הודעת הטקסט שקיבלה גל כספי (צילום: צילום מסך)
הודעת הטקסט שקיבלה גל כספי|צילום: צילום מסך

בשישי האחרון, בשעה 23:20, קיבלה גל כספי בת ה-16 מתל אביב הודעת SMS שהכניסה את כל הבית להלם: "ערב טוב, עקב גילוי נדבק קורונה ששהית במחיצתו אנו שולחים צוות מד"א שיאסוף אותך לבידוד בחצי השעה הקרובה. בני משפחתך יעברו בדיקה, נבקש שיתוף פעולה באופן מלא. נא להכין תיק עם בידוד ומוצרי היגיינה".

אסנת, אמה של גיל, מספרת בשיחה עם mako שההודעה הלחיצה את כולם. "אנחנו כל כך נזהרים, כל כך נשמרים. אני ממש עושה את כל מה שמבקשים מרוב שאני פוחדת להכניס את זה הביתה. הבת שלי התחילה לרעוד, הבן הקטן, בן ה-11 היה ממש בהיסטריה ובעלי שהוא חולה אסתמה, אמר שעם כמה שאנחנו נזהרים זה יכול להיכנס אלינו הביתה".

כספי התקשרה מיד למספר ממנו התקבלה ההודעה. "ניסיתי להבין מה הנוהל. האדם שענה לי אמר שהוא עובד במד"א. הוא אמר בשיחה שצריך לציית להוראות שלו ושהוא יגיע תוך חצי שעה".

לדברי כספי, האדם עמו דיברה נשמע צעיר, ומסר שהטלפון של בתה אותר ליד אדם שחולה הנגיף. אלא שכספי ידעה שבתה הייתה לידה, ביחד עם הטלפון שלה. "הוא אמר שזו ההודעה ושהם מחויבים לבדוק", אומרת כספי.

למרות הבהלה, כספי החלה לחשוד. היא התקשרה למשטרה, ולאחר מכן למשרד הבריאות ולמגן דוד אדום. "במד"א אמרו לי שלא קיימת הודעה כזו ושזה לא עובד כך", היא אומרת. "המוקדנית בעצמה נלחצה. ואמרה שתתקשר למשטרה. התקשרתי שוב למשטרה ועדכנתי אותם בשיחה עם מד"א. הם אמרו שאני צריכה להגיש תלונה אבל אני לא יוצאת מהבית ולכן ביקשתי לדווח דרך הטלפון".

הפעם מעשה ההונאה כשל, אבל כספי מודעת לכך שיש מי שיכול ליפול בפח. "ההודעות האלו הם בעיני בגדר סכנת נפשות. מדהים באיזו קלות אפשר לעבוד על אנשים. יש לנו שכנים,  אנשים מבוגרים ואני יודעת לומר שהם היו יכולים לפתוח את הדלת. במקרה כזה צריך להתקשר למד"א ולבדוק שזה נכון. שזה לא יהיה מעשה קונדס. אתה לא מבין כמה זה מפחיד עד שאתה מקבל את ההודעה הזו".

למרות מספר ניסיונות של mako, איש לא ענה במספר שניתן בהודעת הטקסט, אלא הודעה שהטלפון סגור כעת.

גל כספי (צילום: באדיבות המצולמת)
גל כספי|צילום: באדיבות המצולמת

"נציג של מד"א מתקשר, לא שולח הודעות"

דובר מד"א, זכי הלר, מסר בתגובה כי: "אנו מזהירים את הציבור מפני גל של פייק-ניוז והודעות שווא המתפרסמות ברשתות החברתיות ורצות בקבוצות הווטסאפ בשם מד"א. מד"א אינו מדווח בוואטסאפ אודות ביצוע בדיקות או תוצאות בדיקות ו/או כל עניין רפואי אחר. במקרה של מידע רפואי נציגי מד"א מתקשרים אישית ולא שולחים הודעה.  כל הודעה או מידע אחר המופץ ברשתות החברתיות או בווטסאפ יש להתייחס אליו בזהירות ובחשדנות".

ממשטרת ישראל נמסר: "לצערנו גם בחסות מצב החירום הלאומי בו אנו נמצאים, ישנם עבריינים המנסים לפגוע בציבור באמצעות הונאות ומעשי עוקץ שונים. לצד מאמצי הסיוע למשרד הבריאות בפעילות אכיפת צו בריאות העם, משטרת ישראל ממשיכה כל העת לפעול נגד גורמי פשיעה גם במרחב הקיברנטי, ובכלל זה נגד הונאות ועבירות הרכוש באשר הן.

במקרה זה ראוי לשבח את ערנותה של האם והבדיקות שביצעה במטרה למנוע את ניסיון ההונאה. בעת שדיווחה על כך למשטרה הוזמנה להגיש תלונה על מנת שהמקרה ייבדק וייחקר בהתאם בניסיון לאתר את מקור ההודעה.

לצד המשך פעילות אכיפה וחקירה, אנו קוראים לציבור לנקוט בכללי הזהירות הבאים:

- משטרת ישראל קוראת לציבור לנקוט במשנה זהירות ולא לתת פתח לעבריינים לנצל את המצב. חשוב להגביר ערנות בעיקר בעת הזאת, ובפרט בכל קבלה של הודעת דואר אלקטרוני ו/או הודעת סמס בהם מתבקשים פרטים אישיים או ביצוע פעולות שונות.

- במקרה הצורך מומלץ לבדוק את אמינות ההודעות מול הגורמים המוסמכים/הרשויות, בדיוק כפי שבוצע במקרה זה.

- אין לפתוח את דלת הבית לאנשים זרים שאינם מוכרים לכם.

- אין למסור פרטים אישיים ואינפורמציה לגורמים זרים שאינם מוסמכים לקבלה על פי חוק.

-כל מי שנפל קורבן למעשה עוקץ או ניסיון לעוקץ צריך לדווח על כך מיד ולפנות בהקדם לתחנת המשטרה הקרובה לביתו.