החוזים על המדדים בארה"ב שידרו זינוקים מרשימים של יותר מארבעה אחוזים בפתיחה אתמול (שני), וכשמחשבים את הירידה הכללית מאז משבר הקורונה, אז האמת שהקורונה אמורה להיעלב. היא פגעה בנאסד"ק בפחות מ-15% והחזירה אותו לאחור רק בארבעה חודשים, אם לא פחות. בזמן שכולם מדברים על משבר גדול מזה של 2008-2009, כשהאבטלה מזנקת, והעסקים סגורים - את המשקיעים זה פחות מעניין. איך זה ייתכן?
הסיבה מאוד פשוטה: השווקים מתנהלים לפי ציפיות. טראמפ אלוף בניהול ציפיות והוא משחק עם המדדים בהתאם לרצונו. זה עוד יילמד בספרי ההיסטוריה; עד טראמפ, ניהול ציפיות שמשפיע על המדדים בוול סטריט היה עיסוקם של מנהלי חברות, שרי אוצר ונגידים - לא של נשיאים.
ניהול ציפיות הוא הבסיס בכללי המשחק של וול סטריט - חברות מספקות דוחות כספיים ותחזיות להמשך, עד שמגיע הדוח הבא. האנליסטים והמשקיעים בוחנים את הדוח ביחס לציפיות ולתחזית שניתנה. אם החברה הכתה את התחזית - מעולה - כולם מרוצים. אז מה עושים המנהלים? מספקים תחזית שניתן להכות אותה.
מנהלי חברות בוול סטריט עוסקים הרבה בניהול ציפיות, בהשטחת הצמיחה, ובמסירת מספרים למשקיעים ולאנליסטים שמצד אחד ישדרו צמיחה וביצועים טובים, ומצד שני יאפשרו לספק בפועל נתונים טובים יותר. השוק מתלהב מנתונים בפועל שעולים על התחזית. זה כנראה הפרמטר הכי קובע ביחס לכיוון המניה, אם כי, חשוב לסייג - מניות עולות ויורדות לא רק בזכות או בגלל תוצאות בפועל. מניות מושפעות מאלפי פיסות מידע שמגיעות באופן שוטף לאנליסטים ולשוק.
את הכלל הבסיסי, ניהול ציפיות, טראמפ מכיר היטב. ושימו לב איך הוא השתמש בו: לפני כשבוע הוא אמר שהמצב קטסטרופלי עם תחזית של 200 אלף מתים. כשנשיא אומר את זה, מאמינים לו. אבל אתמול המסרים מהבית הלבן, מטראמפ ומארה"ב נהפכו הרבה יותר אופטימיים. המצב הרבה יותר טוב, וככה בעצם מספרים לשוק סיפור שהמצב משתפר, "שהכנו את התחזית". אבל זה לא בהכרח שהמצב משתפר; מלכתחילה זה היה הכיוון - סיפקו לשוק מספרים מפחידים כדי להגיע למצב של אופטימיות וכדי "להכות את התחזית".
אז זו הסיבה לזינוקים אתמול, וזה יכול להימשך. אבל, שימו לב למה שקורה בכלכלה בשטח: מצד אחד, ברור שהכלכלה תתאושש ותחזור לצמיחה. מצד שני, העיתוי לא ברור. האבטלה הולכת וגדלה ברחבי העולם, הצריכה יורדת, והקיפאון מכה בתחומים רבים כמו תיירות. אנשים לא גומרים את החודש, הקניונים שוממים - וגם ביום שאחרי, העסקים לא יחזרו לתפקוד מלא.
הקורונה תפגע בעסקים, הקורונה תוריד רווחים ותקטין את הצמיחה. נכון, המניות עכשיו עולות, אבל כשבוחנים ומנתחים חברות, מבינים שהרווחים שלהן בירידה, שמכפילי הרווח שהמשקיעים רואים (על בסיס הרווחים ההיסטוריים והרווחים העתידיים שעדיין לא עודכנו) יעלו משמעותית, ונראה שירידה של פחות מ-15% בנאסד"ק לא באמת מבטאת את המצב בשטח.
אף אחד לא נביא ואי אפשר לחזות את השוק. משקיע לטווח ארוך לא צריך לתזמן את השוק, אלא לקנות. אבל כשמסתכלים קדימה, אי אפשר להתעלם מירידת המדרגה הצפויה ברווחים. רווחים בסופו של דבר הם הפרמטר העיקרי שמשפיע על וול סטריט. אז אולי השוק לא יירד - טראמפ יעשה הכל כדי להיבחר בשנית. אבל הכלכלה בשטח בינתיים לא תואמת את המחירים בנאסד"ק. קחו את זה בחשבון.