"אז איך זה להיות אישה בתחום גברי?", אני חושבת שאני שומעת את השאלה הזאת לפחות פעם אחת ביום, אם לא פעמיים. כן, גם בשנת 2024, אחרי שנים שבהן צועקים "שוויון", נשארנו עם אותן הסטיגמות והאמונות. כמה זמן עוד נמשיך לתדלק את השיח המגדרי והמתיש הזה, במקום לנרמל נוכחות נשית בעולם הפיננסי? כמה זמן עוד נדגיש את הנשים ה"יוצאות מן הכלל", וננציח את התחום הפיננסי כ"גברי"?
אבל העניין המטריד באמת, מעבר לשיח המגדרי עצמו, הוא שהמתדלקות הראשיות שלו הן דווקא אנחנו, הנשים. כן נשים יקרות, מנהלות, יזמיות – אני חושבת שבשנת 2024 הגיע הזמן להישיר מבט למציאות, להפשיל שרוולים, ולקחת אחריות גם על החלק שלנו בהנצחת הפער המגדרי בעולמות הפיננסיים. גם לנו יש אחריות.
כתבות נוספות בכסף >>
- באיזו רשת חרדית הכי זול לקנות – ומה הפער?
- כשהשכר הוא רק בונוס: הכירו את שיאני השכר בבורסה של תל אביב
- הנזק בעזה נכון לסוף ינואר: 18.5 מיליארד דולרים
האם זאת בעצם שאלה לגיטימית?
אם להיות לרגע כנה, עד לא מזמן חשבתי שזו שאלה לגיטימית כשנשאלתי אותה, ואפילו שמחתי לשתף בסיפורי הגבורה שלי: איך ביקשו ממני להכין קפה, על הפעם ההיא שנורא הופתעו שידעתי לחשב תשואה, ועל איך אני, נטע הקטנה, הצלחתי כנגד כל הסיכויים להתגבר על המכשול המגדרי – ולהגיע להישגים בתחום ה"גברי" הזה.
ביום האישה האחרון, נתקלתי בכתבת תוכן שיווקי שיזמו נשים עבור נשים, על נשות נדל"ן מצליחות. היא התפרסמה באחד מהעיתונים הגדולים. בראש הכתבה התנוססה תמונה של שבע נשים מוכשרות, לבושות בחליפות גברים, עניבות וכובעים. במקום לספר על העשייה המקצועית שלהן, הן סיפרו על ההתמודדות המגדרית בתחום, ועל העצות שהן רוצות לתת לנשים, כדי שיוכלו גם הן להצליח ולהיכנס לתחום. תדמיינו שוב את התמונות שבלטו וצעקו מתוך הכתבה, נשים לבושות בבגדי גברים. המסר היה ברור: "הנשים עובדות בתחום גברי".
כשהעליתי ביקורת על הבחירה בתוכן המגדרי, ועל הבחירה להצטלם בלבוש גברי, מיהרו המרואיינות ונשים אחרות להסביר לי, שלא הבנתי את מהות הכתבה ושמדובר ב"סאטירה". לשמחתי אני תופסת מעצמי אישה עם חוש הומור תקין, כך שלא יכולתי שלא לתהות מה משעשע בסאטירה הזו, אם היא משקפת בדיוק את התפיסה הקיימת של רובנו לגבי העולם הפיננסי. מה משעשע כל כך, אם רובנו באמת עדיין מאמינות שכדי להצליח בתחום ה"גברי", אנחנו צריכות לשחק לפי חוקי המשחק ה"גבריים" – ולנסות לדחוק את עצמנו (מטאפורית) לחליפות גברים מעונבות מדי יום?
מפספסים את יום האישה בכל שנה
זו לא פעם ראשונה שיום האישה נבחר להיות המועד המתאים ביותר (והיחידי בערך) להביא תוכן שעוסק בנשים ובפיננסים. זה קורה מדי שנה, וזה אף פעם לא תוכן שעוסק בפיננסים – אלא בנשיות, באימהות, בדעות קדומות, בהתמודדות ובמגדר. הסיפור הוא תמיד אותו הסיפור, על איך זה להיות אישה בתחום ה"גברי", ואף פעם לא על העשייה עצמה. כי כשבאמת רוצים ידע פיננסי מקצועי, ולא אייטם העדפה מתקנת, כנראה שאנחנו עדיין לא הכתובת.
