קשה לתאר זאת לאור מטחי הרקטות שממשיכים ליפול, אבל בשנים האחרונות הצמיחה של יישובי עוטף עזה בשיאה. נכון, המחירים שם זולים יחסית ואפשר להגשים חלום של בית עם גינה במחיר של דירת 2 חדרים בבת ים, ויש הטבות בארנונה ובמס הכנסה (זיכוי ממס בשיעור של 20%), אבל החיים במתח שווים את זה? הנתונים מראים שכן.

ניקח לדוגמא את שדרות, העיר המטווחת ביותר. ב-2019 מנתה אוכלוסיית שדרות כ-27,600 איש ואישה. כיום היא מונה כ-33,500 – גידול של יותר מ-21% . בעיר נבנות אלפי יחידות דיור חדשות, וקצב המכירה שלהן גבוה למרות עליית המחירים גם בשדרות.

על פי אתר מדלן, המחיר הממוצע למ"ר לדירה חדשה בשדרות בשנת 2020 היה 9,800 שקלים למ"ר, וב-2022 הוא הגיע לכ-13,500 שקלים למ"ר - עליה של 37.76%, שהיא מהגבוהות במדינה. מחירי דירות יד שניה עלו בקצב מתון יותר באותה תקופה – ב-25.5%. מצב דומה קיים באופקים ובנתיבות. קיבוצים כמו יד מרדכי או אור הנר, קיבלו תוספת בנייה של מאות יחידות דיור שכמעט כולן כבר אוכלסו.

שדרות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
שדרות|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

99% גן עדן ו-1% גיהינום

המועצה האזורית אשכול מונה 32 יישובים – 15 מושבים, 14 קיבוצים ו-3 יישובים קהילתיים. לדברי דרור אפרתי, מנהל מחלקת צמיחה דמוגרפית וישובים במועצה, בשלוש השנים האחרונות נקלטו כ-150 משפחות חדשות ביישובי המועצה, כשליש מהם מאזור המרכז. שליש נוסף הם בנים חוזרים ושליש מאזור הדרום.

השינוי במחירי נדל"ן בשדרות

לדבריו, 150 המשפחות החדשות הן משפחות של זוגות צעירים עם ילדים: "הביקוש הגבוה החל לאחר הקורונה, כשהתברר, שאפשר לעבוד גם מרחוק, ובמקביל התרחקות החלום לרכוש בית בגלל עליית המחירים המטורפת. בנוסף, מדובר באנשים שמחפשים איכות חיים".

לחיות תחת הפגזות וטילים זה איכות חיים?
"אנחנו נוהגים לומר שב-99% מהזמן איכות החיים כאן היא של גן עדן, ואחוז אחד זה גיהינום".

יש לציין, שכמעט כל המשפחות החדשות נקלטו בבנייה חדשה במועצה, במה שקרוי הרחבות: "היום הם נהנים מהנחה של 100% על עלות הקרקע ומשלמים רק את עלות הבנייה. ב-1.5 מיליון שקל הם יכולים לבנות את בית חלומותיהם – 140-150 מ"ר על חצי דונם. כיום נותרו מקומות רק בקיבוצים בודדים, אבל אנחנו במו"מ עם רמ"י לקבל הרחבות בעוד כמה יישובים".

כל מי שרוצה יכול לבוא?
"לא ממש. הם עוברים מבדקי התאמה חברתיים וכלכליים, ולאחר שנת מועמדות הם נקלטים כחברים מלאים".

דגל ישראל על החומה סביב קיבוץ נתיב העשרה (צילום: ap)
דגל ישראל על החומה סביב קיבוץ נתיב העשרה|צילום: ap

מושב תקומה מבוקש בקרב תושבי נתיבות

שאלתיאל ציק הוא מזכיר מושב תקומה המונה כ-200 בתי אב ושייך למועצה האזורית שדות נגב. מדובר ביישוב בעל אורח חיים דתי, שבו חיות גם משפחות חילוניות, והוא מרוחק 6.8 קילומטרים מהגדר. במושב אין בנייה חדשה, וכל הבתים שנמכרו בו הם מיד-שנייה. לדבריו, מרבית ההתעניינות במגורים במושב נובעת מהעיר הסמוכה, נתיבות.

"גם משפחות דתיות וגם לא דתיות. אנחנו 2 דקות מנתיבות, והם קונים פה משק, או בית יפה עם גינה, ויכולים תמיד לקפוץ לעיר שכל כך קרובה.

"לדעתי, ההטבות לא משחקות תפקיד, כי גם בנתיבות יש להם הטבות במס וארנונה. מדברת אליהם אווירת הכפר וחיי הקהילה. הם גם מכירים מקרוב את ההתרעות והאזעקות, מה גם שבסבב הנוכחי, היו יותר אזעקות בנתיבות מאשר בתקומה".

לדבריו, המושב ביקש הרחבה שלו עם בנייה חדשה, אבל רק לטובת בני המקום.

