ילד אקשן- ילדים בפרסומות (צילום: Nina Shannon, Istock)
אם אל תגיעו לעולם הזוהר, לפחות תעשו כסף על חשבונו|צילום: Nina Shannon, Istock

אתם בעלים, ואולי אפילו שוכרים, של וילה יוקרתית באחד מפרברי תל אביב, לופט תל אביבי או דירת גג או גן? אפשר לעשות מזה כסף. והרבה. למעשה, אתם סחורה מאוד אטרקטיבית עבור ההפקות של סדרות הטלוויזיה, סרטי הקולנוע והפרסומות. במחיר של אי נוחות מסוימת, תוכלו להרוויח מאות דולרים ויותר עבור יום צילומים אחד. אם אתם צופי טלוויזיה או קולנוע אדוקים, תוכלו אחר כך גם לצפות בבית שלכם מככב על המרקע. בעלי המקצוע ובעלי ניסיון מספרים איזה נכסים הם האטרקטיביים ביותר, איך עובד התמחור, ממה צריך להיזהר ועל מה להקפיד.

הכי הרבה לפרסומות

דודו (שמו המלא שמור במערכת) מחזיק בטייטל של מפיק בפועל של סרטי קולנוע וסדרות טלוויזיה. בין שאר המטלות שבתחום אחריותו, נופלת גם המשימה לאתר לוקיישנים מרכזיים לצורך הצילומים. מדובר על בתים, בתי קפה ובתי עסק אחרים. את הסחורה המבוקשת הוא בדרך כלל משיג על ידי תליית מודעות באזורים הרלוונטיים או פנייה למשרדי תיווך.

לדברי דודו, "בחירת המבנה משתנה מפרויקט לפרויקט. אני עובד בעיקר בסרטי קולנוע וסדרות ואין סרט שאין בו בית שהדמויות גרות בו. אופי המבנה תלוי בתקופה שבה עוסק הסרט, במצב הכלכלי של הדמויות, באזור שהן גרות בו. מצד שני, אין חובה לצלם דווקא במקום אחד: אפשר לצלם בבית שהפנים שלו בתל אביב, והחוץ שלו צולם בצרפת".

הדיירים, מצידם, צריכים בדרך כלל לפנות את עצמם מהבית ולהשאיר אותו כמובן הכי אוטנטי שרק אפשר. לדברי דודו, "יש בתים שמשכירים לתקופה יחסית ארוכה ויש כאלה שרק ליום יומיים. כשזה ליום יומיים, אז או שהדיירים חוזרים לבית לא נוח, או שהם לוקחים את הכסף ומתפנקים במלון. מה שכן, יש אנשים שעוברים את החוויה ולא מוכנים לעשות את זה שוב. בכל זאת, מגיעים 30 אנשים אליך הביתה, עובדים, מצלמים. בבית שלך יש כל כך הרבה בלגן שבחיים לא היית מזהה אותו".

רק שמלבד עצם החוויה מכך שהדירה משתתפת בסרט או בסדרת הטלוויזיה, יש כמובן גם את שאלת המחיר עבור הפיכתה לדירה מפורסמת (בלי קרדיט, דרך אגב). התשלום תלוי כמובן בפרויקט.

"בקולנוע התקציב יותר גדול מזה של סדרות טלוויזיה ובפרסומות יש את התקציב הכי גדול", הוא מדגיש, "ברגע שמישהו פונה אליי ואומר לי 'צילמו אצלי פרסומת', אני יודע שהסיכוי שאשכור את הבית שלו הוא מאוד נמוך, כי הוא רגיל לקבל הרבה כסף. בגדול, אני עכשיו מציע ליום צילומים 800 שקל עבור 4 או 5 ימים. מצד אחד, קשה עד בלתי אפשרי לחיות בבית. מצד שני, מדובר על 3,000 או 4,000 שקל עבור מספר ימים. זה די משתלם".

וכמה תשלם עבור חודש צילומים?
"לא הייתי לוקח לתקופה של חודש בית שגרים בו. במקרה כזה הייתי מחפש בית ריק ואז משלם 10%-15% מעל למחיר השוק. אם אני זקוק לבית עבור סרט תקופתי, אני אעדיף בית שמיועד להריסה ואז אוכל לעשות את השינויים הנדרשים, כמו להוריד קיר או להוסיף חלון. במקרים כאלה אני בדרך כלל אפנה למתווכי נדל"ן שעשו עסקאות שמעורבים בהן בתים לקראת הריסה, כדי שיעשו את החיבור ביני ובין בעלי הדירה.

