילה בירושלים|צילום: אבי אוחיון / לע"מ

נווה זאב, באר שבע

מספר עסקאות: 93

חלקה הראשון של נווה זאב הוקם בתחילת שנות ה-90' בכדי לתת מענה לגל העלייה הגדול מברית המועצות לשעבר. לקראת תחילת שנות ה-2000 הוקם חלקה השני, כך שכיום היא אחת השכונות הגדולות בעיר. מרבית השכונה נבנתה בבנייה רוויה של בניינים בגובה 8-20 קומות, אך קיים בה גם חלק של קוטג'ים. נווה זאב נחשבת ליעד מועדף עבור משפחות צעירות, שנהנות משפע של גנים ציבוריים, שירותי מסחר נגישים ומגוונים ומסגרות חינוך במרחק הליכה.

מרכז העיר, פתח תקווה

מספר עסקאות: 89

כפי שניתן להבין משמה, השכונה ממוקמת במרכז העיר פתח תקווה. זו שכונה ותיקה ודי מוזנחת עם חסרונות רבים, אך מספר יתרונות משמעותיים שהופכים אותה למבוקשת. בשכונה יש גינות קטנות ולא מרשימות, ואפשרויות הבילוי באזור מוגבלות מאוד, אך עם זאת היא מאוד נגישה בתחבורה הציבורית בזכות הקירבה לציר ז'בוטינסקי הראשי ולתחנה המרכזית. פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה בצפון השכונה ב-2021 צפויה להגביר את העניין בה, בין היתר כיעד לפרויקטים של פינוי בינוי, במסגרתם צפוי שדרוג של התשתיות העירוניות ותוספת שטחים ציבוריים.

שכונת הדר בחיפה (צילום: Gelia, shutterstock)
שכונת הדר בחיפה|צילום: Gelia, shutterstock

הדר הכרמל, חיפה

מספר עסקאות: 76

הדר (בשמה הרשמי "הדר הכרמל") היא שכונה במורד הכרמל הצפוני, בין מרכז הכרמל לעיר התחתית. בניגוד למרבית שכונות חיפה, הדר, ששימשה בעבר כמרכז העיר, עדיין מאופיינת ברחובות מסחריים ראשיים, בשוק עירוני ובתחבורה ציבורית תדירה יחסית. עם זאת, השכונה סובלת מהזנחה חמורה של המרחב הציבורי, ומרבית האוכלוסייה בה היא ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. בשנים האחרונות‎ ניכרת כניסה של קהילות צעירים להדר, המקדמות פעילות חברתית ופועלות מול העירייה למען חיזוקה של השכונה. מוקד הבילויים של צעירי השכונה הוא רחוב מסדה - שלאורכו פזורים בתי קפה, פאבים ושאר בתי עסק המיועדים לאוכלוסייה היצירתית בשכונה.

נווה שאנן, חיפה

מספר עסקאות: 73

שכונת נווה שאנן היא אחת השכונות הוותיקות והגדולות בחיפה, ובולטת בנוף החיפאי בהיותה מישורית ונוחה להליכה. ההתיישבות בה התחילה בשנות ה-20' סביב הרחובות טרומפלדור, הגליל וחניתה, ולאורך השנים הפכה לשכונה אחת רציפה. לכן יש בה סגנונות בנייה שונים ואוכלוסיה מגוונת – וותיקים ועולים, חילונים וחרדים, בעלי דירות וסטודנטים הגרים בדירות שותפים. הקרבה לטכניון, ריבוי המסחר ומקומות הבילוי הופכים אותה לאטרקטיבית במיוחד עבור צעירים וסטודנטים, והביקוש לשכירות בשכונה נחשב גבוה.

