מזה כחודש מנהלים נציגי הקיבוצים מו"מ מתסכל מול רשות המסים והביטוח הלאומי כדי שחבריהם שנאלצו להפסיק לעבוד ולהתפרנס, יקבלו פיצוי על אבדן הכנסות בעקבות משבר הקורונה, כמו כל אזרח בישראל. עד כה ללא תוצאות.
אתמול (א') פנו מזכ"ל התנועה הקיבוצית ניר מאיר, מזכ"ל הקיבוץ הדתי אמיתי פורת ויו"ר מרכז המועצות האזוריות שי חג'ג', אל ראש הממשלה בנימין נתניהו, בדרישה שהמדינה תעמיד את הסיוע המיוחד הניתן לעצמאים נפגעי משבר הקורונה גם לחברי הקיבוצים.
במכתב ששלחו הם כותבים: "מבקשים את התערבותך והנחייתך לגיבוש הסדר הולם, שיאפשר להם לקבל פיצוי באופן דומה לפיצויים אותם מציעה המדינה לשאר אזרחי ישראל, אשר נשבר מטה לחמם עקב מגפת הקורונה".
ההנחה הרווחת היא שחברי הקיבוצים נהנים מרשת ביטחון כלכלי של הקיבוץ בו הם חברים, אבל גם הרשת הזו נפגעה בעקבות משבר הקורונה, מה עוד שחלק גדול מהם כבר לא מעביר את מלוא הכנסותיו לקיבוץ ומנהל משק בית עצמאי.
בשיחה עם ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית, הוא מבקש להדגיש שלא מדובר בפיצוי גלובלי לקיבוצים. "אנחנו לא מבקשים – תנו מיליון שקל פיצוי לכול קיבוץ. מדובר בפיצוי פרטני לכ-40 אלף חברי קיבוצים (מתוך כ-180 אלף חברי קיבוץ בישראל. ר.מ.), שמעמדם הוא עצמאי חבר אגודה שיתופית ויש גם יזמים גדולים ביניהם. אנחנו מגישים בקשות פרטניות לכול אדם, מה תפקידו, שכרו ובהתאם לכך מה מגיע לו", הוא טוען.
>> מענק המדינה לעצמאים: כל הפרטים
מאיר ממחיש את האפליה בעזרת שתי דוגמאות. "בבית הילדים הוצאו כל המטפלות השכירות לחל"ת והן מקבלות דמי אבטלה מביטוח לאומי. רק המטפלת שהיא חברת קיבוץ, יושבת בבית ולא מקבלת שקל. כפר הנופש עין גב נסגר עקב הקורונה. יש שם 200 שכירים ו-45 עצמאים חברי קיבוצים. כל השכירים מקבלים דמי אבטלה לאחר שהוצאו לחל"ת – חברי הקיבוצים מקבלים קדחת".
במכתב שנשלח לראש הממשלה, טוענים נציגי הקיבוצים כי המשבר תוקף במלוא עוצמתו גם את הקיבוצים שגם בהם נסגרות מסגרות וענפים רבים בתחומי התיירות והמלונאות, הארחה, הסעדה, שירותים ועוד. גם עסקים זעירים רבים המופעלים על ידי חברי קיבוץ, נסגרו או שפעילותם צומצמה באופן דרסטי.
"והנה בשונה מעובדים ובעלי עסקים בעיר, והאיל ועל פי דין הכנסותיהן של פעילויות אלה הן חלק מהכנסות הקיבוץ ומדווחות בספריו, הרי שיזמויות ופעילויות אלה וחברי הקיבוץ המפעילים אותן אינם זכאים על פי מתווה הסיוע של המדינה לפיצוי כלשהו", כותבים הנציגים. "לעת שנקבעת זכות לכלל העסקים הקטנים והעובדים במדינה שנפגעו מהמשבר, אזי גם עסקים קטנים וחברי קיבוץ שנפגעו מהמשבר, זכאים לסיוע".
לדברי ניר מאיר, רשות המסים מערימה עליהם קשיים במו"מ "כי היא מסתכלת על הכול דרך עין המיסוי. הם יודעים לגבות מאיתנו כסף בצורה קלה, אבל כשצריך לתת כסף, הם לא מוכנים לעשות את זה, גם כי מסובך להם וגם כי מדובר אולי בהתחשבנות מיותרת בימים אלה. לא ייתכן שפקיד ברשות יחליט שחברי הקיבוצים הם אזרחים מסוג ב'," הוא קובל.