פעילי תנועת ״עומדים ביחד״, המובילה את קמפיין ״מינימום 40״ להעלאת שכר המינימום, הדביקו על מוצרי אסם בסופרמרקטים מדבקות עם כיתוב בעברית וערבית: "לא נשלם, כדי שהם לא יתעשרו", במחאה על החלטת החברה לייקר את מחיר מוצרי היסוד: פסטה, קטשופ, קפה, ועוד.
היום (שלישי) הודיעה חברת אסם תעלה מחירים של מאות מוצרים, בהם: דגנים, חטיפים, קפה, פסטות, פתיתים, אטריות, קוסקוס ורטבים. עליית המחירים צפויה להיות משמעותית ולנוע בין 3% התייקרות ל-7% - משמע 4.6% התייקרות בממוצע.
מי שלא אהבו את ההודעה היא כאמור תנועת עומדים יחד, שיזמו מהלך ובו הדביקו מדבקות הקוראות לצרכנים להחרים את מוצרי החברה, במספר רשתות מזון בארץ. "החברות הגדולות ממשיכות להתעשר על חשבון הציבור, בזמן ששכר העובדים נשאר נמוך", הסבירו בתנועה את הסיבה למחאה. "המחירים עולים והרווחים מזנקים, אבל שכר המינימום עדיין תקוע על 29.12 שקלים לשעה כבר שנים ארוכות. הגיע הזמן להעלות את שכר המינימום ל-40 שקלים לשעה".
במקביל נשלחה הבוקר (ג') בקשה ליו"ר ועדת הכלכלה, מיכאל ביטון, בדרישה לקיים דיון דחוף בכנסת על רקע גל העלאת המחירים. מטעם התנועה כבר פנו לביטון במכתב לאחר שחברת 'סנו' החליטה להעלאות את המחירים. המטרה: לאפשר למשתכרים בשכר מינימום להתקיים בכבוד בצל הזינוק המשמעותי ביוקר המחייה.
בפנייתם כתבו: "בעת מגמת הזינוק המשמעותית ביוקר המחייה הכוללת גם את הקניות בסופרמרקט, וגם שכר הדירה, השכר במשק הוא היחיד שלא משתנה. במצב הנוכחי, משפחות אשר מרוויחות שכר מינימום, העומד על 5300 שקלים לחודש, לא יוכלו אפילו להתקרב על מנת לגמור את החודש - כאשר מוצרי יסוד בסיסיים הופכים להיות מוצרי יוקרה."
כזכור, פעילי תנועת עומדים יחד עומדים גם מאחורי המחאה נגד הראל ויזל, הבעלים של פוקס, שמפעיל באופן ישיר יותר מ-340 חנויות תחת המותג פוקס ומותגים נוספים. הקמפיין חושף את כל רשת עסקיו של ויזל ובו עצומה הקוראת להחרים את רשת פוקס עד אשר שכר העובדים יעלה ל-40 שקלים לשעה.
"ויזל הוא טייקון האופנה הכי גדול היום במדינה ותחתיו הכי הרבה עובדים בתחום", משיבים בתנועה לשאלה מדוע ההתמקדות דווקא בויזל, ולא בשאר הרשתות שמשלמות סכומים דומים לעובדיהן. "לקבוצת פוקס בשליטתו היו רק השנה הכנסות של 2.9 מיליארד שקל ורווח נקי של 203 מיליון שקל. בחודש האחרון פורסם כי התחזקות השקל מול הדולר הוזילה את הסחורה שפוקס מייבאת, ההכנסות של פוקס זינקו בלמעלה ממיליארד שקל ברבעון אחד. הרווח הנקי עלה ב-61 אחוזים. התשואה של פוקס עומדת על 1,000 אחוזים בחמש שנים, ועם זאת - העלאת השכר עומדת על 0 אחוזים", הסבירו אז.
מטעמו של ויזל נמסר אז כי "קבוצת פוקס גאה להעסיק בישראל למעלה מ-8000 עובדות ועובדים תוך מתן שכר הגון מעל הקבוע בחוק. העובדים נשארים בפוקס תקופה ארוכה,חלקם עשרות שנים, מכיוון שהם יודעים שרואים אותם ומכבדים אותם".
דווקא מחאה נוספת נגד רמי לוי עלתה יפה כשפעילי התנועה מנעו ממנו להעלאות לעצמו את השכר החודשי מ- 95 אלף שקלים לחודש, ל- 135 אלף שקלים בחודש. "רמי לוי עושה קופה על הקופאיות שלו! בזמן שהוא לוקח משכורת של מיליונים, לקופאיות ולעובדי המחסן הוא משלם 29 שקלים בשעה בלבד. ואם זה לא מספיק, אז הוא גם מתאם מחירים ודופק את הצרכנים".
בחברת אסם הסבירו כי הסיבה להתייקרות היא עליית מחירי חומרי הגלם, האריזות והתייקרות עלויות השינוע, שזינקו לדבריהם בעשרות עד מאות אחוזים: "לצערנו, המגמה ממשיכה והשלכותיה מסתכמות בעלויות חסרות תקדים בהיקפן, גם בניכוי השפעת שערי החליפין. לאחר שנקטנו בכל מהלך אפשרי וספגנו את התייקרויות במשך תקופה ארוכה, אנו נאלצים לבצע עדכון שמפצה באופן חלקי בלבד על התייקרויות התשומות. מחירון מוצרי מטרנה ישאר ללא שינוי".
הודעתה של אסם מגיעה פחות משבוע לאחר שוועדת המחירים לצרכן המליצה להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח. אם המלצת הוועדה אכן תתקבל, שיעור המחירים יעלה ב-3.36% עד-8.76%. בין המוצרים שנמצאים כעת בפיקוח: חלב טרי, אשל, גיל, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, גבינה צהובה וגבינה לבנה.