אין תמונה
הסדרה בירושלים, הצילומים בבית ברמת גן. סרוגים

"לאחרונה צילמנו בבית כזה בשיכון וותיקים ברמת גן את הדירה של הבנים בסדרה "סרוגים" (סדרה שאגב צולמה כביכול בירושלים - נ.ר). זה צולם בבית שעמד ריק הרבה זמן לפני שבעליו קיבלו אישורים להרוס אותו. אפרופו תמחור ומיסוי, אנשים יעדיפו להשכיר בית לפני הריסה ולא לפני מכירה. מי שרוצה למכור בית לא ישכיר אותו לצורך צילומים כי אם הבית שימש כעסק, צריך לשלם על כך בזמן המכירה מס מיוחד".

אוגוסט לא מומלץ

בכל מקרה, מי שחושב "לחלטר" עם הבית או עם הדירה שלו צריך לקחת בחשבון שהכל צריך לעבור במסלול מאוד מסודר של חוזים. לדברי דודו, "תמיד חייב להיות חוזה. מוכרחים להיות שם תנאים שהמשכירים לא יכולים לחרוג מהם, כמו לבטל לי את הצילומים. אני מנגד מתחייב לא להשתלט על הבית, לשלם את החלק היחסי של החשמל והארנונה. כל צ'ק שיוצא, חייב שתהיה לו כתובת".

הדיירים מצידם צריכים להיזהר מלהשאיר חפצים בעלי ערך סנטימנטלי בדירה, "גם אם זה הדבר הכי דבילי בעולם". בהפקות מתחייבים לשלם כל נזק שייגרם לדירה, "אבל אם תלוי בבית שעון קוקייה שהמשפחה סחבה כל הדרך מסודן, יש לו ערך סנטימנטלי מטורף והוא ניזוק, זה לא משהו שאפשר לפצות עליו".

דירה מעוצבת עם תקרת טרפז, פלזמה, ספות, פרקט ועציץ (צילום: Auris, Istock)
הכי מבוקשות: דירות עם חללים גדולים|צילום: Auris, Istock

איזה דירה הכי מבוקשת לסרטים? "המבנים הפופולאריים ביותר לצורך צילום סרטים או סדרות הם בדרך כלל בעלי חללים גדולים ומרווחים, שמאפשרים משחק. רק בשבוע שעבר פנו אליי מחברת הפקות והיו מעוניינים בבית קרקע", אומרת רחלי, מתווכת דירות בשיכון ותיקים בעיר רמת גן, וגם בעלת ניסיון אישי בנושא: "לפני כארבע שנים פנו אלינו מהפקה של תוכנית על צביקה פיק, וכיוון שממילא לא גרנו בבית, אז השכרנו אותו".

וכמה את גובה עבור תיווך מהסוג הזה?
"אני גובה חמישים אחוז מגובה שכר הדירה שמשולם לבעלים, אבל אני יודעת שמרבית המתווכים גובים 100%. אפשר לנצל את העובדה שאין המון בתים מהסוג המבוקש. העלות של השכרה לחודש אחד לבית פרטי בשטח של כמאתיים מטרים הוא בטווח של 10,000 - 14,000 שקל לחודש אחד. על דירות גג או גן בשיכון ותיקים, בגודל מאה וחמישים מ"ר, בדרך כלל גובים כ-7,000 שקל ומבחינתנו זו העלות, בין אם מדובר בכמה ימים או בחודש שלם".

סכום לא נמוך בכלל.
"נכון, אבל האזור מאוד מבוקש. יש כאן אווירה שקטה ויוקרתית של מושב מצד אחד, עם הרבה שטחים ירוקים, ומצד שני גם משהו מאוד תל אביבי. זהו שילוב מנצח.

"לנו, כמתווכים, זה מאוד משתלם מבחינה עסקית קרה. מדובר על חודש אחד בלבד והבית פנוי שוב להשכרה. מבחינת בעלי הבתים, אגב, מדובר על כסף קל ומהיר יחסית, והוא משתלם בעיקר בעונות החלשות. בעלי הדירות לא להוטים לסגור דילים מהסוג הזה באוגוסט למשל, חודש שנופל לפני פתיחת שנת הלימודים האקדמית ובבתי הספר, ונחשב לחודש נוח למעברים של משפחות וסטודנטים".

