העתיד של רמת גן, כאחת מהערים הגבוהות בישראל - בדרך למימוש. ועדת המשנה להתחדשות עירונית של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב תדון ביום ב' בהפקדת ארבע תוכניות גדולות ברמת גן, שבמסגרתן ייהרסו 42 מבנים ישנים וכ־600 דירות, ותחתם יוקמו 9 מגדלים עם כ־1,900 יחידות דיור חדשות.
התוכנית הגדולה ביותר, שמשתרעת על 19 דונם וכוללת לא פחות מ־16 מבנים קיימים, נמצאת בין הרחובות ארלוזורוב, המתמיד ושמחה. החברה היזמית, אקרו התחדשות בע"מ, מתכננת הקמת חמישה מגדלים, שניים בני 60 קומות ברחוב ארלוזורוב, שלישי של 54 קומות ברחוב המתמיד, ועוד שני מבני ציבור. מגדלים אלה יכללו 1,050 דירות, במקום 345 דירות שייהרסו במבנים הישנים. מבנה אחד מהמבנים הישנים הוכרז לשימור והוא ישמש למסחר.
על שטח של 3.15 דונם בין הרחובות אבא הלל סילבר, רוקח וחירות מקודמת תוכנית של חברת צליח רוטשילד מימון והשקעות בע"מ, להקמת מגדל בן 40 קומות, 152 יחידות דיור, מעל לשימושי מסחר ואשכול גני ילדים, וזאת במקום שני מבנים ישנים של 33 דירות, ושתי וילות.
במפגש שבין רחובות רש"י ודרך אבא הלל סילבר, מקדמות החברות אפריקה ישראל התחדשות ואבגד איכות בהתחדשות בע"מ פרויקט על שטח של 9.6 דונם. גם כאן מדובר בתוכנית משמעותית ביותר מבחינת השפעתה על הנוף העירוני, שכן התוכנית כוללת הריסת 14 בניינים עם 161 דירות ושטחי מסחר.
במקומם ייבנו שלושה מבנים: האחד מגדל מגורים בן 36 קומות ו־467 יחידות דיור עם חזית מסחרית לאורך רחוב אבא הלל, ועוד שני מבני ציבור של 4 ו־6 קומות לאורך רחוב ארניה. התוכנית כוללת הפקעות לצורכי דרכים ושטחים למוסדות ציבור.
החזון העירוני
חברת רוטשטיין נדל"ן התחדשות יוזמת פרויקט נוסף בדרך אבא הלל סילבר שיוקם במפגש עם רחובות חירות והתקווה. במסגרת תוכנית זו שתידון בוועדה המחוזית, מתוכננת הקמת שני מבני מגורים של 30 ו־10 קומות עם 202 יחידות דיור לשימושים מעורבים של מגורים, מסחר ותעסוקה וכן שטח ציבורי פתוח. כל אלה יוקמו על שטח של 3.7 דונם, במקום שישה מבני מגורים קיימים.
התוכניות הללו הן חלק מהפתיח להגשמת החזון העירוני החדש של רמת גן, כפי שבא לידי ביטוי בתוכנית המתאר העירונית הכוללנית (רג/1), שנמצאת בהליכים מתקדמים מאוד לאישור בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. על פיה, העיר תצמח לאוכלוסיה של 390 אלף תושבים ול־83 אלף דירות ב־25 השנים הקרובות.
התוכנית כוללת סימון של מה שמוגדר "מתחמים אינטנסיביים", שחלקם הגדול יהיו ממוקמים לאורך צירי התנועה הראשיים ויכללו בנייה בהיקפים מוגברים. כמו כן כוללת התוכנית רשימה של צירי תנועה שמכונים "רחובות שלד", בהם רחובות ארלוזורוב, אבא הלל סילבר, ז'בוטינסקי, רש"י ועוד.
כך למשל התוכנית תאפשר בנייה של עד 35 קומות לאורך אבא הלל, בדרך אלוף שדה ולאורך דרך הטייסים, בנייה של עד 20 קומות לאורך רחובות הרא"ה ושד' ירושלים שלאורכו יעבור קו מטרו.
מצד שני, בשכונות מרכז העיר המטרה לשמור על היקפי בנייה של עד 8־9 קומות, ואילו בשכונות המתאפיינות בבנייה צמודת קרקע המציאות התכנונית לא תשתנה.
כאמור, ארבע התוכניות שיידונו בוועדה מגדירות מחדש את אופי הבינוי בצירי העיר הראשיים, ומציירות את עתיד הנוף שישתקף להולכים בצירים אלה כבנייה גבוהה מאוד, שמלווה בהרבה מוסדות ציבור, ומסחר, כולל מוסדות חינוך. הפרויקט שיוקם בארלוזורוב יהיה גבוה מהיתר, עקב קירבתו למתחם הבורסה, שבו עצמו מתוכננים מגדלים שיחצו את רף 100 הקומות.
"הגדרות המרכז השתנו"
"התוכניות הללו מיישמות את המדיניות העירונית שלנו, שהיא העצמת זכויות בנייה בצירים הראשיים, שבהם ניתן לעלות עם המבנים לגובה, לצד בנייה ציבורית ענפה", מספרת מהנדסת העיר רמת גן, סיגל חורש. "כך למשל בפרויקט בארלוזורוב־המתמיד, יפונה שטח של 5 דונם להקמת בית ספר, וזה במרכזו של מירקם עירוני מאוד צפוף. זה מתאפשר מההריסה הרבה של המבנים הישנים. הפרויקט אבא הלל רוקח, ישחרר לנו מדרכה. היום המדרכה כל־כך צרה, שעגלת נכים בקושי עוברת בה, ולבד מזה הבניין הנוכחי מסכל אפשרות לנתיב תחבורה ציבורי. עם הפרויקט הזה ניתן יהיה להקים מדרכה רחבה, ובסך־הכול להפוך את אבא הלל ורחובות מרכזיים אחרים לרחובות עם מרחב ציבורי מוקפד שכולל רצועת הליכה לצד מבנים עם שימושי מסחר וקולונדות, רצועת נטיעות ורצועת רכיבת אופניים".
"אזורי הבורסה והצירים המרכזיים הם בין הטובים בארץ למימוש התוכניות הללו", אומר האדריכל משה צור, שמתכנן את הפרויקט של אקרו התחדשות בארלוזורוב פינת המתמיד. "נכון שזה לא מרכז העיר לפי ההגדרות הישנות, שאז דיברו על רחוב ביאליק. אך הזמנים משתנים וההגדרות הגיאוגרפיות של המרכז משתנות לפי הנגישות התחבורתית".
הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס