שיא במכירת דירות חדשות ביולי 24 והמשקיעים חוזרים לשוק עם נתח הולך וגדל של עסקאות, כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן למגורים שהוציא ביום חמישי האחרון 12.9, אגף הכלכלן הראש במשרד האוצר.

שוק הנדל"ן ממשיך להתאושש ומציג גידולים מרשימים. ביולי 2024 נרכשו 8,900 דירות, מספר המשקף גידול חד של 29% בהשוואה לשנה שעברה. כמות העסקאות של דירות חדשות גדלה ב 50.8% בהשוואה לשנה שעברה, ועסקאות יד שניה רשמו גידול של 16.5% בהשוואה לאשתקד.   

הבשורה: המשקיעים חוזרים לנדל"ן

נתון מעניין במיוחד הוא חלקם של המשקיעים בתמונה, כשהמגמה המסתמנת היא חזרתם של המשקיעים לשוק, עם 1,390 דירות שנרכשו להשקעה – עליה משמעותית של 36% בהשוואה לשנה שעברה. כ-16% מסך העסקאות בשוק ביולי 2024 מיוחסות למשקיעים.

בנובמבר 2021 כזכור, הועלה מס הרכישה על דירה שניה לרמה של 8% והמשקיעים לא איחרו להגיב. מס רכישה גבוה וסביבת ריבית גבוהה בהמשך הובילו לנטישתם של המשקיעים את השוק, אלא שמתחילת שנת 2024, עם העלייה המתמשכת בהיקף העסקאות ומחיר הדירות, נדמה כי המגמה מתהפכת והמשקיעים חוזרים יותר ויותר לשוק.  

"אנחנו מרגישים את זה היטב בשטח" אומרת שני בל, העומדת בראש מועדון המשקיעים של קבוצת בל נדל"ן "דירות בפרויקטים בישראל באזורים עם פוטנציאל השבחה גבוה פשוט נחטפות – אין דרך אחרת לאמר את זה. רק לאחרונה מכרנו למשקיעים עשרות דירות בשני פרויקטים בקריות בתוך 48 שעות".

שני בל הבעלים של בית ההשקעות BellGroup נדל״ן (צילום: יחסי ציבור)
שני בל הבעלים של בית ההשקעות BellGroup נדל״ן|צילום: יחסי ציבור

 

על פי הסקירה של הכלכלן הראשי כ- 48% מסך הדירות שנרכשו ע"י משקיעים בחודש יולי היו דירות חדשות, גידול משמעותי של שמונה נקודות אחוז בהשוואה לשנה שעברה. סביר להניח כי גידול זה בשיעור הדירות החדשות שרוכשים המשקיעים נרשם בין היתר על רקע מבצעי המימון של הקבלנים.

"המשקיע הישראלי רואה ומבין את הפערים ההולכים וגדלים בין הצורך האמיתי בשוק לכמות התחלות הבניה בשטח, בטח לאור כל מה שקורה באתרי הבניה בתקופת המלחמה והיעדר כוח האדם החמור בענף" מוסיפה בל "לכן, למרות הריביות הגבוהות ובגלל שתנאי השוק מאפשרים לייצר היום עסקאות מאד אטרקטיביות עם הקבלנים, אנחנו רואים כבר עכשיו התעניינות גוברת של המשקיעים בשוק - מגמה שצפויה להתגבר כנראה, בעקבות ביקושים הולכים וגדלים גם בקרב תושבי חוץ לנכסים בישראל."

איפה המשקיעים משקיעים?

בפילוח לפי אזורים נמצא כי הגידול ברכישות המשקיעים בהשוואה ליולי אשתקד הקיף כמעט את כל האזורים, למעט אזור טבריה שרשם ירידה חדה של 20% , וזאת בהמשך לשיעורי ירידה חדים גם בחודשים הקודמים.

מתחילת השנה ועד סוף יולי 24 בלטו ברכישות המשקיעים אזור ב"ש הדרום עם 1,305 דירות (17% יותר מאשתקד) ואזור ירושלים עם 1,296 דירות - גידול חד של 78% בהשוואה לשנה שעברה, המשקף גם גידול משמעותי של רכישות בקרב תושבי חוץ.

הדמיה של קבוצת בל לפרוייקט של קרית ים  (צילום: יחסי ציבור)
הדמיה של קבוצת בל לפרוייקט של קרית ים |צילום: יחסי ציבור

באזור ב"ש והדרום העיר ב"ש עצמה רושמת גידול מתון של 4% בלבד בהשוואה לשנה שעברה (329 דירות) במכירות למשקיעים. הערים שפיצו על נתון זה באזור היו אופקים, עם גידול חריג של 330% גידול בהשוואה לשנה שעברה (149 דירות) ואשקלון עם 163 דירות שרכשו המשקיעים מתחילת השנה, גידול של 23% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

הערים המובילות ברכישות המשקיעים בשבעת החודשים הראשונים של השנה בדיוק כפי שהיה בשנה שעברה, היו ת"א (1,026 דירות) ירושלים (946 דירות) וחיפה (458 דירות) ולאחריהן נתניה, פ"ת, ב"ש, ר"ג, בית שמש, אשדוד ואשקלון.

מה יהיה עם הצפון?

רק עיר אחת במחוז הצפון, נהרייה, נכללת בין עשרים הערים המובילות ברכישות המשקיעים וסוגרת את הרשימה במקום ה 20 עם 106 דירות שנרכשו להשקעה בינואר-יולי השנה, גידול מתון יחסית של 13% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

כי כשהאזור כולו תחת מתקפה, גם המשקיעים מדירים רגליים מאזור הצפון שמראה ירידות חדות; בטבריה נרכשו רק 113 דירות השנה, ירידה של 7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ובצפת, שרק השבוע סבלה ממקבצי מטחים נרשמה ירידה של 60% לעומת אשתקד. בקריית שמונה, בה נרכשו רק 7 דירות להשקעה מתחילת השנה, ירידה של 75% לעומת אשתקד.