בימים אלה, כשנגיף הקורונה מתפשט ברחבי ישראל והממשלה מטילה סגר (בלי להכריז על כך רשמית), צומחת לה תופעה חברתית חדשה: בעלי דירות שמחליטים לוותר על חודש של שכר דירה.
"אני חיה לבד, בחודש תשיעי, וקיבלתי הודעה שממש שימחה את ליבי. בעל הדירה שלי החליט לוותר לי על שכר הדירה", אמרה ל-mako כסף נטלי חן השוכרת דירה באילת. "לא ציפיתי לדבר כזה. זה המון, במיוחד שאני לפני לידה. זה עוזר לי המון. הוא בחור צעיר ועשה זאת מתוך אהבת חינם".
אורן קורסיה, בעל הדירה, נפגע אף הוא קשות ממשבר הקורונה: אשתו מחזיקה במכון יופי שפירנס ארבע משפחות ונאלץ להיסגר בצל המגבלות, והוא שותף במסעדה תאילנדית באילת המעסיקה 18 בני אדם, ביניהם 4 זרים, שהפסידה עד כה עשרות אלפי שקלים. "המצב הקשה של המשק, במיוחד באילת, יחזיר אותנו עשרות שנים אחורה. אנחנו בחובות מטורפים לספקים ולעובדים", סיפר. "מפני שהבנתי שהמצב כל כך קשה אצלי ואצל הסובבים אותי, אז על אחת כמה וכמה אצל נטלי. כשאין ממשלה תומכת כל מה שנשאר זה אנחנו, עם ישראל, אחד בשביל השני".
זה קורה גם במרכז הארץ: לאיילת יש סטודיו בגבעתיים, אך כמו עצמאים רבים, היא מתקשה לסיים את החודש לנוכח המשבר. "כשהתחיל כל הבלאגן ביום ראשון האחרון התקשרתי לבעל הנכס ואמרתי לו שאני נאלצת לסגור את המקום. בהתחלה הוא חשב שלתמיד ולא הבין, אך כשאמרתי לו שאשמח לעזרה בחודש הקרוב הוא לא היסס לרגע והחליט שהוא מוותר לי על תשלום של עשרת אלפים שקלים. נכון, אני שוכרת את המקום כבר למעלה מעשר שנים אבל הוא לא חייב לי לדבר. הקורונה פוגעת בכולנו".
דין (שם בדוי, השם האמיתי שמור במערכת), בעל דירה במרכז הארץ, החליט לוותר על שכר הדירה בגובה 4,000 שקלים. "זו בסך הכל הייתה מחווה של רצון טוב שלי ושל אישתי לאור המצב. השוכרת שגרה אצלי כבר כמעט שנתיים היא אם חד הורית והיא לא קיבלה מזונות מהאב בחודשים האחרונים. החלטנו לתת לה קצת חמצן, שתוכל להמשיך ולא ליפול. בסך הכל מדובר בדיירת נהדרת אז אין סיבה לא לעזור אם יש לנו את האפשרות. היא לא האמינה בהתחלה. היא אמרה שזה מאוד עזר לה וזה יעזור בהמשך הטיפול בילדים שלה שלא יחסר לה דברים בגלל המצב היום".
גם נדב (שם בדוי) החליט לוותר לשוכרת שלו על שכר הדירה בסך 3,700 שקלים. "צריך להיות אנשים טובים להקל אחד על השני בתקופה המשוגעת הזו. לי ולאישתי יש סיוע מההורים. אני צריך לצאת לחופשה ללא תשלום ואשתי עובדת הוראה לפי שעות. אני לא יודע אם היא בכלל תכניס משהו החודש, אבל כסף זה לא הכל בחיים ויש לנו גב כלכלי. למרות כל הקושי כולנו בני אדם והכי חשוב לעזור אחד לשני. אני לא יודע איך אמא חד הורית הייתה צולחת את התקופה הזו".
לעומת זאת, לירון, המשכיר דירה קטנה במרכז ושוכר עבור משפחתו המורחבת דירה גדולה מחוץ לתל אביב, חושב שזו מחווה מוגזמת. "ישראלים שחיו מעל לרמת החיים שיכלו להרשות לעצמם ולא שמרו מטבע לבן ליום שחור, דורשים כעת מבעלי דירות לוותר על שכר הדירה בזמן שבשנה החולפת רוב השוכרים ביקרו בנתב"ג לפחות פעם אחת.
"מה הציפייה? שבעלי הדירות יממנו את אורח החיים הבזבזני של אנשים שחיים מהאוברדרפט ומהלוואות? מדובר בדור שמחליף רכב כל שנתיים שלוש, נוהג בגי'יפים והכל בהלוואת - אבל מי שעבד קשה, חסך ורכש דירה שאמורה לייצר לו הכנסה חודשית צריך לספוג הפסדים? על מה ולמה?".