העלאות הריבית של בנק ישראל שלחו את השוק כולו לסחרור. פחות ופחות משקיעים נכנסים לשוק, ופחות ופחות דירות מוצעות להשכרה. התוצאה, לכאורה, היא עלייה במחירי השכירות. אלא שלא כל הערים נולדו שוות בנושא הזה.

נתונים של אתר יד2 מראים שב-20 ערים לפחות חלה ירידה במחירי שכר הדירה המבוקשים באתר בין הרבעון השלישי לרביעי של השנה. באריאל חלה ירידה של לא פחות מ-7% במחיר השכירות הממוצע המבוקש באתר, מ-4,721 שקל ל- 4,395 שקל. בשדרות ובנס ציונה חלה ירידה של 4% במחירי השכירות המבוקשים. אפילו בתל אביב, שיאנית הדרישות המופרכות של שכר הדירה, חלה ירידה של 2% בשכר הדירה המבוקש.

האם מדובר בשינוי מגמה מבורך בשוק השכירות? לא בהכרח. הרבעון הרביעי של השנה הוא הקשה ביותר בשוק השכירות. משפחות וסטודנטים שמבקשים לעבור דירה נוהגים לעשות זאת בקיץ, ובעלי הדירות מנצלים זאת היטב בשכר הדירה. בחודשי הסתיו והחורף הביקוש יורד, לרוב, ובהתאמה גם שכר הדירה מתעדכן כלפי מטה.

בהתאמה, אפשר לראות את השינויים באורך חיי מודעה באתר. בערים בהן נרשמה ירידה יחסית בשכר הדירה, עלה במקביל הזמן שבו מודעה מבלה באתר (אינדיקציה לזמן שלקח למשכיר הדירה למצוא שוכרים). ברבעון השלישי, למשל, נדרשו לבעלי דירות 16 יום בלבד כדי למצוא שוכרים באריאל. ברבעון הרביעי הם נדרשו לחכות 29 ימים. גם בבאר שבע, שם ירד שכר הדירה המבוקש במודעות ב-3%, משכירים מחכים 41 עד להסרת המודעה, לעומת 28 ימים ברבעון הקודם.

מחירי שכירות בערים מרכזיות

נתונים: אתר yad2. הנתונים הם נתוני המחירים המוצגים במודעות באתר, לא המחירים הסופיים

 

שוכרי החורף אוהבים להתלבט יותר. בעל דירה בהוד השרון נדרש לקצת יותר משבועיים כדי להשכיר דירה בחודשי הקיץ. בחודשים האחרונים, לעומת זאת, המספר קפץ ל-25 ימים. בנס ציונה, בעלי דירות חיכו 19 ימים בלבד ברבעון הקודם למציאת שוכרים. בחודשי החורף הם כבר נדרשים לחכות 30 ימים.

ביד2 מבקשים להדגיש שהנתונים אינם מציינים את כמות האנשים שמתעניינים בכל דירה, אלא רק את הזמן שבו היא מבלה בלוח. לאנשי האתר, כמובן, אין ידע על סגירת עסקאות. עם זאת, הנתונים מצליחים להעיד על מגמות, חלקן מפתיעות.

אורך חיי מודעה ממוצע לערים מרכזיות

נתונים: אתר yad2

 

לא בכל הערים המגמות חיוביות עבור שוכרי הדירות. בערים רבות חלה עלייה בשכר הדירה המבוקש. כך למשל חדרה מתגלה ככוכבת החדשה של שוק השכירות בחודשים האחרונים. שכר הדירה הממוצע המבוקש בעיר עלה ב-6% מ- 4,634 שקל ל- 4,928. במקביל התקצר ביום אורך חיי המודעה בעיר.

גם נהריה נהנית ממגמה חיובית למדי עבור בעלי הדירות – עלייה של 5% בשכר הדירה ואורך חיי מודעה קצר יחסית לעונה של 19 יום.

בעוד שבערי הלווין של תל אביב, כגון רמת וגבעתיים הפופולריות, חלה עלייה של אחוז אחד, בטבריה עלו מחירי השכירות ב-8% ובטירת הכרמל ב-7%. בשתי הערים בעלי הדירות המתינו פחות ימים עד שבחרו להסיר את המודעה. ברמת השרון, שברבעון האחרון הייתה העיר עם אורך חיי המודעות הקצר ביותר, עלו המחירים ב-2% במקביל.