אורז חצי עגול (צילום: דן-יה שוורץ)
חלק מהיפנים עושים שימוש חוזר במים שאיתם מאדים את האורז|צילום: דן-יה שוורץ

יפן היא אחת המדינות היקרות בעולם. עקב כך, עקרות הבית היפניות תמיד ידעו כיצד לחסוך. אולם עכשיו, כשהמשבר הכלכלי מאיים להפוך למיתון ממושך, הן מנסות לחסוך אפילו עוד יותר בשיטות שונות ומשונות.

17 מיליון עקרות בית חיות ביפן, והן מנהלות את משק הבית מהמשכורת של בעלן, העומדת בממוצע על כ-2,900 דולר לחודש. הוצאות משק הבית ירדו בחודש האחרון ב-3.8%, מה שמביא להאטה במכירות, ומכניס את המשק היפני לסחרור.

אסוקה סוזוקי בת ה-27, מהאי הוקיאדו בצפון יפן, מוציאה כמאתיים דולר בחודש על מזון, סכום המוערך בשליש מההוצאה הממוצעת על מזון לשני אנשים. כדי לחסוך, היא בודקת באינטרנט מציאות בסופרמרקטים המקומיים בכל פעם לפני שהיא קונה אוכל. כשהיא מאתרת מבצע משתלם, היא לוקחת איתה מזומן בכמות הנחוצה בלבד, ללא כרטיס אשראי, ורוכבת על אופניה לעבר הסופרמרקט.

סאטוקו סוגיקי, עורכת במגזין "אישה מקסימה", מספרת כי המגזין שלה מספק לעקרות הבית טיפים לחיסכון, כמו לכבות את הטלויזיה כדי לחסוך בחשמל, לעשות שימוש חוזר במים שבהם מאדים את האורז ולתפור כיסויי כריות ושמיכות מגדים ישנים.

"בהתחלה נדהמתי, אבל עכשיו נראה לי נורמלי שמישהי תבזבז רק 100 דולר בחודש על מזון", מודה סוגיקי. ביפן, לשם ההמחשה, מלון בודד, הנקנה בחנות יוקרתית ועטוף באריזת מתנה, יכול לעלות כמאה דולר.

מאז פרוץ המשבר עוזבים קונים רבים את חנויות הכלבו ועוברים לקנות במקומות זולים יותר, העורכים מכירות חיסול קמעונאיות. "החנויות הללו מוכרות הרבה ובזול. אין להם רווחים גבוהים, אבל הן שורדות", מנתח דריו מוראטה, אנליסט יפני.

בנוסף, עקרות בית רבות נאלצות כעת לצאת ולעבוד, במטרה לעזור בכלכלת משק הבית. "גם אם הן ירוויחו 500 דולר לחודש במשרה חלקית, זה עדיין מאוד יעזור", מסבירה הרוקו אוגיווארה, שכתבה מספר ספרים ביפן על ניהול משק בית. להיות עקרת בית במשרה מלאה זה לוקסוס שהנשים היפניות אינן יכולות להרשות לעצמן כעת.

החשש הגדול ביותר כרגע ביפן הוא החשש לעתיד. "אני מודאגת מהאפשרות שהחברה שבה עובד בעלי תפשוט את הרגל", מגלה סוזוקי. "כרגע אין לנו ילדים. אבל אם המצב ימשך כך, איך נוכל להביא ילדים לעולם? והאם נוכל להגיע לגיל מבוגר בבטחה כלכלית?"