פגיעה בבית בשדרות, ארכיון (צילום: רויטרס)
גם מפעלים בשדרות יוכלו לעבוד, בתנאי שיש להם מיגון|צילום: רויטרס

פיקוד העורף החליט היום (ג') לשנות את ההנחיות למפעלים בדרום, כך שהשיקול האם לפתוח מפעל ייעשה על פי רמת המיגון ולא על פי המרחק מרצועת עזה. משמעות הדבר היא כי גם מפעלים בשדרות ועוטף עזה יוכלו לעבוד מעתה כרגיל. במהלך שעות הלילה (אמש) אף ניסחו בפיקוד העורף טיוטה ברוח זו, אולם הדבר טרם לא זכה אז לאישור הדרגים הגבוהים בפיקוד. מאז פרוץ הפעולה בעזה ועד היום הנחיות פיקוד העורף חייבו סגירת מפעלים בשדרות ועוטף עזה למעט מפעלים המוגדרים חיוניים וקיומיים, כאשר מפעלים מרוחקים יותר כמו באזור אשקלון, נתיבות, קרית גת ואשדוד היו רשאים לעבוד כרגיל כל זמן שקיים בהם מרחב מוגן.

אלא שכבר ביום ראשון פורסם כאן לראשונה כי מפעלים רבים בשדרות בחרו לעבוד כרגיל, והתרעמו על כך שגם בימי "הרגיעה" נפלו באזורם מספר רקטות ביום, אך איש לא הורה להם אז לסגור. גם בהתאחדות התעשיינים, שהובילו את הלחץ על פיקוד העורף, טענו כי המפעלים בשדרות והסביבה כל כך ממוגנים, עד שהעובדים מעדיפים להגיע למפעל על פני ישיבה בבית שנחשב בטוח פחות. למעשה, גם ללא שינוי המדיניות של פיקוד העורף,כ-90% מהמפעלים בשדרות ועוטף עזה נותרו פתוחים ובכך קבעו עובדה בשטח. בהתאחדות התעשיינים מאמינים כי ההנחיות החדשות יאפשרו ל-80% מן המפעלים בשדרות ועוטף עזה לעבוד כרגיל.

כעת ירכזו בהתאחדות התעשיינים מאמץ במציאת מנגנון שיאפשר שיפוי לעסקים בעקבות הוראת פיקוד העורף להשבית את הלימודים ברדיוס של עד 30 ק"מ מרצועת עזה שטח שכולל אפילו את אשדוד וגן יבנה. בישובים אלה עובדים רבים לא הגיעו לעבודה כדי לשמור על הילדים, ובכך נפגע הפריון במפעלים ובבתי העסק האחרים. בהתאחדות התעשיינים ובהסתדרות ילחצו על הממשלה ליצור מסלול פיצוי בדומה לזה שהושג בזמן מלחמת לבנון השנייה.