הנהלת הבורסה מנסה לתקן את הסטיגמות
ב-31 במרץ הבורסה פרסמה נתונים לגבי התפלגות המשקיעים בשוק ההון, לגברים ולנשים. עצמו רגע עיניים ונסו לנחש - מה אחוז הגברים המשקיעים בשוק ההון, ומה אחוז הנשים המשקיעות? חכו עוד קצת לתשובה. אני מודה שההימור שלי היה 70% גברים, ורק 30% נשים. התוצאות הפתיעו אותי, והבהירו לי עד כמה אנחנו מסתובבות עם דעות קדומות על עצמנו.
מה המסקנה? כדאי שנתחיל לשחרר, עוד לפני שאנחנו מצפות מאחרים שישחררו. מסתבר שרק 57% מהגברים משקיעים בשוק ההון, לעומת 43% נשים. כן, זה אולי רוב גברי (כרגע), אבל האם אלו אחוזים שמצדיקים את ההסללה המתמשכת שהתחום "גברי"? לא נראה לי.
ומה אם אספר לכם שבפרויקטים היזמיים שאני מבצעת בארה"ב, 60% מ"המשקיעים" שלי הן למעשה משקיעות? הנצחת תחום הנדל"ן והפיננסים כ"גברי" עושה לנו, כחברה, נזק כפול – ואנחנו הנשים משלמות את המחיר הכבד ביותר. אבל שאלתם את עצמכם פעם, מה המחיר שמשלם גבר שבעל כורחו מקבל את טייטל ה"מבין בכסף" בבית, מבלי שאף אחד שאל אם הוא מעוניין באחריות הזו? או חשוב מכך, האם הוא כשיר לתפקיד?
החלוקה המגדרית של החיים
כשאנחנו ממשיכים להגדיר את התחום כ"גברי", אנחנו משמרים את החלוקה המגדרית של החיים שלנו, ואת החלוקה המגדרית של החלומות של הילדים והילדות שלנו. אנחנו מונעים מעצמינו, גברים ונשים כאחד, לממש את הפוטנציאל האמיתי שטמון בנו, באזור הגאונות שלנו, ולא בתחום שהחברה מסלילה אותנו אליו.
הבעיה השנייה בהגדרת התחום הפיננסי כ"גברי", היא שהיא מכתיבה מראש איך אמור התחום הזה להיראות, ומפריעה לתחום להתפתח ולהתחדש. אם תשאלו את רוב האנשים בעולם על אותנטיות, רגישות, יסודיות, רוך, אינטואיציה ועוד תכונות נשיות מופלאות – כולם יגידו שזה קסום ויפה, כל עוד יש מזרון יוגה בקרבת מקום. אף אחד לא יעלה על דעתו, גברים ונשים כאחד, שאלו חלק ניכר מהתכונות של יזמי נדל"ן מצליחים היום, נכון?
כשאנחנו תופסים את תחום הפיננסים כ"גברי", אנחנו ממשיכים לאחוז באמונה (בין אם נרצה בכך ובין אם לא) – שהתכונות הנדרשות כדי להצליח בתחום, הן גבריות. תאמינו לי, הייתי שם יותר מדי שנים. למעשה, לקח לי יותר מארבע שנים בתחום הנדל"ן, עד שהותשתי מהניסיונות להתאים את עצמי לתחום ה"גברי", והתחלתי להתאים אותו אליי. את האסרטיביות, קור הרוח והביטחון העצמי שהתאמצתי לשדר – הכניעו לבסוף האותנטיות, הכנות, הישירות, הפגיעות, הרוך והפשטות.
להצליח בלי מגדר
כשלא נותרה לי ברירה חוץ מלהביא את עצמי כמו שאני, על כל חלקיי ותכונותיי הזכריים והנקביים כאחד, גיליתי: ככה אפשר לגייס מיליוני דולרים, להקים שכונות שלמות, ולעבוד בהרמוניה עם משקיעים ושותפים. ואז הבנתי שלא המגדר הוא העניין בתחום שלנו, אלא הניסיון להיות משהו שאנחנו לא. אז לא, מהיום אני לא עונה יותר לשאלה "איך זה להיות אישה בתחום הזה?".
אני גם חושבת שאף אחת מאיתנו, הפועלות בתחום, לא צריכה לענות לשאלה הזו יותר. במקום זה, אתם מוזמנים לשאול אותי על פיתוח קרקע, בנייה חדשה, גיוס משקיעים וניהול סיכונים. מבטיחה שתקבלו הרבה יותר ערך מנטע היזמת, מאשר מנטע האישה בתחום ה"גברי".
הכותבת היא יזמת נדל"ן