עדי וואזנה התעורר בשבת בבוקר השבעה באוקטובר ביחד עם האזעקות. כמו הרבה מתושבי ישראל, הוא רץ לממ"ד. אלא שוואזנה, 22, תושב שדרות, חווה גם את המציאות המבעיתה של קרב יריות מחוץ לביתו. בן דודו, אדיר שלמה, נהרג בקרב  על תחנת המשטרה בעיר, אותה תחנה שנכבשה על ידי המחבלים והושמדה עד היסוד. "מעולם לא דמיינתי שאראה ברחוב שלי יחידות מובחרות של צה"ל מנסות להדוף מתקפה", אומר וואזנה, מהדהד את האימה של כל תושבי העיר והאזור.

הוא התפנה משדרות יחד עם כולם, וכעבור כמה חודשים של גלות מעירו, חזר לבסוף.   "חזרתי לעיר, אבל המסע להחלמה רגשית הוא ארוך", הוא מודה, "מאז אותו יום נאבקתי לחזור לעבודה או אפילו לצאת מהבית". כשהוריו שמעו על התוכנית החדשה של אוניברסיטת רייכמן Google ואמדוקס בשדרות, הם הציעו לו לבדוק את האופציה, במטרה לתת לו סיבה לצאת מהבית. "זה הרגיש כמו חבל הצלה. זו ההזדמנות שלי להתפתח ולחלץ את עצמי מהמצב הזה", אומר ווזאנה.

גם תמר רביבו, 25, סטודנטית לעבודה סוציאלית מנחל עוז, חוותה את השבעה באוקטובר במלוא העוצמה. "הכל כל כך התערער, שאפילו מפחיד לחזור ולגור לבד, צריך לצאת לאט לאט", היא אומרת, ומספרת שחזרה לגור עם ההורים באופקים. "גם תחום העבודה הסוציאלית, שהיה נראה שנועדתי אליו, וזה היה סוג של מסלול שאליו יועדתי, כבר לא מרגיש נכון".

למה זה בעצם הפסיק להתאים לך?
"אמנם עוד לפני אותו יום כבר הבנתי שאני צריכה לחפש עניין במקום אחר, אבל אם עוד נותר איזשהו סימן שאלה, הרי שהשבעה באוקטובר היכה בי בעוצמות שלא הכרתי. פתאום הבנתי שאני לא יכולה לטפל בנפש של מישהו אחר כאשר הנפש שלי פצועה. קרובת משפחה שלי, שגם היא עובדת סוציאלית, הלכה ודעכה רגשית לנוכח הסיפורים, עד שלא יכלה. אז כאשר דודתי הראתה לי את הפרסום על הקורס, זה קרץ לי, התחלתי את המינויים ועכשיו נרגשת להתחיל ומקווה להצליח".

תמר רביבו (צילום: מור אברג'יל, יחסי ציבור)
תמר רביבו|צילום: מור אברג'יל, יחסי ציבור

הקורס שרביבו וואזנה עומדים להתחיל מטעם בית הספר להייטק של אוניברסיטת רייכמן, גוגל ואמדוקס, הוא למעשה כמה תוכניות הכשרה שונות בתחום ההייטק, או אם להיות ממש ספציפיים, בתחומי System Analyst ו-Software Testing & Automation. התוכניות מתעתדות להקנות ללומדים כלים וידע מתקדם בתחום ה-AI, והן יועברו במתכונת הברידית של שיעורים פרונטליים ואונליין, כשאת ימי הלימוד הפרונטליים  יעבירו הסטודנטים במשרדי אמדוקס בשדרות. תוכניות ההכשרה יועברו על ידי סגל מרצים ומרצות מבית הספר להייטק של אוניברסיטת רייכמן, ויכללו גם לימודי אנגלית, Power Skills, הקניית מיומנויות וכלים להצלחה, וליווי להשתלבות מיטבית בתעשייה.

בית הספר גם יעניק לסטודנטים מלגות שכר לימוד וקיום, בדגש על אוכלוסיות המוגדרות בייצוג חסר בתעשייה: נשים, המגזר החרדי, המגזר הערבי, המגזר הדרוזי, בני העדה האתיופית, תלמידים מפריפריה גיאו-חברתית וכאלה בעלי נסיבות סוציו אקונומיות. תושבים שפונו מביתם נכללים תחת הגדרות אלה.

מחפשים להכשיר את המנהיגים הבאים

וואזנה ורביבו הם חלק מקבוצה המונה 70 צעירים וצעירות, המתחילים את תוכנית ההכשרה של בית הספר להייטק. אוניברסיטת רייכמן, גוגל ואמדוקס, השיקו שלוחה בשדרות במטרה לספק הזדמנות אמיתית ושווה לתושבי העוטף לממש את הפוטנציאל שלהם בתעשייה. זאת ההייטק, מבינים שם, הוא זרז למוביליות חברתית ותעסוקתית, ומגדיל את הסיכוי להתקדמות כלכלית.

תוכניות ההכשרה יתפרשו על פני שישה חודשים, והלומדים ייצאו מהן עם ידע ומיומנויות מתקדמות ב-AI ועם סט כלים מקצועיים. למעלה מאלף מועמדים גילו עניין בתוכניות, 650 מהם התקדמו בתהליך המיון, 54 אחוז מהם נשים, נתון שנחשב מרשים בתחום ההכשרות הטכנולוגיות. בהמשך לביקוש האדיר לתוכניות, נבחנת האפשרות לפתוח תוכניות נוספות.

 

אוריאל רייכמן משיק את בית הספר להיי טק בשדרות (צילום: מור אברג'יל, יחסי ציבור)
פרופ' אוריאל רייכמן משיק את בית הספר להיי טק בשדרות|צילום: מור אברג'יל, יחסי ציבור

"אנו עומדים כאן בשדרות של אחרי השבעה באוקטובר, ודבר אינו מובן מאליו", מסר פרופ' אוריאל רייכמן, הנשיא, המייסד, ויו"ר דירקטוריון באוניברסיטת רייכמן. "אנחנו במקום שספג ועודו סופג ירי רצוף, איום בטחוני מתמשך ואי ודאות עצומה, עדיין, בזכות אנשים מופלאים, אנו שמים כאן היום את היתדות לשנות את המציאות. בעולם שמשתנה במהירות אדירה, האמנתי, ועודני מאמין, שחיוני להקנות לצעירים את הכלים העדכניים ביותר כדי שיוכלו להוביל בישראל ובעולם".

ברק רגב, מנכ"ל גוגל ישראל מסר: "בינה מלאכותית כבר משפיעה ותמשיך להשפיע על חיי היום יום שלנו ועל עולם העבודה. ביחד עם כל השותפים שלנו, אנחנו מחזקים היום את ההייטק הישראלי משדרות שבדרום, על ידי הכשרת הדור הבא של העובדים תוך שמירה על מובילות בחדשנות ופיתוח כוח אדם איכותי. זוהי מהות המשימה שלנו, לוודא שקטר הצמיחה של המשק ממשיך לדהור תוך מתן הזדמנויות שוות לכולם".