300 אלף בתים נותקו מחשמל ביום שישי אחר הצהריים, זאת בעקבות עומס צריכה חריג שנבע מהשרב הכבד. הפסקות החשמל היזומות התרחשו בין היתר בתל אביב, קריית אונו, פתח תקווה וערים נוספות. בחברת החשמל האשימו את חברת נגה שמנהלת את מערכת החשמל כי לא הורתה להיערך לביקושים הגבוהים שהובילו לעומס החריג. בחברת נגה טענו מנגד כי מקור הבעיה בתקלות שהיו במתקני חברת החשמל.
שר האנרגיה, ישראל כ"ץ, הזהיר הבוקר כי אם הנושא לא יטופל, צפויות בעיות חמורות אף יותר בשנים הבאות: "כשנכנסתי לתפקידי לפני מספר חודשים, גיליתי מערכת במצב קשה. בתוך מספר שנים, במידה ולא יתקבלו החלטות על הקמת תחנות כוח חדשות, הסבת תחנות לגז והקמת מערכת הולכה של חשמל, לא יהיה חשמל בגוש דן ובכל מדינת ישראל במידה הנדרשת".
"גיליתי שהממשלה הקודמת נמנעה מקבלת החלטות ששוכבות כבר מספר שנים, בגלל אידיאולוגיה שגורסת שלא צריך להוציא את הגז מהמים. לא בגללה קרה מה שקרה עכשיו, אבל בגללה לא התקבלו החלטות שייאפשרו להיערך למה שעלול לקרות בעוד מספר שנים. היו שם שרים קיצוניים שכיביכול בשם הגנת הסביבה, התנגדו לשימוש בגז כאנרגיה במדינת ישראל, להוצאת הגז ולהקמת תחנות כוח. גורמים דומים ניסו למנוע ממני עכשיו לקבל את ההחלטה".
איך אתה פועל בנושא הזה?
"ביום ראשון שעבר, למרות ההתנגדויות והלחצים, העברתי בממשלה, בגיבוי ראש הממשלה, החלטה לא קלה - להקים תחנות כוח חדשות, להסדיר את עניין רדינג, להקים עוד תחנה במרכז ולהרחיב תחנה בדרום, כדי להבטיח שבעוד מספר שנים בהתאם לתחזית יהיה מספיק חשמל במדינת ישראל לכל תושב ולכל משפחה. אני מגבש בחודשים האלה תוכנית לאומית לאנרגיה ותשתיות. הודעתי שבתוך 30 יום אביא אותה לממשלה כדי לקבל החלטות".
מה באשר לחברת החשמל עצמה?
"חברת החשמל עברה רפורמה שבחלקה הייתה מוצלחת, בהיבט התחרות, אבל היא צריכה לקבל כלים לטפל בתקלות. אני מקדם עכשיו את חיבור מערכת החשמל של ישראל לאירופה. אנחנו במגעים עם קפריסין, יוון, איטליה, מצרים ומדינות ערביות נוספות, כדי שכמו שמקובל בעולם, יהיה לך גיבוי הדדי למערכות החשמל. כשיש לך פתאום תקלה או חוסר, אתה מקבל גיבוי. נקבל את ההחלטות שהממשלה הקודמת נמנעה מהן. היא לא גרמה למה שהיה ביום שישי, אבל גרמה לזה שהפתרון נדחה. אלה החלטות נדרשות וצריך לקבלן".
האם אנחנו צפויים להפסקות חשמל נוספות הקיץ?
"הרפורמה הקימה כל מיני גופים שמפקחים על חברת החשמל. יש מנגנון אזהרה. מצאתי מצב קשה בהיבט הזה שישראל לא ערוכה למה שיקרה לצריכת החשמל בעוד כמה שנים. יש יותר שימוש ברכבים חשמליים, ברכבות חשמליות, האוכלוסיה גדלה, בניגוד למערב - שזה טוב, כי יש צמיחה. למרות התנגדויות מכל מיני גורמים, שכיביכול בשם הסביבה לא רוצים שיהיה כאן חשמל, קיבלנו החלטה חשובה ביום ראשון ואנחנו נוקטים בכל הצעדים".