אחד המדדים החשובים ביותר לאיכות חיים הוא עד כמה נוח לנו להסתובב ברחובות. מקומות לא נעימים, שיש בהם מסוכנות, שהרחובות בהם לא בטוחים ושהתושבים שלהם חשופים לאלימות ופשיעה, נחשבים לרוב לגרועים מאוד למגורים ומעידים על מדד סוציו-אקונומי נמוך.

אבל פשיעה היא כלל ארצית, ונודדת ממקום למקום. גם בשכונות עם איכות החיים הגבוהה ביותר, יש עבריינות – גניבה, פגיעה ברכוש, הטרדות ברחוב ועוד. סביר להניח שרובינו מכירים את זה. לא פעם בקבוצות הוואטסאפ השכונתיות, השכנים מדווחים על גניבת רכב, פריצה לבית, אדם שחושף את עצמו מול ילדים – אלה דברים שמתרחשים בכל מקום. אבל כשאנחנו מחפשים מקום טוב לגדל בו ילדים, אחד המדדים הקריטיים הוא איפה יש הכי מעט אירועים שכאלה. איפה באמת אפשר להסתובב לבד בלילה ללא חשש, איפה פחות סביר שינסו לפרוץ לאוטו החדש.

ב-2022, הנגישה משטרת ישראל לראשונה את נתוני הפשיעה במדינה לציבור הרחב. המשטרה אמנם הנגישה את נתוני הפשע לפי חלוקה אזורית, אבל היא עושה זאת לפי אזורים סטטיסטים בלבד, מה שלא אומר לנו הרבה. באתר מדלן נעזרו במידע גולמי הזה, על מנת לנתח את מפת הפשיעה לפי שכונות.  המטרה היא לאפשר לציבור הרחב לקבל תמונה כמה שיותר מלאה על האזור שבו הם מחפשים דירה.

ב-2023, הנתונים כבר היו פחות זמינים. כנראה שהמשטרה הייתה עסוקה בדברים אחרים, אבל היא לא מיהרה לשחרר אותם. במדלן לא ויתרו, ביקשו את הנתונים מהמשטרה שוב ושוב, נאלצו לערב את התנועה לחופש המידע, והצליחו לבסוף לקבל מהמשטרה את הנתונים. המידע הגולמי שוב נותח, ונערך פילוח לפי איזורים.

השכונות הבטוחות בישראל (צילום: google maps)
עין הים בחדרה, רמת גולדה בחיפה ורמת דניה בירושלים|צילום: google maps

איך מגדירים מהי שכונה בטוחה?

השכונות הכי בטוחות בישראל הן אלה שאלה שנפתחו בהן הכי פחות תיקים פליליים. תאמרו, ובצדק – שיש לא מעט מקרים שבהם המשטרה בכלל לא פותחת תיק. אבל גם על סמך התיקים שכן נפתחו, (ואפילו אם המשטרה פתחה תיק וסגרה אותו בטענה השחוקה של חוסר עניין לציבור – זה עדיין נחשב לתיק), ניתן לייצר ניתוח בסיסי ולקבל איזו הערכה. על פי הנתונים שהתקבלו, הצליחו בחברה לייצר טבלה עם שתי השכונות עם הכי פחות תיקים פליליים שנפתחו ב 2023, בכמה מהערים הגדולות ביותר בארץ.

במדלן לא הסתפקו בעבירות כלליות, אלא הוסיפו גם פילוח פרטני לפי עבירות רכוש. עבירות רכוש הן, למשל, גניבה מתוך רכב, גניבה ושימוש ברכב ללא רשות, החזקת רכוש גנוב, הצתה, התפרצות לבית דירה, התפרצות לבתי עסק ומוסדות, כייסות, סחיטה, עבירות נגד המחשב, שוד וכו'.

לפי עיבוד הנתונים של מדלן, השכונות עם הכי פחות עבירות גניבה בערים המרכזיות בישראל הן נווה צדק בתל אביב, ונווה איתמר בפתח תקווה. בשתי השכונות האלה לא נפתח אף תיק פלילי לגניבה ועבירת רכוש ב-2023. 

