באופן מסורתי מחירי השכירות דווקא עולים במהלך חודשי הקיץ, כששוכרים רבים מנצלים את חודש אוגוסט לשינוי מיקום, והמשכירים מנצלים זאת להעלאת מחירים לשוכרים החדשים שנכנסו. אולם רגע לפני שנציין שנה למלחמה, כאילו המכות לא ניחתות כאן אחת אחרי השנייה, כעת אנחנו נאלצים להתמודד עם עוד נתון מדאיג נוסף: היצע הדירות להשכרה הולך ומתדלדל. לפי נתוני חברת Wecheck, באוגוסט השנה חלה ירידה של 26.7 אחוזים בהיצע הדירות להשכרה נכון לאוגוסט אשתקד.

על פי נתוני חברת הפינטק, המספקת לבעלי דירות ודיירים מגוון פתרונות פיננסים, בחודש אוגוסט 2023 הוצעו כ- 26,500 דירות לשכירות, לעומת חודש אוגוסט 2024, אז היו קיימות בשוק קצת פחות מ-19,500 דירות.

מי שמובילה את המחסור בדירות להשכרה היא דווקא העיר אשקלון, שהיצע הדירות בה ירד ב- 46.3 אחוזים. אחריה מתייצבת ברשימת המחסור בדירות נתניה ( ירידה של 38.7 אחוזים), ירושלים (ירידה של 34.1 אחוזים), פתח תקווה (ירידה של 33 אחוזים), וסוגרת את הרשימה העיר באר שבע (ירידה של 33.5 אחוזים).

העיר תל אביב נמצאת אמנם "רק" במקום השישי, עם היצע דירות שהתדלדל בשנה מ- 3.022 דירות ל- 2,132 דירות בלבד (ירידה של 29.1 אחוזים), אולם היא מככבת בירידה בשכר הדירה, שירד בממוצע מ- 7,122 שקלים בחודש ל- 6,664 שקלים.

תל אביב "מככבת" כבר כמה חודשים במצעד הירידה במחירי השכירות. הסבר הגיוני לתופעה הזו הוא שבתל אביב רוב הדירות המוצאות לשכירות נעדרות ממ"ד, מה שמוריד את הביקוש אליהן. בעבר גם סברו כי רוב משכירי בדירות בתל אביב נמצאים במילואים ולכן בחרו לעזוב את הדירות היקרות ולא לשלם עליהן שכר דירה, וכי עיכובים בפתיחת שנת הלימודים מנעו מהסטודנטים , קהל גדול מאוד של הדירות להשכרה בתל אביב- לחדש את החוזה.

מחירי השכירות, לטענת Wecheck, ירדו בכל הארץ בכ-3.8 אחוזים, כשתל אביב כאמור בראש טבלת הירידות (ירידה של 6.4 אחוזים), ולאחריה אשקלון, הסובלת מהיצע מתדלדלת של דירות כאמור, סובלת גם מירידה במחירי השכירות (ירידה של 5.9 אחוזים), הרצליה (ירידה של 3.4 אחוזים) ונתניה (ירידה של 1.1 אחוזים).

הערים שדווקא נהנות מפריחה מחודשת בביקוש הן באר שבע, עם עלייה של 4.9 אחוזים (שכר הדירה קפץ מ- 2,898 שקלים בממוצע בחודש אוגוסט 2023 ל- 3,039 שקלים בחודש אוגוסט השנה), פתח תקווה (עלייה של 2.7 אחוזים), חיפה (עלייה של 2.3 אחוזים) וראשון לציון (עלייה של 1.8 אחוזים).

"השנה, בהשוואה לאוגוסט שנה שעברה, חלה ירידה בהיצע בשיעור של 26.7 אחוזים שנובעת ככל הנראה ממיעוט דירות חדשות הנוספות לשוק, נטייה לחידוש חוזים קיימים ופחות מעבר של דיירים בין דירות", מסביר רמי רונן מנכ"ל Wecheck.  "אם נסתכל על מחירי השכירות בהשוואה למחירי הדירות, החודש חלה ירידה מתונה של 0.4 אחוזים בהיבט הארצי במחירי הדיור. לכן, ניתן לראות ששוק השכירות עדיין לא התאושש ומציג פער של 3.8 אחוזים במחירים הארציים".

רונן גם מתייחס לירידת המחירים ספציפית בערים הגדולות. "תל אביב ממשיכה את מגמת ירידת המחירים לאחר ירידה של 0.1 אחוזים ביולי האחרון, החודש חלה ירידה נוספת של 0.9 אחוזים. בהשוואה לאוגוסט אשתקד, והפער ממשיך לגדול עם ירידה של 6.4 אחוזים, מה שמראה כי תל אביב עוד לא התאוששה ונמצאת בפער מתחת למחירי אוגוסט 2023. ירושלים עם ירידה נוספת של 1.1 אחוזים מחודש שעבר וחיפה גם כן עם ירידה של 1.2 אחוזים במחירי הדירות בהשוואה לחודש יולי האחרון. חשוב לציין כי השוק עדיין לא חזר למחירים של השנה שעברה, עם פערים ארציים ממוצעים של 3.8 אחוזים בהשוואה לאוגוסט 2023".

בהיבטי ההיצע לעומת החודש שעבר, טוען רונן כי למרות עלייה של 1.5 אחוזים מול החודש הקודם ניתן עדין לראות פער גדול משנים קודמות. "הנתון זה מפתיע כיוון שחודש אוגוסט מציג לרוב עלייה בהיצע הדירות בשל סיום חוזים, תחילתה של שנת הלימודים האקדמית, ומעבר לפני פתיחת שנת הלימודים של הילדים", אומר רונן. "ההסבר מורכב מכמה סיבות: התחלה מאוד מאוחרת של שנת הלימודים האקדמית (תחילת נובמבר), ירידה בפעילות השכרה בערים הקרובות לאזורי העימות ונטייה של דיירים ובעלי דירות לבצע פחות שינויים בתקופה זאת. בפילוח הערים, תל אביב עם ירידה של 0.4 אחוזים בהשוואה ליולי האחרון, חיפה עם ירידה נוספת של 1 אחוזים מיולי שעבר, וירושלים מציגה ירידה דרסטית של 10.4 אחוזים בהשוואה ליולי האחרון".