בתחילת ינואר עורר סערה עולמית הגילוי על חשבונות נאצים חשאיים בבנק קרדיט סוויס השוויצרי, שנרכש לאחרונה על ידי UBS. על פי הדיווחים, הבנק הסתיר מסמכים היסטוריים על חשבונות של נאצים ורכוש יהודי שנבזז. כעת מתברר כי גם בגרמניה עצמה בנקים ממשיכים להסתיר מידע על חשבונות מתקופת השואה, כך עולה ממחקר שנערך לאחרונה ומתביעה שהוגשה נגד שפרקאסה (Sparkasse) במדינת צפון ריין-וסטפליה, המדינה המאוכלסת ביותר בגרמניה והמרכז התעשייתי הגדול שלה.

על פי הדיווח שפורסם בעיתון "בילד" הגרמני, המקרה המדובר נחשף כאשר נכדו של ארתור לוי, אזרח שוויצרי, גילה לאחרונה כי סכום של 21,124.30 רייכסמארק (שווי ערך לכ-450 אלף שקל כיום) הופקד בחשבון בשפרקאסה האגן עבור אמו ארנה. הכסף היה חלק מנדוניה בסך 38 אלף רייכסמארק (כ-810 אלף שקל) שקיבלה מאביה, הקצב היהודי סימסון כהן. לשם השוואה, השכר השנתי הממוצע באותה תקופה עמד על כ-2,000 רייכסמארק (כ-43 אלף שקל).

"אני דורש הכרה מלאה באחריות הבנק, חקירה מקיפה ופיצוי כספי", אמר התובע בראיון ל"בילד". הבנק טוען כי החשבון נסגר ב-1937 עם יתרה מינימלית, אך מסרב לאפשר עיון במסמכים ההיסטוריים.

סימסון כהן, שהיה תושב העיר האגן, הותקף קשות בליל הבדולח ונמלט לשוויץ, שם נפטר בינואר 1941.

פרופסור ראלף רות, היסטוריון שחקר במהלך השנה האחרונה את תפקיד הבנקים בפרנקפורט בניצול הכלכלי של היהודים, אמר בשיחה עם "בילד" כי היקף ההשתלטות על רכוש יהודי בעיר זו בלבד מגיע לכשני מיליארד אירו. רות, שהושעה לפני שלוש שנים מכתיבת ספר על 200 שנות היסטוריה של שפרקאסה פרנקפורט כשביקש לחקור את פעילות הבנק בתקופה הנאצית, הוסיף: "מכיוון שהקהילה היהודית בפרנקפורט, שמנתה 30,000 חברים, היוותה כ-5% מכלל יהודי גרמניה, אנו מעריכים שהיקף הגזל הכולל מגיע לכ-40 מיליארד אירו".

פרופסור מיכאל וולפסון, חבר בוועדה המדעית המלווה את המחקר, קבע בדבריו ל"בילד" כי "הפיצויים ששולמו לאחר המלחמה היו רק חלק קטן מהרכוש שנגזל מהיהודים בתקופת הנאצים". לדבריו, חוקרים בעבר נמנעו מלבדוק באופן שיטתי את המסמכים הקיימים על מעורבות הבנקים בגזל הרכוש היהודי בין 1933 ל-1945, וחלקם אף התעלמו במכוון ממסמכים חשובים.