רמת כרמים, אשקלון

מספר עסקאות: 65

בניית רמת כרמים החלה ב-2010, והיא כוללת כיום כ-3,600 דירות, רובן בבנייני דירות של 7-18 קומות אך גם בצמודי קרקע. רוב השכונה נבנתה, אך נותרו מספר מגרשים ריקים שצפויים להיבנות בשנים הקרובות, כולל המרכז המסחרי היחיד של השכונה. למרות שיש בה מעט גינות ציבוריות השכונה נחשבת למבוקשת על ידי משפחות צעירות, אך בעתיד המצב צפוי להשתפר עם הקמתו של פארק היין הגדול במזרחה.

דירות חדשות

עיר היין, אשקלון

מספר עסקאות: 346

עיר היין היא שכונה חדשה שעתידה להיבנות בשנים הקרובות בצפון-מזרח אשקלון. לכשתקום, היא תהיה השכונה הגדולה ביותר בעיר, עם 40 אלף תושבים על שטח של 4,200 דונם. במערב השכונה יוקם פארק היין, פארק עירוני חדש בשטח של 450 דונם (להשוואה, שטח שכונת כוכב הצפון הסמוכה הוא כ-250 דונם). בשכונה נמצאו אתרים ארכיאולוגיים שכוללים שרידי מפעלי יין (ומכאן שם השכונה), שישולבו בה וצפויים להפוך אותה ליעד תיירותי.

אתר בנייה בכניסה לעיר (צילום: Yuri Dondish, shutterstock)
אשקלון|צילום: Yuri Dondish, shutterstock

רמת בית שמש ד', בית שמש

מספר עסקאות: 208

רמת בית שמש ד' היא שכונה חדשה שנבנית בדרום בית שמש, ומיועדת לאוכלוסייה החרדית. השכונה מוקפת באתרי טבע ונופש דוגמת הגן הלאומי תל ירמות, חורשה ופארק, ובמרכזה צפויה לקום שדרה מסחרית מרכזית. כיום נבנים שניים מתוך 5 המתחמים המתוכננים בשכונה, שבהם כ-2,300 דירות, אך בסופו של דבר השכונה כולה תכלול כ-8,000 דירות. ברחבי השכונה מתוכננת הקצאה נדיבה של שטחים למבני ציבור כמו בתי ספר, בתי כנסת ודיור מוגן, וכן לגינות ציבוריות.

מורשת, מודיעין מכבים רעות

מספר עסקאות: 208

מורשת היא שכונה עתידית המיועדת לקום בשנים הקרובות במערב מודיעין. בשכונה ייבנו כ-4,200 דירות בבניינים בני 5-7 קומות ברובם, אך עם מקבצים של בניינים גבוהים יותר, בני 9-14 קומות, בפסגות הגבעות שעליהן תיבנה השכונה. השדרה המרכזית של השכונה תכיל עסקים ומבני ציבור, כך שלתושבים תהיה גישה רגלית לקניות, סידורים ומקומות בילוי. ברחובות השכונה צפויים לעבור שני קווי אוטובוס לפחות, והמרחק ממנה לתחנות הרכבת בעיר הוא כ-7 דקות ברכב.

נרקיסים, ראשון לציון

מספר עסקאות: 207

נרקיסים היא שכונה חדשה שעתידה להיבנות בשנים הקרובות בשטח מחנה צריפין המתפנה, בקצה המזרחי של ראשון לציון. השכונה עתידה לכלול כ-4,000 דירות בבניינים בני 5-17 קומות. הרחוב הראשי של השכונה יהיה המשכו של רחוב ירושלים, ובבניינים לאורכו יהיו חנויות ומשרדים, כך שתושבי השכונה ייהנו מגישה רגלית למוקדי קניות ובילוי. במזרח השכונה יוקם פארק ענק, וקו אוטובוסים מהירים ורבי קיבולת (הקו החום) מתוכנן לעבור במערבה. בעתיד הרחוק מתוכנן לעבור בסמוך גם קו מטרו.