מתווכים ואנשי הפקה מציינים כי על בעלי הדירות לעשות ביטוח מבנה, צד ג' ותכולה, כאשר השניים האחרונים יהיו בדרך כלל על חשבון ההפקה. מעבר לכך, כדאי גם לקבל ערבות בנקאית או צ'ק בנקאי לביטחון, ממש כמו בחוזה שכירות רגיל. "לבסוף", מציינת רחלי, "חשוב להקפיד לציין בחוזה איזה בית בדיוק מקבלים, ולרדת אפילו לרזולוציה של צמחייה. ממש לעבור עם ההפקה סנטימטר אחר סנטימטר".

יתרון הלופטים

אתרים פופולאריים נוספים להשכרה לצורך צילומים הם הלופטים המרווחים והמעוצבים, שנמצאים בשפע בדרום תל אביב.

אין תמונה
הדירה נחמדה, אפשר לצלם בה קליפ? שבת

דנה היא בעלת סטודיו כזה שמשתרע על פני 100 מטר, שהכול בו ניתן להזזה לטובת עיצוב מחדש, וששימש כבר כאתר צילומים ללא מעט סרטים, סדרות וקליפים. בין היתר צולמו שם הסרט אהבה קולומביאנית, הסדרות מתי נתנשק ורביעיית רן, ספיישל האלבומים הגדולים מטעם ערוץ 24 וקליפ של שלומי שבת.

"הגיעו אלינו לגמרי במקרה", היא משחזרת, "דרך מישהו שהיה מעורב בהפקה ומכיר אותנו, ואחר כך זה פשוט עבר מפה לאוזן. עכשיו יש גם כמה אתרים באינטרנט כמו רילוקיישן והיי לוקיישן, שאפשר לפרסם בהם את הנכס או ליצור קשר עם כאלו שזקוקים למה שיש לך להציע.

"במקרה שלנו", היא ממשיכה, "בדרך כלל היה מדובר ביום צילומים אחד שעבורו קיבלנו סכומים שנעו בין 400 ל-700 דולר. אני יודעת שלפעמים הם משלמים יותר או פחות. זה תלוי במיקום. על וילה יוקרתית הם ישלמו יותר, על מקום שזוכה בעקבות הצילומים לפרסום, הם ישלמו פחות. לי אגב, היה נוח להוציא להם חשבוניות, אבל הם הסתדרו גם עם השכנים שלי שהעדיפו לקבל כסף שחור".

איך הייתה החוויה?
"בסך הכול חוויה טובה, אני מחכה שיבואו עוד פעם. זה נכון שעם כל הציוד שהם משאירים כאן אין יותר מדי מקום לזוז, אבל זה משתלם. פעם אחת שברו לי מראה אבל קנו אחת חדשה עוד לפני שחזרתי הביתה, פעם אחרת עשו נזק קטן לקיר, משהו שהייתי מתקנת בכמה דקות לבד והשאירו כסף. מצד שני, היו פעמים שהשאירו לי את כל הציוד ואמרו לי 'המנוף לא יגיע היום, תצטרכי לחכות עד מחר. ב 'מתי נתנשק', צילמו אצלי בהפרש של חודשיים והשאירו את הטפט שלהם על הקיר לאורך כל הזמן הזה, זה משהו שלא סוכם עליו קודם".

איזה טיפים את יכולה להעניק למי שמתכנן להשכיר את ביתו לצורך צילומים?
"חשוב להקפיד לציין בחוזה שהציוד לא נשאר בבית, כדי שאם הסעיף יופר, יהיה אפשר לקבל על זה תגמול נוסף. צריך לקבוע מועד מדויק לתשלום, ולסכם בכתב את שעות העבודה. בעיקרון יום צילומים אמור להימשך 12 שעות, לעיתים קרובות זה נגרר לאורך 15 ו-16 שעות. במקרים כאלה, אפשר לקבל כסף עבור שעות נוספות.

"אני גם העדפתי לפנות את הרהיטים בעצמי, אבל זה לא חייב להיות ככה. בדרך כלל הם מזיזים הכול בעצמם. אם אני רוצה, מותר לי להישאר בזמן הצילומים כדי לוודא שלא הורסים שום דבר, אבל אני באופן אישי מעדיפה להיעלם ולא לשבת להם על הראש".