עיריית תל אביב-יפו החליטה להיאבק בתופעה מסריחה במיוחד: אי איסוף צואת כלבים על ידי בעליהם ברחבי העיר. השבוע יוצאת העירייה בפיילוט הסברה ואכיפה ייחודי ב-3 שכונות שבהן התופעה בולטת במיוחד: הצפון הישן, לב העיר ופלורנטין , אשר זכו לכינוי "השכונות החומות" בקרב גופי התפעול העירוניים. ובמידה ותירשם הצלחה בצמצום התופעה, הפיילוט יורחב לשכונות נוספות.

על פי נתונים שנאספו בעירייה כ-500 קילו צואת כלבים בממוצע בחודש לא נאספת על ידי בעליהם. בעקבות העלייה בדיווחים ובתלונות, העירייה מיפתה כאמור שלוש "שכונות חומות" והיא יוצאת בתוכנית משולבת הכוללת הסברה, תימרוץ התנהגות נכונה ואכיפה. 

 בין הפעולות: הצבת רמקולים ב"שכונות חומות" שישמיעו תזכורות לאיסוף צואת כלבים כל 10 דקות, דיווחים שבועיים של היקף הצואה שנאספה ברחובות ושכונות בעיר ו"שיימינג" לשכונות בהן לא נאספה צואה, הצבת קונוסים כתומים בסמוך לצואת כלבים אשר לא נאספה, כדי להבליט את המפגע התברואתי, התקנת עשרות שלטים ייעודים בגינות ציבוריות ועל מאות מתקני פרסום, והתקנת אלפי מדבקות עם תזכורות לאיסוף צואה על מדרכות ב-22 רחובות בעיר בהן נרשמו מירב הדו"חות.

בנוסף יתוגברו פעילות אכיפה גלויה וסמויה של פקחים, בדגש על הרחובות בהם נרשמים דיווחים רבים על צואת כלבים, הצבת מתקני שקיות לאיסוף צואה בגינות ובפארקים וחלוקת ערכות לעידוד איסוף צואה, פעולות גרילה בעשרות גינות ושדרות בעיר.

לצד זה, ינקטו בעירייה בפעילויות פחות לוחמנית ויבצעו פעילות הסברה ותמרוץ התנהגות נכונה בקרב קהילת בעלי הכלבים ובקרב מחזיקי כרטיס "דיגידוג" -כרטיס תושב ייחודי לכלבים; הרצאות ומפגשים, שיתופי פעולה עם חנויות כלבים, וסבסוד ערכות ניקיון לתושבים, וכמובן- פעולות ברשתות חברתיות להעלאת המודעות לנושא.

קמפיין של עיריית ת
צילום: גיא יחיאלי, יח"צ

לכלבים אין ברירה אלא לעשות את צרכיהם במרחב הציבורי

 בחודשים האחרונים חלה עלייה ניכרת בהיקף הדיווחים על צואת הכלבים שלא נאספת על ידי בעלי הכלבים בעיר, כמו גם עלייה באי שביעות רצון התושבים ממפגע זה. בשנת 2020 לבדה, נפתחו 6,766 קריאות שירות במוקד השירות אודות ניקיון ואכיפה בנושא צואת כלבים במרחב הציבורי. סיירת הירוקה, האחראית על אכיפת הנושא, חילקה יותר מ-3500 דוחות למפרי ההנחיות, אשר לא אספו את צואת כלביהם.

ראוי לציין, כי גם בערים אחרות בעולם דווח על עלייה בהיקף התופעה מאז פרוץ משבר הקורונה. יש הסבורים כי ההסתגרות בבתים גרמה לעלייה באימוץ כלבים; אחרים מייחסים את העלייה לעובדה שבתקופה זו יותר טיולי רחוב נערכו על ידי ילדים – ואלו נוטים לאסוף פחות מהמבוגרים.

"רבים מתחלחלים ובצדק מכמות הצואה ברחבי העיר ,ולצערי הם רואים בכלבים "אשמים " בטינופת", אומר ראובן לדיאנסקי, סגן ראש העיר תל אביב-יפו וממונה על תחום איכות הסביבה, קיימות, שיפור פני העיר ובעלי חיים. "לכלבים אין ברירה אלא לעשות את צרכיהם במרחב הציבורי ומחובתם של בעליהם לאסוף את הגללים ולהותיר את מדרכות העיר נקיות ונעימות למראה. אז כל מי שאוהב בעלי חיים באמת חייב לדאוג לפינוי צואת כלבו". 

"ניקיון המרחב הציבורי הוא חלק בלתי נפרד מנראות העיר ואנו מקווים כי המבצע העירוני לצמצום התופעה אכן יביא לשינוי בקרב בעלי הכלבים שלא אוספים את צואת כלביהם בעיר. אנו סבורים כי באמצעות הסברה, אכיפה ושיתוף פעולה של כלל תושבי העיר יחול שיפור בנושא זה, למען איכות החיים בעיר", מוסרים מהעירייה.