כל חטאה של ש', אלמנה ניצולת שואה בת 88 מבני ברק, היה שמידי פעם היו יושבת במועדון קשישים הסמוך לביתה ומשחקת קלפים עם חבריה. זה הספיק לחברת '"כלל ביטוח" כדי למנוע ממנה קצבת סיעוד בסכום של 3,200 שקל בחודש. הנימוק: לא ייתכן שמי שסובל מאלצהיימר מסוגל לשחק.
עוד ב-mako כסף:
שני ילדיה של ש' החליטו לא לוותר. הראיות, לדבריהם, היו ברורות. אחות שבדקה אותה מטעם הביטוח הלאומי קבעה שהיא מוגדרת כחולה סיעודית. על פי הבדיקה היא נזקקה לעזרה בהלבשה וברחצה, אינה מתמצאת בתרופות להן היא נזקקת וסובלת מירידה בזיכרון. בנוסף, היא מקבלת סיוע ממטפלת בביצוע פעולות בסיסיות.
המשפחה לא הסתפקה בקביעה הזו, ושלחה את ש' לרופא מומחה, ד"ר אלכסנדר גינזבורג, שקבע שהיא סובלת מליקוי קוגניטיבי קל, והמליץ על עזרה סיעודית במשך שעות היממה.
כיוון שלש' היה ביטוח סיעודי קבוצתי של חברת כלל, אותו עשתה באמצעות קופת חולים "לאומית", היא פנתה לחברה לפני שנתיים באמצעות ילדיה בדרישה לקבל קצבת סיעוד. אלא שכלל לא מיהרה לשלם. שני רופאים שנשלחו מטעם חברת היבטוח קבוע אמנם שהיא סובלת מירידה בזיכרון (דמנציה), אבל היא אינה עונה על ההגדרה של "תשוש נפש", הזקוק להשגחה במשך 24 שעות, ולכן יש לדחות את בקשתה.
כלל לא עצרה כאן. חברת הביטוח שיגרה חוקר פרטי מטעמה למועדון הקשישים אותו פקדה מדי פעם ניצולת השואה. החוקר תיעד את ש' משחקת קלפים עם חברותיה ורושמת את הנקודות שצברה. במקביל, הוא תחקר אותה ואנשים נוספים שהיו במקום. המטרה הייתה ברורה: להוכיח שבעיות הזיכרון מהן סובלת ש' אינן חמורות כפי שהיא טוענת.
"מטרטרים אישה זקנה"
ילדיה של ש' לא ויתרו ובאמצעות עורכת הדין מאירה זוהר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לבית המשפט השלום בתל אביב בדרישה לקבל 86 אלף שקל תגמולי קצבת סיעוד שנשללו ממנה.
בכתב התביעה נטען, כי חברת הביטוח למעשה הקשיחה את תנאיה בפוליסה בניגוד לחוזר של המפקח על הביטוח לו היא כפופה. לטענתם, על פי חוות הדעת של מומחים מטעמה של ש' היא סובלת ממחלת אלצהיימר וזקוקה להשגחה במרבית שעות היום. במהלך הדיון הציגה עורכת הדין זוהר קביעה של נוירופסיכולוג לפיה משחק בקלפים לא סותר את האבחנה הרפואית של ש'.
בית המשפט שלח מומחה מטעמו, שקבע שיש להגדיר את ניצולת השואה כתשושת נפש החל מינואר 2015. השופטת מי-טל אל-עד קרביס קבעה, כי חברת כלל תשלם ל-ש' קצבה סיעוד החל מהתקופה. הזו. הצדדים עדיין מתדיינים לגבי הזכאות לקצבה בשנים 2012 ו-2014.
"ייאמר לזכותם של ילדיה של ש' שהם הבינו שאם היא לא תגיש תביעה היא לא תקבל את קצבת הסיעוד שמגיעה לה", הוסיפה עורכת הדין זוהר. "הם שילמו עבור חוות דעת למומחים והיה חשוב להם להוכיח שאימא שלהם צודקת ושנעשה לה עוול. אני מקווה שגם המומחה השני יקבע שהיא זכאית לקבל קצבה עבור השנתיים שנמצאות במחלוקת משפטית".
מכלל ביטוח נמסר בתגובה:
"הסוגיה נידונה בבית המשפט ואין בכוונתנו להתייחס לפרטי מצבה הבריאותי של המבוטחת. יחד עם זאת, נדגיש כי בהחלטת בית משפט המסתמכת על מומחה שמינה מטעמו, נקבע כי המבוטחת זכאית לתגמולי סיעוד רק החל מינואר 2015 ולא קודם לכן ואנו מכבדים החלטה זו. נדגיש כי מלכתחילה הדיון לא היה בעניין שנת 2015 וזאת מכיוון שחברתנו לא קיבלה כל פנייה מהמבוטחת בנוגע להחמרת מצבה.
לעניין השנים 2012-2014: המומחה שמינה בית המשפט לא אישר כי היא זכאית לתגמולי ביטוח וזאת לאחר בדיקה מקיפה של התיק הרפואי ומכלול הראיות שהוצגו על ידי חברת הביטוח. למרות כל זאת, המבוטחת פנתה אל בית המשפט על מנת שימנה מומחה נוסף בעניינה אך טרם התקבלה החלטה בעניין זה".