"אני צריכה לדאוג קודם למה שהכי חשוב לי בחיים, הבנות שלי", אומרת דנה אופיר, בת 35 מפתח תקווה, אם לשתי בנות ועצמאית בתחום הצילום. "הגעתי בלית ברירה למצב שההורים שלי קונים לי אוכל הביתה. זו תחושה לא נעימה בכלל. אני מרגישה חוסר התחשבות מטורף ואפילו השפלה מצד המדינה. עד עכשיו יכולתי להרשות לעצמי חיים לא רעים בכלל. אני עצמאית שמונה שנים וחצי, ומעולם לא היו לי חובות, תמיד שילמתי מקדמות בזמן, ועכשיו אני מקבלת סטירה בפנים", היא מספרת.
כחלק מתוכנית החירום הכלכלית שגיבש משרד האוצר, כ-270 אלף עצמאים, שהכנסתם החייבת במס בשנת 2018 לא עלתה על 150 אלף שקלים, יקבלו מענק מיוחד. אך התוכנית לא כוללת עצמאים רבים שמתקשים לסיים את החודש לנוכח המשבר.
"ב-2018 היו לי שתי משכורות בבית, היום המציאות השתנתה", ממשיכה אופיר. "התגרשתי לפני חודשיים. אולי אם הייתי נשואה הייתי שורדת, אבל זו לא המציאות עכשיו. אני גרושה ולא מקבלת מזונות ואין לי כרגע בכלל הכנסה, אין לי כסף לשלם מיסים. אני חייבת קודם כל לדאוג לבנות שלי".
"אני בסך הכל רוצה להיות שוות זכויות לשכירים ולקבל דמי אבטלה", אומרת אופיר בכאב גדול. "בשביל מה לשלם למדינה כספים אם הם לא מגנים עלי ושומרים עלי ברגעים הקשים שבחיים. ביטוח לאומי אמור לדאוג לי, המדינה החליטה בשבילי שאני לא יכולה לעבוד בגלל הקורונה והיא זו שצריכה לדאוג לי".
דנה אופיר לא לבד. תומר קרקו, בן 39 מכפר סבא שמחזיק שתי חנויות בעיר, קרא בקבוצת הפייסבוק "התאחדות העצמאים" להפסיק לשלם מיסים. מאות אנשים הגיבו והביעו את תמיכתם ברעיון. "זה אולי צעד קיצוני, אבל זה צעד של ייאוש וחוסר ברירה", אמר בראיון ל-mako כסף. "נראה שאוכלוסייה גדולה של עצמאים לא מעניינת אף אחד בממשלה. אני עוד יכול להסתדר בינתיים, הגשתי בקשה להלוואה ואני מקווה שיאשרו אותה.
"הבעיה היא שאני נכנס לפייסבוק ורואה שאנשים הגיעו לפת לחם. שוחחתי עם מישהי שאין לה כסף לשלם שכירות וכנראה שתעבור לגור באוהל, אין לה דרך להתקיים. המדינה מחלקת 500 שקלים לכל מי שיש לו ילדים אבל זו לא חלוקה צודקת. למה הכסף מחולק בלי תיעדוף? יש עסקים שקרסו ולא יחזרו להיות מה שהיו והמדינה עושה צחוק מכולנו. כרגע עוד נשאר לאנשים בבנק כסף למחיה, אבל ברגע שישלמו ארנונה, מס שילוט, מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי, לצד ההלוואות שיורדות במקביל – לא יישאר להם ממה לחיות".
בניסיון להילחם על מעמד העצמאים, נציגי לשכת יועצי המס עתרו לבג"ץ נגד התוכנית הממשלתית. העתירה שהוגשה בסוף השבוע שעבר דורשת מהאוצר להשוות את תנאי הסיוע לעצמאים לאלה של השכירים, שנהנים מפיצוי כספי בכל רמת הכנסה.
"יש אנשים כמוני שמשלמים כ-20 אלף שקלים בחודש, וכשאין הכנסות אי אפשר להמשיך לחיות", ממשיך קרקו. "אני קורא לאנשים להפסיק לשלם ואחר כך, בעתיד, נתמודד עם החובות. אין לנו ברירה אחרת. אנחנו צריכים להמשיך לחיות, ויש לי ארבעה ילדים לדאוג להם".
גם גיא פופ, בעל קיוסק מכפר סבא ואב לשלושה, נאלץ לשלוח את כל עובדיו הביתה ולהחוזיר סחורה לספקים. "כל החוב נופל עלינו. המדינה צריכה לעזור לנו, או לפחות להורות לבנקים להגדיל את האשראי. אוטוטו ירדו תשלומי האשראי, ב-15 בחודש, ואני לא יודע איך אתמודד אחרי. להפסיק לשלם זה אולי צעד קיצוני, אבל עדיף שהצ'קים יחזרו? אין לי איך לשלם ואני צריך לשמור את הכסף לביצים. 20 שנים אני עצמאי ועובד, הקמתי עסק יום אחד אחרי הצבא. לא מגיע לי חל"ת או דמי אבטלה? די, כמה אפשר לחלוב אותנו?".