הרשעה ראשונה, והסכמה על עונש חמור של כמעט 6 שנות מאסר, בפרשה המכונה "עוקץ האינסטלטורים" במסגרתה רימו אינסטלטורים במאות אלפי שקלים לקוחות. בית משפט השלום בת"א הרשיע הבוקר (ה') את אחד האינסטלטורים שהואשמו במסגרת הפרשה בעבירות מרמה ועושק כלפי קשישים בנסיבות מחמירות, התפרצות לבתי קשישים תוך התחזות לעובד ציבור, גניבה, זיוף ושימוש במסמך מזויף וכן עבירות על חוק מע"מ.
הנאשם, אושרי אבוטבול, הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בכך ששימש כ"קבלן משנה" של שני הנאשמים המרכזיים בפרשת "עוקץ האינסטלטורים" - אריאל ברוכים ורן לחיאני - המואשמים בניהול עסק בתחום האינסטלציה המושתת על מרמה מתוחכמת תוך ניצול חולשתם של לקוחות העסק, רבים מהם קשישים. אבוטבול הודה, כי פעל עם השניים לגבות כספים וצ'קים מלקוחות העסק במרמה. בנוסף, אבוטבול התפרץ מספר רב של פעמים לבתי קשישים תוך יצירת מצגים כוזבים לגבי זהותו כעובד ציבור והתחזה לעובד תאגידי מים, חברת חשמל ועובד עירייה, במטרה לגנוב מהם פריטים יקרי ערך ולקבל מהם במרמה כספים וצ'קים בסכומים של אלפי שקלים.
בשנים 2017-2015 אבוטבול פעל כקבלן משנה של לחיאני וברוכים ונשלח לבתי לקוחות. אבוטבול פעל בדרכים מתוחכמות על מנת לקבל כספים והמחאות במרמה מלקוחות העסק, רבים מהם קשישים תוך ניצול גילם, חוסר הבנתם וחולשתם. אבוטבול נהג למסור ללקוח מידע שגוי אודות התקלה בביתו ודרך הטיפול בה כאשר הוא עצמו חסר כל ידע וניסיון בתחום. במרבית המקרים, אבוטבול כלל לא תיקן את התקלה. בנוסף, אבוטבול גנב מבתים של לקוחות, רבים מהם קשישים, תכשיטים יקרי ערך, כרטיסי אשראי, מזומן וצ'קים וכן זייף צ'קים בחתימתם.
במסגרת הסדר הטיעון הוסכם בין הצדדים, כי עונשו של אבוטבול יעמוד על 70 חודשי מאסר (כמעט 6 שנות מאסר), לצד פיצוי לנפגעי העבירה לפי שיקול דעתו של ביהמ"ש.
שבע שנות רמאות
פרשת "עוקץ האינסטלטורים" נחשפה ביוני אשתקד, אז עצרה המשטרה שישה חשודים לחקירה, בתום פעילות סמויה שנמשכה מתחילת שנת 2016. החקירה התנהלה במשטרה (מחלקת הונאה תל-אביב) בשיתוף עם גורמי מס-הכנסה ומע"מ, ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה ת"א. במהלך החקירה נגבו עשרות תלונות של אזרחים שנפלו קורבן לחבורה שסיפקה כביכול שירותי אינסטלציה, וגבתה בעבור השירות סכומי עתק שלפעמים הסתכמו בעשרות אלפי שקלים.
מחומר החקירה עלה, כי החשודים נהגו להפיץ בכל אזור המרכז וגוש דן מגנטים למתן שירותי אינסטלציה ועל אף שהמגנטים נשאו שמות שונים של בעלי מקצוע ומספרי טלפון שונים, החוקרים למדו מחומר החקירה כי כל השיחות התנקזו למקום אחד.
חלק ממעשיהם של החשודים בפרשה נחשפו במסגרת תכנית הטלוויזיה "יצאת צדיק", בהנחיית חיים הכט, ופורסמו בתחקיר תחת השם "כנופיית המגנטים". מן הסתם, המעורבים בפרשה לא יצאו צדיקים.
כחודש לאחר המעצרים הגישה פרקליטות מיסוי וכלכלה לבימ"ש השלום בת"א כתבי אישום בפרשה מהם עלה, כי במשך כשבע שנים, בין השנים 2010-2017, ניהלו אריאל ברוכים (42) ורן לחיאני (30) עסק בתחום האינסטלציה המבוסס על מרמה, ובתוך כך גרמו לנזק ממוני של מאות ואלפי שקלים ללקוחות, רבים מהם קשישים, פגעו בתחושת הביטחון של הלקוחות ושל כלל הציבור, וכן גרמו נזק של מיליוני שקלים לאוצר המדינה.
זאת, לאחר שבמסגרת העסק פעלו השניים לקבלת כספים וצ'קים לכאורה במרמה, תוך שימוש בתחבולות, מצגים כוזבים וניצול חולשתם של לקוחות העסק, לרבות הקשישים. בין היתר, הם גזלו מהלקוחות תשלומים גבוהים מהתשלום שהיו אמורים לגבות בגין התקלה, קבעו את המחיר שאותו נדרש לשלם הלקוח, לעיתים בשיתוף עם קבלן-המשנה ששלחו, לפי הסכום שניתן לקבל מהלקוח, ולא כנגזרת מהתקלה בפועל.
נוסף על כך, לעיתים כדי להצדיק את דרישת התשלום הגבוהה בפני הלקוח, יצרו - יחד עם קבלן-המשנה ששלחו לתיקון התקלה - מצגי שווא לגבי העבודה שבוצעה, האמצעים שבהם השתמשו, והעלות המקובלת בשוק. בפעמים לא מעטות קבלן-המשנה ששלחן ברוכים ולחיאני כלל לא תיקן את התקלה שבגינה הוזמן, והלקוח נאלץ להזמין אינסטלטור נוסף לתקן תקלה שכבר שילם עבור תיקונה.
במקרים אחרים, קבלני-המשנה ששלחו נקטו הפחדה ואיומים כדי לקבל את כספי הלקוח; ולעיתים, קבלן-משנה בשם אושרי אבוטבול שנשלח על-ידם, ניצל את הכניסה לבית הלקוח כדי לגנוב פריטים יקרי ערך וצ'קים ריקים.
ואם לא די בכך, על פי האישומים, העלימו ברוכים ולחיאני מרשויות המס את ההכנסות מעבודות אינסטלציה שביצעו בעצמם ובאמצעות קבלני-משנה - בהיקף של כ-10 מיליון שקל.
התיק מנוהל על ידי עוה"ד אורנה גלבשטיין, אילן רוטביין ורינת ברנדל מפרקליטות מיסוי וכלכלה.