נתיבות. ארכיון  (צילום: shutterstock)
נתיבות|צילום: shutterstock

עליית מחירים של יותר מ-30% בשנתיים

עופר עמר, מנהל סניף אנגלו סכסון אשקלון וזכיין סניף שדרות, מספר שלאחרונה מכר שני בתים צמודי קרקע, יד שנייה, בקיבוץ זיקים. אגב, אחת המשפחות עברה לקיבוץ כרמיה, כך שלא המרחק מהגדר של עזה הובילה אותם ליציאה מזיקים.

לדבריו, יש עליית מחירים משמעותית במחירי הבתים ביישובים הקהילתיים בעוטף עזה: "בית חד-קומתי של 5 חדרים, 150 מ"ר על חצי דונם, נמכר לפני שנתיים ב-2.9 מיליון שקל. היום מחירו של אותו בית – 3.78 עד 4 מיליוני שקלים".

קיבוץ יד מרדכי (צילום: פלאש 90)
קיבוץ יד מרדכי|צילום: פלאש 90

מי הם הקונים בדרך כלל?
"רובם מהאזור – מאשקלון, שדרות, נתיבות, אופקים, שרוצים בית פרטי עם גינה, במחיר שהם יכולים להרשות לעצמם, והם גם מחפשים את חיי הקהילה המאפיינים קיבוצים ומושבים. לאו דווקא מדובר על צעירים. אני מכרתי את הבתים לאנשים בגיל  50 פלוס, שהילדים שלהם כבר עזבו את הבית, או שנשאר עוד ילד בוגר אחד. הם מחפשים איכות חיים אחרת לקראת הפנסיה.

"משפחות צעירות מהאזור, שרוצות לקנות בית פרטי, מדרימות בגלל המחיר. בית פרטי בשטח של 240 מ"ר בנוי, עולה בסביבות 3.5 מיליון שקל. באשקלון יעלה בית דומה לפחות 6 מיליון שקל.

"יש גם כאלה מהמרכז שקונים בעוטף עזה כהשקעה, ומשכירים בעיקר לסטודנטים ועובדי היי טק צעירים מהאזור. לדבריו, "העזיבה של משפחות מהאזור צפונה היא בשוליים לעומת הנהירה לדרום. יש לציין, כי הדרישה לממ"ד הרבה יותר גבוהה מבעבר".

עופר עמר מנהל סניף אנגלו סכסון אשקלון  וזכיין סניף שדרות (צילום: קרוליין עזריה)
עופר עמר מנהל סניף אנגלו סכסון אשקלון וזכיין סניף שדרות|צילום: קרוליין עזריה

"נראה שמי שרוכש דירה או בית בישובי העוטף לוקח בחשבון לא רק את איכות החיים והטבות המס שהוא מקבל", מסכים טל קופל, מנכ"ל מדלן. "ובמחיר מאד נוח יחסית למרחק הסביר ממרכז הארץ, אלא גם את העובדה שמדי כמה חודשים או שנים הוא יהיה בקו החזית ואף ייאלץ להתפנות מביתו".

גם לטענת צבי ויינר מנכ"ל מגידו מקבוצת רני צים, שבונה פרויקט בנתיבות, לסבבי הלחימה החוזרים ונשים אין השפעה על מחירי הדירות. באופן ישראלי, זו כבר נתפסת כשגרה שמאפיינת את האזור והרוכשים כבר למדו לחיות איתה ולהכיל אותה. "אם לפני מספר שנים מבצע כזה היה משפיע על הנדל"ן ואפילו למשך זמן מסוים לאחריו, בשלוש השנים האחרונות הם לא מושפעים כלל. השוק בדרום, בדגש על נתיבות ואופקים, מצוי בשנים האחרונות בנסיקה יוצאת דופן ואנחנו מזהים שלרוב, בסוף הסבבים, ישנה התעוררות מוגברת שמחפה על צמצום הפעילות בתוך תקופת הלחימה".

מנכ
טל קופל, מנכ"ל מדלן|צילום: אורית פניני

אירית הופר, בעלי חברת השיווק אינהאוס נדל"ן, טוענת שניסיון העבר מלמד כי הזיכרון של הציבור קצר וטילים מהרצועה לכיוון ערי הנגב אינם מהווים משקל כבד בהחלטה על רכישת דירה. "מתחילת השנה בעקבות עליות המחירים הדרסטיות ,אנו חווים עליה משמעותית בביקושים באזור הדרום והשפלה", היא מדגישה.

אליה מצטרף גם אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק ומכירות י.ח. דמרי: "ב-24 שעות האחרונות, קיבלנו עשרות פניות ממתעניינים באשקלון, אופקים, נתיבות ושדרות. רוב הפניות המיידיות הן של בני מקום, שאין להם ממ"ד המעוניינים לשפר את הביטחון ותנאי מגוריהם , מדובר בתושבים שמאמינים ואוהבים את עיר מגוריהם ולכן מחפשים אלטרנטיבה בעיר מגוריהם ולא מעבר לעיר מרוחקת יותר".