אתמול (ד'), נחתו בנתב"ג 48 עולים חדשים מארה"ב שהגיעו לישראל בטיסה קבוצתית. מדוברת בקבוצת העליה ה-41 שנחתה בישראל השנה והאחרונה לשנת 2020. מי שעומד מאחורי כל הפרויקט הוא ארגון "נפש בנפש" בשיתוף משרד העלייה והקליטה, הסוכנות היהודית, קק"ל ו-JNF-USA. בהודעה שהוציא הארגון ומסכמת את שנת 2020 דווח כי 3,168 עולים חדשים הגיעו ארצה מארצות הברית וקנדה. כ-80 אחוז מהם נחתו בארץ לאחר פרוץ מגפת הקורונה בישראל. השנה חל גידול של 206% בהגשת בקשות לעלייה.
בין העולים אמש היה גם קולין דויד, בן 27, שעלה מוירג׳יניה: "חיכיתי כמעט ארבע שנים לרגע הזה. אנשים אמרו לי שזה מסובך וקשה ושהתהליך הוא בלתי אפשרי, אבל זה מה שמדהים, פעם חשבו שכל דבר שקשור לישראל ועם ישראל הוא בלתי אפשרי", סיפר. דוד מצטרף לתוכנית המשותפת של נפש בנפש וקק״ל, "זינוק בעליה" ומתכנן לגור בירושלים. ״סוף סוף אני כאן בישראל - בדרכי לירושלים. אני זוכר את הפעם הראשונה שהגעתי לפני כמה שנים, ובדיוק התחיל לרדת שלג. פשוט התאהבתי בעיר, ואמרתי לעצמי: כאן אני רוצה לחיות".
בקרב העולים שהגיעו בעזרת "נפש בנפש" השנה, נמנים 794 ילדים, 332 גמלאים ו-1,032 רווקים ורווקות. בקרב קבוצת הרווקים גם 422 צעירים וצעירות שעלו על מנת להתגייס ולשרת בצה"ל כחיילים בודדים ולהצטרף לשירות האזרחי-לאומי כבנות שירות בודדות. הגיל הממוצע של העולים בשנה החולפת הוא 30 שנה, כאשר המבוגר ביותר הוא בן 97 והצעיר ביותר הוא פעוט בגיל חודש.
בתמונת העלייה הכללית עדיין אין שינוי מהותי. מרבית העולים החדשים הגיעו השנה מרוסיה (6,212 עולים) ומאוקראינה (2,654 עולים). לא פחות משישה יהודים עלו מגואדלופ, ונציגים בודדים הגיעו מהבהמה, מלטה ומרטיניק.
עולים לישראל ב-2020 לפי מדינות
קרוב ל-200 אנשי סגל רפואי עלו השנה באמצעות ארגון "נפש בנפש": 61 רופאים ורופאות ועוד 29 אחיות רפואיות ו-108 בעלי מקצועות פארא-רפואיים, רובם הספיקו להשתלב בחזית מערכת הבריאות הישראלית. עוד הגיעו 58 אנשי שיווק ומכירות, 53 עורכי דין ו-21 מנהלי מערכות מחשוב. כולם צפויים להצטרף למעגל התעסוקה הישראלי ולתרום לכלכלת המדינה.
מספר העולים הגדול ביותר הגיע ממדינת ניו יורק ולאחר מכן מקליפורניה שבחוף המערבי. עשרת הערים המובילות בהם העולים בוחרים להתיישב בישראל הן: ירושלים, תל אביב-יפו, רעננה, בית שמש, הרצליה, חיפה, נתניה, מודיעין ובאר שבע.
1,297 עולים התיישבו השנה בדרום, בצפון ובבירת ישראל במסגרת תוכנית "זינוק בעלייה" (Go Beyond) לעידוד התיישבות עולים ברחבי הארץ, אותה מפעיל "נפש בנפש" עם קק"ל.
הערים שקלטו הכי הרבה עולים:
*עד חודש נובמבר 2020, עולים מארה"ב, לפי נתוני ארגון "נפש בנפש".
הרב יהושע פס, מייסד ומנכ״ל ״נפש בנפש״: ״בעיצומה של אחת התקופות המאתגרות בהיסטוריה של האנושות זכינו ללוות ולסייע לאלפי עולים מצפון אמריקה להגשים את החלום הציוני, לעלות ולהתחיל חיים חדשים בישראל. לאור גלי ההתעניינות האדירים ופתיחת תיקי עליה בהיקפים חסרי תקדים, נראה כי אנו בפתחה של שנת עלייה. אנו קוראים לשותפינו ולכל הגורמים הרלוונטיים להמשיך במאמצים על מנת לנצל את חלון ההזדמנויות, ולסייע לאלפי העולים שבדרך״.
רוני ויניקוב, מנהל החטיבה לגיוס משאבים בקק״ל: ״קק״ל גאה להיות שותפה, ביחד עם ארגון ״נפש בנפש״ בפרויקט לאומי לעידוד העליה וההתיישבות בנגב ובגליל. 1297 עולים חדשים הגיעו במיוחד להתיישב בפריפריה ובכך תורמים רבות לחוסנה של מדינת ישראל״.