כך נראה פינוי בה
פינוי צריפין|צילום: באדיבות משרד הביטחון

שער העיר, נתיבות

מספר עסקאות: 196

שכונה חדשה שנבנית בימים אלה בכניסה הצפונית לנתיבות. כשתושלם בנייתה, בעוד כעשור, היא תכלול כ-1,675 דירות בבנייה צמודת קרקע ובבניינים בגובה של כ-7 קומות, שני מרכזים מסחריים קטנים, מוסדות ציבור כמו בתי ספר ומתנ"ס, וגינות ציבוריות. עם זאת, לפחות בחמש השנים הקרובות רוב השכונה תהיה אתר בנייה אחד גדול.

נווה דורון החדשה, רמלה

נווה דורון החדשה היא שכונה מתוכננת במערב רמלה, שעתידה לכלול כ-3,500 יחידות דיור. במרכז השכונה תעבור שדרה עירונית רחבה עם חנויות, כך שלתושבים תהיה גישה לקניות וסידורים במרחק הליכה. תושבי השכונה יהנו מגישה מהירה לרשת הכבישים הארצית דרך כביש 200 החדש, מקו אוטובוסים רבי קיבולת (BRT) שיקשר אותה עם לוד במזרח ובאר יעקב וראשון לציון במערב, ובעתיד הרחוק מתוכנן לעבור בה גם קו מטרו למרכז תל אביב.

פארק הנחל, באר שבע

פארק הנחל היא שכונה חדשה שמוקמת בדרום מזרח באר שבע, בין פארק עירוני חדש שמוקם לאורך נחל באר שבע, לאזור התעשייה עמק שרה. השכונה תכלול כ-4,000 דירות בבנייה צמודת קרקע ובבניינים בני 5-8 קומות, עם פארק מרכזי (בנוסף לפארק העירוני) והרבה גינות ציבוריות. תכנון השכונה התחשב בתנאי האקלים - הבתים יחוממו טבעית בעזרת השמש בחורף, והשכונה תהיה הראשונה בעיר שתחובר לגז טבעי, כך שהוצאות התושבים על אנרגיה צפויות להיות נמוכות.

כרמי גת, קרית גת

כרמי גת מוקמת בימים אלה בצפון קרית גת, בין מסילת הרכבת ממזרח לכביש 40 במערב. השכונה תכלול בסופו של דבר כ-7,500 דירות - מרביתן בבנייני קומות, לצד כמה מאות קוטג'ים. השדרה המרכזית של השכונה תחובר לרחוב הראשי של קרית גת, ולאורכה יוקמו חנויות. לאורך נחל לכיש שעובר בדרומה מתוכנן פארק גדול, ובתוך השכונה יוקמו שלושה מתחמים למבני חינוך וציבור.

מבט מהאוויר על שכונת יד אליהו ועל אצטדיון (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
יד אליהו|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

רמת שלמה, ירושלים

במקום בו נמצאת רמת שלמה תוכנן במקור אצטדיון כדורגל לאומי, אך במקום 23,000 מקומות ישיבה לאוהדים הוחלט בסוף להקים שכונת מגורים ובה כ-4,000 דירות. השכונה היא בעלת צביון חרדי, אך כוללת גם קהילה דתית לאומית. בין הבנייה הירושלמית הטיפוסית של השכונה ניתן להבחין במרכז חב"ד, שהוקם כהעתק של מרכז חב"ד העולמי בניו יורק.

יד אליהו, תל אביב יפו

יד אליהו היא שכונה ותיקה במזרח תל אביב שהוקמה לאחר מלחמת העולם השנייה, בין היתר במטרה לאכלס חיילים משוחררים מצבא הוד מלכותו. השכונה ירוקה מאוד, עם גינות וחורשות רבות, מה שהופך אותה ליעד אטרקטיבי למשפחות צעירות. רוב הבנייה בשכונה היא של מבני שיכון ישנים, אך בשנים האחרונות התחילו להקים בה פרויקטים של פינוי בינוי ומספר פרויקטים נוספים נמצאים בתכנון, בעיקר לאורך רחוב לה גווארדיה. היכל מנורה מבטחים, שמשמש למשחקי כדורסל והופעות, נמצא בצפון מערב השכונה והוא סימן ההיכר שלה.