בקצרה, מה בעצם קרה?

מסמכים של חברת עורכי הדין "מוסאק פונסקה", הממוקמת בפנמה, הודלפו. המסמכים חושפים איך החברה, המתמחה ביצירת שלדים תאגידיים (מה שנהוג לכנות "חברות קש"), מסייעת לבעלי ממון ועניין – מפוליטיקאים ומלכים דרך בנקים ועד לברוני סמים ומבריחים –  ליצור חברות במקלטי מס וכך לחמוק מתשלום מס או לטשטש עקבות של עסקאות פיננסיות שונות.

איי קיימן (צילום: Shutterstock)
איי קיימן. מקלט מס פופולרי|צילום: Shutterstock

מה זה מקלט מס?

מקלט מס הוא כינוי למדינה או אזור ריבוני מסוים שבו נגבה אחוז נמוך או אפסי של מס. המטרה: לעודד אנשים פרטיים וחברות זרות להעביר את הפעילות הכלכלית שלהם למדינה. לרוב מדובר במדינות קטנות ולא מפותחות כמו ברבדוס, איי הבתולה, מאוריציוס ופנמה. עם זאת, גם מדינות אירופאיות כמו קפריסין, שוויץ ואנדורה נחשבות למקלט מס.

עוד ב-mako כסף:

כמה כסף מסתובב במקלטי המס?

קשה לאמוד במדויק, כמובן, אבל ההנחה היא שמשנות ה-70 ועד היום מסתובבים בין 20 ל-30 טריליון דולר במקלטי המס. סכום שיכול היה לכסות את רוב החובות של מדינות העולם.

למה אמור להיות לי אכפת מאנשים ששמים את הכסף שלהם באיי הבתולה?

הסיבה פשוטה: ישראלי ששם את כספו במקלט מס חומק מתשלום מסים למדינה, מה שבהכרח אומר פחות כסף בתקציב המדינה – ועקב כך פחות השקעה חזרה באזרח.

מסמכי פנמה - הדגישו את הצורך בשקיפות (צילום: רויטרס)
לוגו חברת מוסאק פונסקה|צילום: רויטרס

בחזרה לפרשה. איזה סוג של חומר הודלף, ומי הדליף?

מדובר בכמות עצומה של חומר: תכתובות אימייל, מידע בנקאי ופרטי לקוחות מ-1977 ועד ימינו אנו. על פי ההערכות, כמות המסמכים מגיעה ל-12 מיליון. נכון לעכשיו, המקור נשאר אנונימי, והוא הדליף את החומר לעיתון הגרמני "זודויטשה צייטונג". בגלל חשיבות וכמות המידע העצומה שיתף העיתון את ICIJ, הארגון העולמי של עיתונאים חוקרים שכולל עיתונאים מלמעלה מ-100 כלי תקשורת.

כאן ניתן לראות את הפרויקט המלא

איך בעצם עובדת השיטה של "מוסאק פונסקה"?

"מוסאק פונסקה" מתמחה ברישום חברות במקלטי מס. בחלק גדול מהמקרים מספקת הפירמה אנשי קש אנונימיים שיעבדו בחברות שהוקמו – חלקן אפילו ללא משרדים או עובדים. כך היא מספקת "מחסה לכסף", שתחת החברה החדשה והאנונימית הרבה יותר קשה למצוא אותו.

מנהיגי העולם מסתבכים (צילום: רויטרס)
פוטין, אסד ושי ג'ינפינג. הסתבכו בפרשה|צילום: רויטרס

אנחנו מכירים את האנשים המוזכרים במסמכים?

שמותיהם של 12 מנהיגי מדינות בעבר ובהווה צצו במסמכים, ביניהם של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא סוריה באשר אל אסד וראש ממשלת איסלנד דיוויד גונלגסון. בנוסף, 29 מיליארדרים מרשימת העשירים ביותר של המגזין "פורבס" נמצאים שם.

האם ישראלים נמצאו ברשימות?

למעלה מ-600 חברות ישראליות וכ-850 בעלי מניות ישראלים הופיעו בתכתובות ובמסמכים של "מוסאק פונסקה". הבולטים שבהם הם פרקליט הצמרת יעקב וינרוט, שייסד באמצעות הפירמה את החברה "ספיר החזקות", ודב וייסגלס, מי שהיה ראש לשכתו של ראש הממשלה אריאל שרון. גם איל ההון עידן עופר מוזכר במסמכים שהודלפו, כמו גם התכתבויות רבות שקשורות לבנק לאומי.

הישראלים שמוזכרים במסמכים שנחשפו (צילום: פלאש 90, יוסי זייגלר, קוני גדעון, משה שי)
יעקב וינרוט, ארקדי גאידמק ועידן עופר. רשות המסים תבדוק|צילום: פלאש 90, יוסי זייגלר, קוני גדעון, משה שי

האם הם עשו משהו בלתי חוקי?

לא בהכרח. אם כל הפעילות הכלכלית שנעשתה באמצעות החברות הללו דווחה לרשויות המס בישראל במלואה, לא מדובר בעבירה על החוק. עם זאת, רשות המסים הודיעה שתבדוק את הפעילות של כל אדם וחברה ישראלים שמופיעים במסמכים.

מתי כן מדובר בעבירה?

כאשר רשויות המס אינן מיודעות על הפעילות הכלכלית זו עבירה על החוק. כמו כן, ישנן חשדות רבים לגבי חלק מהעסקאות שעשו חברות שהוקמו על ידי "מוסאק פונסקה", ביניהן הקמת חברות כדי לטשטש עקבות של כסף "מלוכלך" – כזה הקשור לטרור או לקרטלי סמים – או כדי להעניק שוחד מבלי להותיר עקבות.

>> האם זה הסוף של גני העדן של מעלימי המס בחו"ל?