בעוד מספר החייבים בהוצאה לפועל בישראל ממשיך לגדול, תוכנית חדשה מנסה להציע פתרון. "חוף מבטחים", יוזמה משותפת של גוף האשראי החברתי "עוגן" והקרן למימון תובענות ייצוגיות של משרד המשפטים, פועלת מאז מרץ 2023 לסייע לחייבים לצאת ממעגל החובות.

על פי נתוני רשות האכיפה והגבייה, בסוף שנת 2023 היו בישראל כ-563 אלף חייבים במערכת ההוצאה לפועל, עלייה מכ-551 אלף בסוף 2022. הרשות מעריכה כי בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", צפויה עלייה נוספת במספר החייבים.

התוכנית מציעה הלוואות ללא ריבית של עד 40 אלף שקל, בשילוב עם ליווי פיננסי. לדברי מוקי גור-אריה, מנהל התוכנית, "בתוך שנה וחצי סייענו לכ-200 הסדרי חוב, עם הפחתה ממוצעת של 40% מהחוב המקורי."

עם זאת, היקף הסיוע עדיין מוגבל ביחס לממדי הבעיה. התוכנית מיועדת לסייע לכ-1,650 משפחות ויחידים עד 2031, מתוך מאות אלפי החייבים הקיימים. תקציב התוכנית עומד על 68 מיליון שקל לשמונה שנים.

הקריטריונים להשתתפות כוללים חוב של עד 180 אלף שקל בהוצאה לפועל, גיל 22 ומעלה, והכנסה קבועה. עלות ההשתתפות היא 200 שקל, סכום שלדברי גור-אריה "לא היווה מכשול בפני איש להשתתף בתוכנית."

גור-אריה מציין כי האתגרים אינם רק כלכליים: "רבים מהחייבים איבדו אמון ביכולתם להתמודד עם החובות. לעתים יש קושי בשיח עם הפונים, או קשיים טכניים בשלבים הראשוניים."

התוכנית מדווחת על שיעור החזר חודשי של כ-100% מההלוואות שניתנו. במקרים של קושי בהחזר, עוגן מנסה למצוא פתרונות דרך "גבייה רכה".

המודל הכלכלי של עוגן, המשלב תרומות, איגרות חוב ופיקדונות ממשקיעים, מאפשר מתן אשראי ללא ריבית. עם זאת, יש לציין כי זהו מודל ייחודי שאינו בר-יישום בקנה מידה רחב במערכת הבנקאית הרגילה.

בעוד התוכנית מציעה תקווה לחלק מהחייבים, היא גם מדגישה את הצורך בפתרונות מערכתיים רחבים יותר לבעיית החובות בישראל. ככל שהמצב הכלכלי ימשיך להיות מאתגר, יידרשו פתרונות נוספים ומקיפים יותר כדי להתמודד עם היקף הבעיה.