אין עוררין על השפעתם העצומה של מנהלי השקעות ואנליסטים בוול סטריט - בכוחם להקפיץ או להפיל מניה שאודותיה הם מפרסמים המלצת קנייה או מכירה. אבל איכשהו דווקא כשאותם גורמים מקצועיים, מנהלי הכסף הגדולים בעולם, מתבקשים לחזות את כיוון שוק המניות שנה מראש, הם מפספסים בגדול פעם אחר פעם.
קחו לדוגמה את שנת 2024, המסתיימת עוד רגע עם עליות מרשימות בוול סטריט, זו כבר שנה שנייה ברציפות; כבר כעת ניתן להכריז כי גם בשנה שחלפה כדור הבדולח של מנהלי ההשקעות הגדולים אכזב בגדול.
לפחות מאז תחילת העשור הנוכחי, התחזיות פספסו בפער ניכר בכל אחת מהשנים באשר לביצועי מדד הדגל של וול סטריט. ה־S&P 500 שבר ביום רביעי השבוע את השיא שלו בפעם ה־56 השנה, והגיע לרמה של 6,086 נקודות, עלייה של קרוב ל־28% מתחילת השנה (וזאת לאחר שבשנת 2023 הוא עלה ב־24%).
אבל אם הייתם מסתמכים על התחזיות שסיפקו מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם לקראת תחילתה של 2024, כנראה שלא הייתם נהנים מהתשואה הזו. בהחלט ייתכן שאף הייתם מוכרים את תיק המניות שלכם, כיוון שהללו העריכו שמדד S&P 500 יעלה רק ב־1% השנה.
עם תחזית כזו, לתשואה הנמוכה משמעותית מזו שמציעה השקעה בטוחה באג"ח ממשלתיות, משקיע עשוי לחשוב שאין סיבה להישאר בשוק המניות ולשאת בסיכון הגדול הטמון בו.
עם זאת, גדול ככל שיהיה הפספוס של גופי ההשקעות הגדולים אשתקד (בממוצע הימרו על מדד נמוך ב־21% מערכו הנוכחי), הוא אינו הגרוע ביותר מתחילת העשור: בשנת 2022 הם צפו, בממוצע, עלייה של 10% ב־S&P 500 אך זה דווקא צלל בכמעט 20% באותה השנה (פספוס של 27%). בשאר השנים מתחילת העשור הם צפו עליות מתונות - אך השוק עלה פי 2 ויותר.
הפסימיים טעו בגדול
חלק מגופי ההשקעות הגדולים בחו"ל היו אף דוביים על השוק והעריכו שהוא יירד, וזאת אחרי שבשנת 2023 שוק המניות האמריקאי זינק בחדות בעוד שהם ציפו לעלייה מתונה.
בראש רשימת "הדוביים" עמדה חברת השירותים הפיננסיים Oreana, עם תחזית עגומה במיוחד לנפילה של 27% במדד הדגל האמריקאי לרמה של 3,500 נקודות עד סוף הרבעון השלישי ב־2024, מה שכמובן לא קרה.
גם התחזית של הבנק הגדול בעולם, ג'יי.פי מורגן, הייתה לא מעודדת בלשון המעטה, כשצפו שם נפילה של 12% במדד לרמה של 4,200 נקודות. גם מורגן סטנלי צפו ירידות של כמעט 6% לרמה של 4,500 נקודות.
עוד צפו ירידות גם בנק UBS, וולס פארגו וגולדמן זאקס. בסוסייטה ז'נרל העריכו שהשוק יגיע ל־4,750 נקודות עד אמצע השנה, ואז ייפול בחדות ל־4,200, אך המדד לא ירד מתחת ל־4,688 נקודות באף אחד מהימים.
נימוקים היו להם לרוב. בג'יי.פי מורגן הסבירו שהצמיחה בארה"ב צפויה להאט ל־0.7%, לצד שחיקה בחסכונות הציבור והעלאות ריבית, ולכן תחזיות הצמיחה של 11% ברווחי החברות נראו להם "לא מציאותיות". אלא שהם טעו בכל אחד מהפרמטרים הללו. הצמיחה בארה"ב ברבעון השלישי משקפת בינתיים קצב שנתי של 2.8%, וגם רווחי החברות עולים בקצב של 6%־12% (תלוי ברבעון).
