"אין אף אחד שמוטרד מהפיטורים ומהאבטלה יותר ממני, אבל צריך להבין ששר אוצר לא מתעסק בהקצאות ספורדיות למפעלים קטנים" - כך אמר היום (ב') שר האוצר, רוני בר-און, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס".
"המשבר הפיננסי הביא לצמצום מצאי האשראי ולצמצום תחושת העושר. זהו אחד המשברים הקשים, הייחודיים והמורכבים אי פעם. צריך להודות ביושר כי היכולות של המשק הישראלי להתמודד עם המשבר הגלובלי הן מגוונות ואפקטיביות. גם בתרחיש האופטימלי, המשק הישראלי יסבול מהאטה משמעותית ביותר ב-2009", אמר שר האוצר. "אנחנו נטפל בכלים אפקטיביים לטווח הקצר, אבל לצידם חייבת לבוא מדיניות שתניח את המסד לצמיחה מואצת בשנים הבאות".
"אני מציע לכם לא ללכת שולל אחרי מוכרי אשליות ולא להקשיב לאותם פוליטיקאים ערב בחירות אשר מבטיחים שהם יודעים לסדר צמיחה בשיעור כמעט דו-ספרתי אם רק נבנה איזה גשר דו-יבשתי כזה או אחר", עקץ בר-און.
"התוכניות שהגשנו אינן המילה האחרונה"
שר האוצר המשיך: "אני בא עכשיו מישיבת ועדת הכספים שיושבת לדון מזה חודש ימים - חודש מבוזבז. הוועדה דנה בשורה של צעדים שלפי דעתנו יסייעו למשק להתמודד עם המשבר כבר עכשיו, כבר ב-2009. האתגר שלנו, של כולנו, הוא לאתר כלים שיספקו מענה אפקטיבי ויעיל להאטה הצפויה בכלכלה הריאלית וירחיבו את היצע האשראי במשק, לרבות לעסקים קטנים ובינוניים, וכן יעניקו פתרונות למחזור החובות במגזר העסקי, כשלי רגולציה ועוד. אנו מאמינים שהאשראי באמצעות הערבויות לבנקים ימונף לאשראי של עשרות מיליוני שקלים כך שיאיץ את הפעילות הכלכלית במשק".
"החלטנו להקים קרנות השקעה למיחזור אג"ח באמצעות גופים מוסדיים (5 מיליון שקל). גם כאן, הכסף ימונף בהליך מכרזי, כסף אשר יושקע בחברות ישראליות אשר משקיעות בעיקר בישראל ועיקרו עובדיהן בישראל - על הדרך הזו נציל גם מקומות עבודה וניתן מענה חלקי גם לבעיית האבטלה", אמר שר האוצר. "המדינה תיקח סיכון ראשון על הפסדי הקרן, ככל שיהיו כאלו, במהלך שמשקף את דאגת האוצר לציבור העובדים, החוסכים והמשקיעים. אין ספק שהחלק המרכזי במיחזור האשראי הוא בבעלי החוב - שלוו לעיתים סכומים גדולים מדי. חובתם הציבורית והמוסרית היא לפעול בכל דרך אפשרית להבטיח שהחוב שנטלו מהציבור ייפרע במועדו".
"התוכניות שהגשנו אינן המילה האחרונה. אנו מנסים לנתח את המצב בשווקים ומנסים לגייס עוד כלים לאפשר לנו התמודדות עם המצב. לא ניכנס לקיפאון ולא נחדל להמשיך ולקדם מדיניות ולהביא כלים למשק הישראלי כדי לצלוח את המשבר, תוך שימור הגמישות הממשלתית להוביל גם בהתרחש - חלילה וחס - תרחישי קיצון", אמר בר-און.
"אינני יודע לומר מה עומקו של המשבר הנוכחי ולאן ייקח אותנו"
"לטווח הארוך, המשבר ידרוש תיקון. אנחנו עדיין בעיצומו של המשבר שאיש מאיתנו לא חווה מעולם ככל הנראה. אינני יודע לומר, מה עומקו של המשבר הנוכחי ולאן ייקח אותנו; אינני יודע מה תהיה עוצמתו, מה מידת השפעתו על מדינות המעגל השני והשלילי ובכללן ישראל", אמר שר האוצר.
"למרות זאת, אני מעריך כי יצמח לו זרם מחשבתי חדש, מאוזן יותר, שלא נאחז בפרדיגמות ובמיתוסים מהעבר, שאינו כבול לדוגמות מחשבתיות, תיאוריות קלאסיות של ימין ושמאל - אלא זרם עדכני שמבין שהעולם במאה ה-21 הוא באמת עולם שטוח, עם מרחבי עסקים וירטואליים שנשענים על פלטפורמות מגוונות ויכולת להעביר ידע בלחיצת כפתור", הוסיף.
"בעולם הכלכלי החדש המתהווה לנגד עינינו, הפרט הופך ליותר ויותר חשוף לפגמים הכלכליים - בכך הוא הופך להיות יותר ויותר חסר-ישע. בצדק - הוא פונה למדינה וציפיותיו ממנה גדלות, אך בד בבד הסיכוי להתממשותן קטן", אמר שר האוצר. "בעולם הכלכלי הקטן נשברת הפרדיגמה של כוחה של "היד הנעלמה" ויכולתו של האדם העמל בהינתן לו ההזדמנויות".
"ליצר התחרות יש פן קשה של תאוות בצע"
"הממשלה מחוייבת להבין שליצר התחרות יש פן קשה של תאוות בצע, של קנאות לרווח וירטואלי שמחירו כלל איננו חשוף ואיננו מודע לסיכונים שלו", אמר בר-און.
"דפוסי מדיניות הרווחה הקלאסי גם הם עברו טלטולים - וגם הם עומדים בפני זעזועים. ספק עד כמה המדינות הללו מוגנות יותר והאם המדיניות השמרנית שנקטו בשוק העבודה, בשוק ההון ובחסמי הסחר מסייעת להם בהתמודדות עם המשבר הכלכלי".
נציין כי בתחילת נאומו של בר-און שיבשו עובדי תעשייה מהצפון ומהדרום את הנאום בקריאות: "חיסלת את התעשיה בדרום ובצפון, אתה צריך להתבייש". מוקדם יותר הפגינו כ-200-300 עובדים מחוץ למלון אינטרקונטיננטל, שבו מתקיימת הוועידה, בקריאות נגד שר האוצר. אחד העובדים,שהפריע באמצע נאומו של בר-און בקריאה: "נראה אותך במפעלים", פונה מהאולם.