בסיום יומו הראשון של שבוע המסחר התנהל המסחר בבורסה במגמה מעורבת תוך נטייה לירידות שערים. מדד המעו"ף ננעל בלא שינוי כשמניות כי"ל והחברה לישראל הובילו בו את הירידות, לעומתן בלטו בעליות מניית בז"ן ואלביט מערכות. מחזורי המסחר היו היום נמוכים והסתכמו בפחות מ-600 מיליון שקל.
השכר הממוצע במשק הישראלי ירד ב-2008 ב-0.5% והסתכם ב-8,060 שקל לעובדים ישראליים. כך עולה מנתונים שפירסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בסה"כ הועסקו במשק כ-2.8 מיליון עובדים - 3.1% יותר מאשר ב-2007.
בנק ישראל פירסם היום את נתוני ההשקעות של תושבי חוץ בישראל ואת ההשקעות של הישראליים בחו"ל. מן הנתונים עולה כי חלה עלייה משמעותית בהשקעות תושבי חוץ באג"ח ובמניות של חברות ישראליות בינואר 2009. סך ההשקעות של תושבי חוץ בני"ע הנסחרים בבורסה של ת"א הסתכמו ב-476 מיליון דולר. כ-150 מיליון דולר הושקעו בחברות מענף הכימיה והפרמצבטיקה, בעוד שבמניות של הבנקים בוצעו מימושים של כ-60 מיליון דולר.
ברקע למסחר היום בת"א - ירידות השערים שסיכמו את שבוע המסחר בוול סטריט. אמנם ביום שישי בסופו של יום המסחר ננעלו מדדי ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בעליות שערים קלות אך וול סטריט סיכמה את השבוע עם ירידה חדה כשמדד הדאו ג'ונס ומדד הנאסד"ק איבדו כ-6% מערכם ואילו מדד ה-S&P 500 ירד ב-7%.
בשבוע שעבר "הסתפק" מדד המעו"ף בירידה שבועית של 4.1% כך שנותר פער משמעותי בין המדדים בוול סטריט למדדים בבורסה בת"א כשההיסטוריה מלמדת כי אין התאמה מושלמת בין ביצועי המדדים לטוב או לרע.
מה אומרים הכלכלנים?
כלכלני בנק הפועלים בסקירתם השבועית על שוק ההון הישראלי אמרו כי "אנו מעריכים כי התמונה שתעלה בסיכום הדו"חות, בסוף החודש, צפויה להיות שלילית, ולהציג למעשה את הרבעון הגרוע ביותר שידעו החברות הישראליות זה שנים", עם זאת, הם מסייגים, היו סקטורים מעטים שבהם התוצאות עדיין השתפרו אשתקד, כגון ענפי התקשורת והפרמצבטיקה, אולם התמונה הכוללת עדיין שלילית.
בבנק פועלים הוסיפו כי להבדיל ממדד תל אביב 25, במדד ת"א 75 התשואה מתחילת השנה עודנה חיובית מאוד, כ-24%, אולם יש לזכור כי תשואה זו הושגה בעיקר בזכות מספר מצומצם של ני"ע הקשורים בקידוח הגז "תמר 1", שהגיבו בעליות שערים חדות של עד מאות אחוזים בעקבות הגילוי המסחרי במקום. יתר המניות, הם מזכירים, רשמו תשואות נמוכות בהרבה, כשרבות מהן אף רשמו ירידות מתחילת השנה.
אלון גלזר סמנכ"ל המחקר בלידר שוקי הון אמר כי בהתאם למסקנות עבודה אנליטית שערך, גם לאחר שהבנקים יפנו את כל רווחיהם בשנת 2009 לחיזוק ההון ולא יחלקו דיבידנד, היקף ההון שהם יידרשו לגייס כדי להגיע לשיעור הלימות הון של 12%, ובמקביל לתמוך בצמיחת המשק, ולעמוד בכללי באזל 2, עומד על 10.25 מיליארד שקל. מהעבודה עולה כי התוכנית הממשלתית שהושקה השבוע במסגרתה יגייסו הבנקים 5.2 מיליארד שקל בערבות מדינה, לא תספיק על מנת לעמוד ביעד הנדרש. לכן, מעבר להון לו תערוב הממשלה, יצטרכו הבנקים לגייס עוד 5.2 מיליארד שקל.