בגולדמן זאקס העדיפו השקעה באג"ח ממשלת ארה"ב, שנתנה בזמנו תשואה של 5.5%, ואפילו נטו לפיקדון בנקאי כשציינו כי "תקבלו תשואות קצת יותר טובות משבע המניות הטובות בוול סטריט (7 המופלאות - אפל, אנבידיה, מיקרוסופט, אמזון, גוגל, מטא וטסלה, נ"א), אבל זה לא הבדל דרמטי". התשואות באג"ח אכן ירדו מאז ונרשמו רווחים, אך לא כאלה שמתקרבים לתשואה של שוק המניות האמריקאי בשנה האחרונה.
באשר ל־7 המופלאות, חלק מהאנליסטים העריכו כי אחרי שהן "סחבו" על גבן את המדד בשנה שלפני, נגמר להן האוויר. גם החשש הזה התבדה. קרן הסל Roundhill Magnificent Seven (סימול: MAGS), שהושקה בשלהי השנה שעברה ועוקבת אחרי ביצועי מניות 7 ענקיות הטכנולוגיה הללו, סיפקה תשואה מרשימה של 58% מתחילת השנה הנוכחית.
הרבה מכך הושג כמובן בזכות מניית השבבים אנבידיה, שהמשיכה לטוס עם תשואה של 193% מתחילת השנה לשווי של 3.47 טריליון דולר (הפכה לחברה השנייה בגודלה בעולם מבחינת שווי שוק). גם מטא (זינוק של 74% השנה), אמזון וטסלה (44%) תרמו לתשואת קרן הסל.
בבלקרוק, חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, הזהירו ערב תחילת השנה כי הבנק המרכזי האמריקאי (הפד) 'כבר לא יבוא להציל את השווקים' כל כך מהר, וכי צריך להתרגל לריביות גבוהות עם חוסר ודאות חריג וקיצוני.
המשקיעים, לשמחתם, התעלמו מהאזהרה, ולמעט ירידה חדה ונקודתית בתחילת אוגוסט, בעקבות משבר רגעי ביפן, לא נרשמו בשוק ירידות דרמטיות. גם הריבית בארה"ב כבר הספיקה לרדת ב0.75% והצפי הוא לירידה של אחוז נוסף בשנה הקרובה.
"שוריים" אבל לא מספיק
אבל גם האופטימיים מבין בנקי ההשקעות בוול סטריט לא העריכו נכון את עוצמת העליות השנה. בבנק אוף אמריקה הסבירו שהם אופטימיים אך עדיין צפו עלייה של 5% בלבד ב־S&P לרמה של 5,000 נקודות: "אנחנו 'שוריים' לא בגלל הצפי שהפד יוריד את הריבית, אלא בגלל מה שהוא כבר השיג. החברות הסתגלו לריבית והאינפלציה הגבוהים יותר", הסבירו בבנק.
בדויטשה בנק צפו עלייה של 7% במדד הדגל והעריכו כי "אם צמיחת רווחי החברות תמשיך להתאושש כפי שאנו צופים, הערכות השווי ייתמכו היטב סביב החלק העליון של טווח התחזית שלנו, כפי שאופייני לתמחור של גידול ברווחים".
האופטימיים ביותר היו Capital Economics עם תחזית של 5,550 נקודות למדד, שם הסבירו כי "אם ההתלהבות מבינה מלאכותית מייצרת בועה ב־S&P 500, אז אנחנו עדיין רק בשלביה המוקדמים". אך אפילו התחזית הזו הייתה רחוקה מאוד מ־6,086 הנקודות שמציג המדד כיום.
