"יש פה יועץ הגירה מומלץ בקהל? נפלנו על אחד שבעיקר הפחיד אותנו, ולא ענה בצורה החלטית על שאלות", נכתב לאחרונה בפוסט אנונימי בקבוצת הגירה לקנדה. בני הזוג שהעלו את השאלה, כנראה יצאו בזול. נשמע שהם דווקא מבינים מה הם צריכים. אבל באותה קבוצה ממש, ובקבוצות אחרות בפייסבוק, יש עומס של בקשות להמלצות על יועצי הגירה, והרבה מהמבקשים עלולים להיות טרף קל. אבל זו לא כתבה על העלייה הדרמטית בכמות האנשים שעוזבים את הארץ, אלא על אנשים שנופלים בפח יועצי ההגירה, משלמים עשרות אלפי שקלים, וכעבור זמן מה היועץ נעלם ואיתו גם הכסף.

זה בדיוק מה שקרה לס' ולמשפחתה. אחרי שהכירה את בעלה, החלו השניים להשתעשע ברעיון של מעבר לקנדה. במהלך השנים הם הפכו הורים לשניים, ולא ויתרו על הרעיון.  מתישהו, הם החליטו להתחיל להניע את התהליך. "התחלנו בלאסוף מידע. דיברנו עם קרובי משפחה שהם בתהליך של מעבר לקנדה וקיבלנו מהם אינפורמציה על מה הם עשו בדיוק, מספרת ס' (השם המלא שמור במערכת). ברגע שבני הזוג החליטו שהולכים על זה, הם חשבו שהדבר הכי טוב עבורם זה לפנות ליועץ הגירה שיטפל בבקשה שלהם מהתחלה ועד הסוף. "קיבלנו שם של מישהו מקרובי משפחה, מישהו שחי בישראל", מספרת ס'. "יצרנו איתו קשר והוא הזמין אותנו לפגישה. נסענו אליו למשרד בתל אביב".

במהלך הפגישה, ס' ובעלה לא חשדו לרגע שהאדם שיושב מולם אינו יועץ הגירה, ושלמעשה הוא מנסה לעקוץ אותם. "הוא הסביר לנו על התהליך, ביקש שנגיש לו ניירת ואמר שהוא יהיה איתנו בקשר בהמשך". השניים שילמו לו את שכר הטרחה לפי בקשתו:  20 אלף שקל.

ההמשך הזה היה ארוך מאוד. תהליך העבודה מול ה"יועץ" ארך שנה ושלושה חודשים, במהלכם הוא ביקש עוד מסמכים ואמר שהכל בעבודה. "הוא שלח אותנו בינתיים ללמוד אנגלית", נזכרת ס', "אמר לנו שהגיש את כל הניירת ועכשיו צריך לחכות. כעבור כמה זמן, הוא הפסיק להיות איתנו בקשר. הוא לא ענה לטלפונים, כשהלכנו פיזית למשרד שלו ראינו שהדלת סגורה, אין יותר שלט ושהמשרד ריק. הוא נעלם עם הכסף ששילמנו לו".

מה עשיתם אחרי שהוא נעלם?
"היינו קצת בשוק בהתחלה, ולאחר מכן מיד ניסינו לברר איפה אנחנו עומדים בתהליך. לא הצלחנו להבין אם הוא בכלל הגיש את הניירות שלנו, כי לא היה תיעוד בשום מקום. שמענו שמועות שהוא עזב את הארץ. אחר כך יצרנו קשר עם יועץ הגירה אחר".

אני יכולה להגיד לכם – תבדקו

זה לא סוד שקנדה היא יעד הגירה פופולארי עבור ישראלים. המרחבים האינסופיים, השקט והביטחון, החיים הפחות יקרים, לפחות ביחס לשכר, עונות השנה, מערכת החינוך האיכותית, והיעדר טילים – כל אלה מאפשרים למי שגרים שם להתמקד בחיים עצמם.

קנדה היא מדינת הגירה, כלומר מעודדת באופן אקטיבי אנשים מכל העולם להגר אליה. ומאחר שהיא כזו, יש בה מערכת הגירה מאוד מסודרת ויעילה. אותם חוקי הגירה מגובים גם בבירוקרטיה ענפה, שבהחלט עלולה להיות מסובכת גם למי שאנגלית היא שפת אם עבורו.

