בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסק לאחרונה כי צוואה שהוגשה לקיום על ידי בתה של אישה מבוגרת שנפטרה מזויפת. למנוחה היו שני ילדים ושלושה נכדים, שניים מבתה ואחד מבנה אשר נפטר לפני מספר שנים. עד פטירתה, היא שמרה על קשר חם עם כל נכדיה ועם בתה.
לאחר מותה הוגשה לרשמת לענייני ירושה בתל אביב צוואה, שעל פיה הנכד שנותר לה מבנה, הודר לחלוטין מעיזבונה. אולם אמו התקשתה להשלים עם הצוואה, ויצאה למאבק משפטי על מנת להוכיח כי מדובר בזיוף. ההליכים המשפטיים נמשכו זמן רב ובמהלכם בית המשפט מינה מומחית להשוואת כתבי יד, על מנת לבחון את חתימתה של המנוחה על גבי הצוואה.
לדברי עורכי הדין זהר פשה אלון ושי סיון אשר ייצגו את אימו של הנכד, סכום העיזבון כלל דירה בחולון של המנוחה וכספים שנותרו בחשבון הבנק שלה. בתה של המנוחה הייתה תלויה כלכלית באימה, לוותה ממנה כספים והייתה שותפה בחשבון הבנק שלה. במהלך המשפט היא טענה טענות סותרות לגבי הצוואה, כמו לדוגמא כי הצוואה הייתה מונחת על השולחן בסלון בדירת המנוחה במשך חודשים רבים, עד אשר נמצאה על ידה לאחר פטירת אימה או שהמנוחה חתמה על הצוואה בנוכחות שני עדים, קרובי משפחה.
"לא ידוע מי זייף את הצוואה", אומר עורך הדין סיון, "אך בתה של המנוחה ניסתה למנוע מבית המשפט לגלות את האמת. לצורך השוואת כתב ידה של המנוחה היינו זקוקים לכתבי יד שלה. אך היא סירבה להעביר את כתבי היד של אימה למומחית בטענה שהיא לא נהגה לכתוב".
איך בכל זאת גיליתם את הזיוף?
"המומחית השוותה בין החתימה שהייתה על הצוואה לבין חתימות ישנות של המנוחה על גביי המחאות בבנק מלפני 10 שנים, וקבעה בוודאות כי החתימה שעל גבי הצוואה מזויפת".
בית המשפט שמצא את עדות הבת של המנוחה כלא אמינה, ואימץ את דעת המומחית, קבע כי הצוואה תחולק שווה בשווה בין הנכד ודודתו, והטיל על הדודה הוצאות משפט בסך 35 אלף שקלים.
"מקרים של צוואות מזויפות הם די נדירים", אומר סיון, "המקרים השכיחים הם ניסיונות שכנוע והשפעה על האדם שמצווה את רכושו, שיוריש את כל עזבונו לצד אחד, כמו לדוגמא שכנים שלוחצים על אישה ערירית להוריש להם את רכושה או בן מועדף שמשכנע את אימו להדיר אח אחר. לרוב אנשים לא לוקחים את הסיכון ומזייפים חתימה כמו במקרה הנוכחי. השופטים שאמונים על כך שרצון המת יקוים מתנגדים לערעור על קיום צוואה, אלא אם כן הוכח שהצוואה מזויפת או שהייתה השפעה והאדם שחתם היה לא כשיר, במקרים אלו אפשר לבטל את קיומה".
סיון מדגיש כי הצורך לערוך צוואה הוא הכרחי אחרת התוצאה עלולה להיות שונה מרצונו של הנפטר, בגלל זיוף או מניפולציות, או שהמדינה תהיה זו שמחליטה עבורו מיהם היורשים. "הדרך הכי טובה לעשות צוואה היא אצל עורך דין שהוא אדם נייטרלי ועד נוסף, ולהשאיר אצל שניהם עותקים, על מנת לוודא שהתוצאה תהיה הוגנת".