גם בישראל העריכו בחסר
ומה חזו בבתי השקעות מקומיים ערב תחילת השנה הנוכחית? המנהלים הישראלים, מתברר, היו אופטימיים יותר מעמיתיהם האמריקאים, אך גם הם לא חזו את הזינוק שרשם השוק בשנה האחרונה.
ממוצע התחזיות של בתי ההשקעות שניתנו לגלובס בסוף 2023, צפה עלייה של 6% במדד 500 S&P, לעומת צפי כאמור לעלייה של 1% בממוצע אצל האמריקאים. הגופים האופטימיים ביותר היו אלטשולר שחם (11%), מיטב, בנק הפועלים ותמיר פישמן עם 10% כל אחד, אנליסט (9%) ופסגות עם צפי ל־8%.
לא רק זאת, הגופים המקומיים היו אופטימיים יותר לגבי הבורסה המקומית מאשר לזו האמריקאית כשצפו בממוצע זינוק של 12% במדד הדגל המקומי, ת"א 35, זאת אחרי שאכזב ב־2023 עם תשואה של פחות מ־4%, על רקע קידום הרפורמה המשפטית ותחילת המלחמה. אלא שבפועל גם הוא סיפק השנה תשואה פנטסטית של 24%, הכפולה מזו שצפו לו.
אגב, בבית ההשקעות אנליסט סייגו כי התחזית שנתנו ל־2024 היא בכפוף לכך שלא תיפתח חזית נרחבת נוספת במלחמה. כך סברו גם במגדל שוקי הון שציינו כי "בזירה הגיאופוליטית חוסר הוודאות בולט, והתדרדרות באחת מזירות העימות הקיימות, או פתיחתה של זירה חדשה, עלולות גם הן להעיב על השווקים".
ולמרות שחזית כזו בהחלט נפתחה בגבול הצפון מול חיזבאללה, וגם איראן הצטרפה למערכה עם שתי מתקפות טילים על ישראל, השנה מסתיימת בתשואה מרשימה בת"א, טובה בהרבה ממה שצפו בבתי השקעות. רוב העלייה הושגה אחרי מתקפת הביפרים בלבנון בספטמבר וחיסולם של רבי המחבלים חסן נסראללה ויחיא סינוואר זמן קצר לאחר מכן.
למה צריך את המנהלים?
אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי ומשנה למנכ"ל פרופיט, מסביר כי מי שמצפה ממנהל השקעות להכות (או לחזות) מדד מסוים עושה טעות, כי הסיכוי לעשות זאת באופן עקבי אינו גבוה. "זה בגלל מידע פנים שאין לו ואירועים שלא ניתן לצפות כמו קורונה ומלחמות. גם אם המנהל מכה את המדד מספר פעמים - זה יותר מזל משכל".
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות, מוסיף כי "הן הכלכלה הגלובלית והן הכלכלה המקומית היו נתונות למידה יוצאת דופן של אי ודאות בשנה החולפת. לכך יש לצרף תופעה של תפניות תדירות יותר בשווקים מאשר בעבר, והתקצרות מחזורי העסקים. לכן קשה יותר לתת תחזיות וגם החלוקה לשנה קלנדרית מאבדת קצת משמעות".
מנחם אף מפרט כיצד פשוט בלתי ניתן לחזות את כל המשתנים שמשפיעים בסופו של דבר על השוק: "הסתבר שהסיפור של 7 המופלאות (לפחות חלקן) נמשך, שהדוחות הכספיים הפתיעו בכל רבעון מחדש לטובה, שה־AI שינה לגמרי את כללי המשחק ושלא הייתה 'נחיתה רכה' של הכלכלה, בטח לא בארה"ב, שם התוצר צמח בשיעור שנתי של 3%. לכן שוקי ארה"ב הם אלו שהובילו את העליות.
"החזאים אומנם לא צפו זאת, אך לא ניתן לומר שחוקי המשחק לא פעלו, להפך. לראיה, שוק המניות של גרמניה עלה הרבה פחות מהשוק האמריקאי ושיקף את המיתון שגרמניה נקלעה אליו. גם להיבחרות טראמפ היה אפקט מגנטי שנתן עוד תנופה לשווקים בארה"ב לקראת סוף השנה, וזה משקף שוב את הקושי לתת תחזית שנתית".