טורונטו (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
כל המהגרים רוצים להגיע לטורונטו. אבל הסיכוי לקבל פה תושבות לא גבוה|צילום: FRANCK FIFE, getty images

לא רק שצריך להבין מה מסלול ההגירה המתאים לכל אחד ואחת – ויש 110 מסלולים להגירה לקנדה – כמובן שיש לא מעט טפסים, אישורים, אינסוף שדות למילוי. די מובן מדוע נדרשים יועץ או יועצת הגירה. למרבה הצער, זה הופך את התחום לכר פורה לשרלטנים. בין אם "יועצים" שמציעים עזרה בהגשת הטפסים, גובים כסף, ונעלמים, או כאלה שעלולים לעשות עבודה רשלנית (או אפילו לא לחלוטין חוקית), שמביאה לכך שהמהגרים נאלצים לעזוב את קנדה, או כאלה שגובים תשלום על שירותים שלא עולים כסף בכלל. וככל שיש יותר הגירה – כך גם יש יותר שרלטנים.   

"פונים אלינו אנשים שאיבדו כל כך הרבה כסף ושילמו על הבטחות", מספרת מיכל הראל, שהקימה את אתר עוברים לקנדה, אתר עמוס במידע עבור ישראלים שרוצים להתחיל לעשות את התהליך. "זוג שפנה אליי, שילם קרוב ל-60 אלף שקל. זו הייתה חברה מאוד מפוקפקת לפי מה שהם סיפרו לי. אמרתי להם 'סטופ, רגע, תפסיקו לשלם'. הם ניסו להגיש אותם לאקספרס אנטרי (אחד ממסלולי ההגירה המבוקשים, המצריך תארים גבוהים ואנגלית ברמה גבוהה – י.פ), שזה די חסר סיכוי. לקחו לו כסף על פתיחת בקשה, ואז על מסמכים, וככה משכו אותו שנה".

ומה קרה?
"אחרי שאמרתי לו להפסיק לשלם, אמרתי לו לבדוק אם הם בכלל יועצי הגירה מורשים, ואם הם רשומים. הם הפסיקו לשלם ו-60 אלף הלכו לפח. בחור צעיר עם תינוק. אמרו שהם רק מחכים שיגידו להם שיזמינו כרטיס טיסה לקנדה. אני לא יועצת הגירה, אבל אני יכולה להגיד תבדקו". 

כמה רחבה התופעה הזאת?
"די רחבה. יש כל מיני חברות שפותחות אתרי אינטרנט. מבטיחים כל מיני דברים כמו 'נסדר לכם אזרחות'. מפרסמים בטיקטוק ובכל הרשתות. משקיעים בפרסום. אנשים פונים אליהם. יש להם נציגים דוברי עברית. הם אומרים כל מיני דברים לא נכונים, כי הם לא יועצים מורשים".

כבר אמרנו שתהליך ההגירה לקנדה הוא יעיל ומסודר? אז זה חל גם על יועצי הגירה. אלה חייבים להיות בעלי רישיון לעיסוק במקצוע, והם מחויבים להתגורר בקנדה. באתר האינטרנט של רשות ההגירה הקנדית, ה- IRCC, יש רשימת שמות של יועצי הגירה מורשים. "זה כל כך מסודר, שאם יש על מישהו חקירה, זה מעודכן באתר", מסבירה הראל. במילים פשוטות, אם יועץ ההגירה, או החברה המתיימרת לייעץ, אינם רשומה במאגר הרשמי – אז פשוט לא מתקשרים איתם.

הרי הרוקיז הקנדיים (צילום: עדי אדרי)
נוף טיפוסי ברוקיז הקנדיים. שקט, שלווה ומרחבים אינסופיים|צילום: עדי אדרי

הונאה מסוג נוסף, היא כשיועצים מגישים בקשה בשמם של המבקשים – כאילו הם הגישו אותה בעצמם. "יועץ הגירה צריך להגיש בקשות לתושבות דרך היוזר שלו בפורטל שלו. הוא שם נייר מכתבים וחותם על זה", אומרת הראל. "אבל אדם פרטי יכול להגיש בעצמו, ויש אנשים שמנצלים גם את זה שמערכת ההגירה הקנדית פתוחה, והם בעצם מגישים את הבקשה כאילו מי ששילם להם על הייעוץ הגיש אותה לבד. וכמובן שהם גובים סכומים מופרכים, פי עשר יותר ממה שגובים יועצי הגירה מקנדה".

מוכרים לאנשים סיפורים ורודים

במהלך המלחמה, פתחה קנדה מסלול מיוחד לישראלים (וגם לפלסטינים), המציע ויזת עבודה לשלוש שנים ללא תנאים מקדימים. המסלול הזה עוקף למעשה את המכשולים שהרבה מהגרים נתקלים בהם, תנאים מסוימים שקנדה דורשת ממי שרוצים להגר, ונכון לעכשיו, הוא פתוח עד יולי 2025 לאחר שהוארך לשנה ביולי האחרון.

בינתיים, אלפים כבר ניצלו את המסלול הזה כדי לעבור, ואלפים נוספים בדרך. אבל מה שהרבה לא מבינים, או שהולכו שולל בידי יועצי הגירה שרלטנים, הוא שמדובר בוויזת עבודה, שמקנה רישיון לעבוד בקנדה, אבל היא אינה ערובה לתושבות או אזרחות. מי שבוחר במסלול הזה, צריך לכלכל את צעדיו היטב אם הוא רוצה להישאר בקנדה בתום אותן שלוש שנים.

"עכשיו עם הוויזה של הישראלים זה התפוצץ", אומרת הראל. "יש חברות שפותחות אתרים, מעמידים פנים כאילו הם איזו מכללה, ואומרים לאנשים 'בואו לעשות קורס באנגלית של שלושה חודשים'. הם מבקשים בשביל זה עשרת אלפים דולר, כשקורסים כאלה עולים פה גרושים. שלא לדבר על זה שמסלול ההגירה הזה בכלל לא דורש את זה מהם. ואז הם מבקשים עוד סכום בעבור זה שהם ישיגו להם רישיון עבודה לשלוש שנים, שזה בעצם מה שמקנה המסלול הקנדי המיוחד לישראלים – רק שלא צריך לשלם על זה. זו פשוט רמאות. פנו אליי כמה כאלה. אמרתי להם שישלמו 1,400 דולר ליועץ הגירה מורשה, ויהיה להם רישיון עבודה לשלוש שנים".

מי אלה שנופלים בפח הזה?
"זה אנשים שנורא רוצים להגר, ומוכנים לשים על זה סכומים מאוד גבוהים. הם מקבלים הבטחות מופרכות, למשל שאם הם ישלמו 70 אלך שקל הם יקבלו דרכון קנדי. מוכרים להם סיפורים ורודים כאלה. כדי להגיע לאזרחות יש לא מעט שלבים בדרך".

חושבים להגר לקנדה? הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני שמתחילים

- באתר עוברים לקנדה יש מדריכים שלמים על איך עושים את המעבר הזה נכון. תמצאו שם כתבות על תהליך ההגירה, על ההכנות אליה, על עבודה ונדל"ן בקנדה, בעצם המון אינפורמציה מרוכזת שיכולה להבהיר לכם איפה בדיוק אתם עומדים ומה לא לפספס.

- לקחתם יועץ הגירה? אתם חייבים לחפש את השם שלו באתר הרשמי של ממשלת קנדה.  "צריך לבדוק טוב מאוד אם הם כולם בעלי רישיון ואם יש להם ניסיון. הם צריכים שיהיה להם ניסיון במסלול ההגירה הספציפי שמתאים לאדם הספציפי".

מטוס של אייר קנדה בנמל התעופה פירסון (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
שדה התעופה פירסון בטורונטו. יש הרבה דברים שצריך ואפשר לבדוק לפני|צילום: FRANCK FIFE, getty images

- לפני שאתם מוציאים ויזת עבודה לשלוש שנים, ולפני שאתם קונים כרטיס טיסה, תבררו אם יש לכם בכלל סיכוי לקבל תושבות קבע בקנדה. למסלול המיוחד לישראלים אין הגבלת גיל, אבל רישיון עבודה, כאמור, אינו ערובה לכך שתוכלו להישאר מעבר לשלוש שנים. אחד הפרמטרים הקריטיים בהקשר הזה, הוא באיזו פריבינציה תבחרו להתגורר. "השיטה הישראלית של יהיה בסדר לא עובדת בקנדה, לכן חשוב להבין מה יהיה בעתיד. יועץ הגירה מורשה יוכל להבהיר מה בדיוק האפשרויות שעומדות בפניכם".

- אל תיצמדו למסלול הפתוח לישראלים. כאמור, יש המון מסלולי הגירה, אולי אתם מתאימים לאחד אחר. "בגלל שזה מסלול שפתוח רק עד יולי הבא, והוא גם יכול להיסגר ללא התראה, זה משהו שחייבים לעשות בזריזות", מסבירה הראל. " זאת החלטה מאוד גורלית בזמן קצר, ואנשים מגיעים אלינו עם המון סטרס. אנחנו אומרים – תעשו טיפונת שיעורי בית. קנדה רוצה לקבל מהגרים, אבל היא תבחר מי יגיע. יש למשל מסלול לדוברי צרפתית – הם מקבלים עדיפות בהגירה לקנדה. יש מסלול מיוחד לבעלי עסקים, הם יכולים לפתוח חברה וגם להביא עובד. תבדקו את המצב שלכם".

- הגירה זה תהליך ארוך וקשה. "אף אחד לא פורס לכם שטיח אדום. זו ירידה לצורך עלייה, לא מכירים כלום וצריך ללמוד הכל מחדש", אומרת הראל. "צריך לקחת את הלגו של החיים שלכם, ולבנות מחדש בקנדה. זה משהו שצריך לעשות לו תיאום ציפיות ולבוא אליו מוכנים רגשית".