השכונה השלישית עם הכי פחות עבירות רכוש היא שכונת חפציבה בחדרה, שכונה קטנה וצפונית בעיר שהוקמה בשנת 1946, עם שישה תיקים על עבירות מסוג זה ב-2023. יכול להיות שזה בגלל שהתושבים עסוקים בעיקר בנשורת הפחם שמכסה כל פינה בשכונה, הודות לטורבינות חברת החשמל שממקומות לא רחוק מהם, וגורמת להם לבעיות בריאותיות לא פשוטות.

השכונה הרביעית, עם 7 עבירות רכוש בלבד, היא נווה שלום בנתניה, ואחריה רמת ספיר בחיפה, שכונה נעימה, סגורה ושקטה, מוקפת הר ושטחים ירוקים, עם 8 תיקים על עבירות רכוש. 

פשיעה כללית – איפה הכי בטוח ואיפה פחות?

בטבלת הפשיעה הכללית הנתונים מעט שונים, אבל גם פה מככבת חדרה. אולי יהיו כמה מאיתנו שירימו גבה נוכח עלייתה לכותרות של תחנת משטרת חדרה בחודשים האחרונים, בעיקר בזכות עלייתו לכותרות של המפקד שלה, סגן ניצב עמית פולק. ב-2023 בית המשפט זיכה אותו מכתב האישום נגדו,  שהוגש על ידי מח"ש בטענה שסייע להתחזות וקבלת דבר במרמה. ממש לפני חודש, הוא נחקר שוב באזהרה במח"ש בחשד לשימוש בכוח לא סביר נגד מפגינים בקיסריה ושימוש באיומים, לכאורה, וכן בשיבוש הליכי חקירה לאחר שסירב למסור את מכשיר הסלולר שלו.

בכל מקרה, השכונה עם הכי מעט תיקים פליליים היא עין הים בחדרה – שכונה זעירה, עם כמה רחובות קטנים שבהם וילות פסטורליות, ואפס תיקים פליליים. השכונה השנייה הכי בטוחה בחדרה היא ברנדייס, שבה נפתחו כבר כ-115 תיקים ב-2023. במקום שני שוב ממוקמת חיפה. בשכונת רמת גולדה נפתחו 21 תיקים ב-2023, ואילו ברמת חן נפתחו 23. שכונות נוספות שבהן לא נפתחו כלל תיקים פליליים ב-2023 הן כפר אז"ר ברמת גן, נווה צדק בתל אביב ונווה גנים בפתח תקווה.

שכונות שבהן נפתחו יותר מדי תיקים פליליים ב-2023 הן שכונת בית וגן בבת ים, עם 212 תיקים, וכן פארק הים בעיר, עם 265 תיקים. "מה שבולט מאד בנתונים, זה השונות הגדולה בין השכונות הטובות, גם בערים שצמודות זו לזו", אומר טל קופל, מנכ"ל מדלן. "יש ערים שהצליחו לצמצם את הפשיעה בחלק מהשכונות למספר חד ספרתי של עבירות, ואפילו לאפס, בעוד שיש כאלה שבהן המספר המינימלי עדיין יכול להיחשב גבוה".

מנכ
טל קופל|צילום: אורית פניני

קופל מסביר שהעיר הבולטת לרעה בהקשר הזה, היא בת ים. פנינה על הים, עם נתוני פשיעה גבוהים מדי. "בבת ים, עם 212 עבירות בשכונת בית וגן (ידועה גם כשיכון ותיקים), שכונה ותיקה ומרכזית בעיר, מתוכן 80 עבירות רכוש - מספרים גבוהים לכל הדעות, שהם כאמור הטובים ביותר בעיר. השוני הגדול בין הערים הוא ככל הנראה תוצאה של מדיניות הרשות המקומית, ואם ובאיזו מידה היא מפעילה שירותי ביטחון ושמירה עצמאיים, או מסתפקת במשטרת ישראל".