כהנוביץ' מפרופיט מציין כי למרות פספוסי התחזיות, "עדיין כדאי מאוד להשתמש בשירותיו של מנהל השקעות. בניגוד למשקיע הממוצע, מנהל השקעות יודע בסבירות גבוהה מאוד לבנות תיק השקעות יעיל, לשלב סוגי נכסים עם מתאמים הפוכים ולייצר פיזור רחב מאוד. תיק שיצליח בסיכוי גבוה להשיג לאורך זמן תשואה גבוהה יותר ולנטרל הרבה טעויות פסיכולוגיות, תפעוליות ומיסויות".
מבט חיובי לביצועי 2025
במבט קדימה לשנת 2025, ניתן לראות כי גם הפסימיסטים ביותר מבין מנהלי הכספים בעולם נאלצו להפוך לאופטימיים, אף אם באופן מסויג. כך, בנק ג'יי.פי מורגן שמזה שנתיים מזהיר שוב ושוב מפני נפילה קרבה, שינה את הטון ומעריך שמדד S&P 500 יעלה ב־7% לרמה של 6,500 נקודות בסוף השנה. יחד איתו נמצאים גם מורגן סטנלי וגולדמן זאקס. בנק UBS שמסתמן כפסימי ביותר צופה אף הוא עלייה של 5%. מעט מעליהם נמצאים RBC, ברקליס ובנק אוף אמריקה.
מי שביצע את השינוי החד ביותר הוא וולס פארגו, שאחרי תחזית לירידה בשנה שעברה צופה בשנה הנוכחית שהמדד יזנק ב־15% לרמה של 7,007 נקודות. צמודים אליו נמצאים האופטימיים ביותר של השנה שעברה ־ Capital Economics, דויטשה בנק וגם ירדני ריסרץ', שצופים שלושתם כי המדד יגיע לרמה של 7,000 נקודות עד סוף 2025.
בממוצע צופים מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם כי ה־S&P 500 יעלה בשנה הקרובה ב־10% לכ־6,700 נקודות. אם כך אכן יקרה, זו תהיה שנה שלישית ברציפות של עלייה דו ספרתית במדד האמריקאי.
בבנק אוף אמריקה ציינו כסיבות לאופטימיות את הורדות הריבית הצפויות, עלייה בפריון בשוק העבודה האמריקאי ורקע נוח יותר לפעילות החברות תחת הנשיא החדש דונלד טראמפ.
בוולס פארגו קוראים למשקיעים להיכנס למדד ה־ 500 S&P במשקל שווה ובמורגן סטנלי חוששים מתנודתיות גדולה וצופים שהמדד יכול לנוע מטווח של 7,400 ועד נפילה ל־4,600.
בחברת הייעוץ ירדני ריסרץ' (Yardeni) מוכנים להמר עוד קצת קדימה, ומעריכים שהמדד יכול להגיע ל־10,000 נקודות עד סוף שנת 2029.
ובכל זאת אם מחפשים ממש טוב אפשר למצוא מנהל השקעות אחד, חברת הייעוץ BCA Research, עם תחזית קודרת במיוחד: שהשוק ייפול לתוך טריטוריה דובית עם קריסה של 33% לרמה של 4,100 נקודות.
לדעתם, "שוק העבודה מתחיל להיסדק, תביעות האבטלה גבוהות ב־15% מאשר ב־2018־2019, הוצאות הצרכנים מראות סימני היחלשות ויש ירידה בבנייה למגורים, שהיא אינדיקטור אמין למיתון. זה לא יהיה משבר כמו ליהמן ברדרס (משבר 2008, נ"א), אלא משהו דומה יותר למשבר החיסכון וההלוואות (משבר החוב של 2011 באירופה, נ"א)". עם זאת, אותו גוף צפה אשתקד ירידה של 27% במדד S&P 500 בשנת 2024, מה שהתברר כטעות קולוסאלית.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס