ענבר דרשני סיימה תואר במדעי המחשב ב-2022 באחת המכללות המובילות בתחום עם ממוצע 90. היא עשתה התמחות ב-FullStack, ויצאה עם תיק עבודות מרשים. אבל לאחר למעלה מחצי שנה של חיפוש עבודה למשרת ג'וניורית, היא התייאשה. "כל הזמן חיפשתי ג'וניורים בלינקדאין ולא היו תוצאות. לא הייתה אפילו משרה אחת, אפס תוצאות כמעט כל הזמן. לא היינו נחוצים, החברות לא הסתכלו עלינו בכלל", מספרת דרשני, בת 28 מהמרכז.

כמוה, היו עוד רבים שלא מצאו עבודה. חלקם חיפשו עבודה גם יותר משנה. "עכשיו המצב אפילו יותר גרוע בגלל המלחמה", היא אומרת. "במהלך  תקופת החיפוש הייתי אולי בחמישה ראיונות, שניים מהם עקב הכרות עם חברים. באחד הגעתי לשלב מטלת בית ולאחר מכן לראיון, אבל גם זה לא צלח. יש כל כך מעט משרות לג'וניורים לצד ביקוש גבוה, והתחרות גדולה מדי".

בסופו של דבר, הבינה דרשני שבלי ניסיון פרקטי אמיתי, היא לא תמצא את עצמה בשוק העבודה, והחליטה לפנות לחברת Infinity Labs R&D, חברת מחקר ופיתוח המכשירה בוגרי תארים למקצועות המבוקשים כיום בהייטק וכ-2000 מבוגריה השתלבו בתעשיית ההייטק במשרות הדורשות 2-3 שנות ניסיון לפחות. "הגעתי לאינפיניטי לאבס קצת מיואשת. לאחר שראיתי שאני עומדת בתנאי הסף ומבחני הקבלה שלהם, החלטתי להירשם להכשרת DEVOPS, תפקיד שמתקבלים אליו רק עם ניסיון של יותר משנתיים בשוק", היא מסבירה. "מסלול ההכשרה נתן לי מקפצה וגישר על הפער. החברות לא רוצות להשקיע באנשים צעירים שסיימו תואר בלי שיש להם ניסיון. הלמידה במסלול הזה היא דרך הידיים, ונותנת מיומנויות חדשות וידע שמאפשר לסטודנטים להיות רלוונטיים ומעודכנים".

היום, כבר קרוב לשנה שהיא עובדת בוורוניס מערכות בתפקיד ALM DevOps Engineer. "גם אם הייתי מוצאת משרה לבד, זה לא היה בחברה ברמה הזאת, ובטח לא בתפקיד הזה. צריך להתלכלך כדי לצאת יותר בטוחים לשוק, כי זה מה שהשוק מחפש".

למה הכוונה?
"בתואר לא נותנים לך את ניסיון פרקטי, וזה נדרש. לא נחשפים לשיח של התעשייה ולצורת העבודה בשטח, וזה קריטי. עבדנו בזמן ההכשרה בשיטת לימוד חברתית, בקבוצות קטנות, באופן אוטודידקטי, בהובלת מנטור מנוסה, ואת זה אין בתואר".

מה היית ממליצה למישהו שמתחיל עכשיו תואר?
"לעבוד מאוד קשה על תיק העבודות שלהם, ולהשקיע בפרויקט גמר שייתן להם ערך מוסף בתהליך חיפוש העבודה".

ענבר דרשני
ענבר דרשני. צריך להתלכלך כדי לצאת יותר בטוחים לשוק

"סופסוף יכולתי להראות את היכולות שלי בפועל"

גם נעם בלאו התקשתה למצוא עבודה כבוגרת מדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב. היא מפתחת בצוות Devops במרכז הטכנולוגיה הישראלי של הבנק האמריקאי ג'יי פי מורגן צ'ייס. המרכז, שיושב בהרצליה, מעסיק יותר מ-120 אנשי טכנולוגיה שמפתחים רכיבים עבור מערכות הליבה של הבנק.

"כבר בסוף השנה הראשונה בלימודי התואר במדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב שמעתי על מרכז החדשנות של ג'יי פי מורגן ועל המשרות שם", אומרת בלאו. "ידעתי שהמשרה מאוד מבוקשת, ולכן על מנת להתקבל, חשוב להתבלט בהישגים".

אבל בלאו לא הצליחה להתבלט. "בתחילת התואר התמודדתי עם חרדת מבחנים, והציונים שלי לא היו מספיק טובים. הבנתי שזה יקשה עליי להתמודד על משרות נחשקות ועבדתי קשה מאוד כדי לשפר את הממוצע". גם זה לא עזר. לדבריה, היא הגישה קורות חיים לעשרות משרות, ורובם בכלל לא חזרו אליה.

"בהתחלה פשוט שלחתי קורות חיים בלי לדעת מה רלוונטי ומה לא. אחר כך הבנתי שהסיכוי יעלה אם אהיה יותר ממוקדת ואדבר עם האנשים שעובדים בחברה. התחלתי לחפש קשרים עם אנשים שעובדים במקום שאליו רציתי לפנות. מה שהניב יותר תוצאות. כחלק מהחיפוש, פניתי לתוכנית הסטודנטים של ג'יי פי מורגן, SEP ,זו תוכנית שאם את מתקבלת אליה – את עובדת תחילה במשרה חלקית כסטודנטית ואם את מוכיחה את עצמך, את עוברת למשרה מלאה"

בלאו הצליחה להתקבל לראיון, ולפניו גילתה שהחברה מקיימת האקתון. "החלטתי להשתתף. בדיעבד, זו הייתה החלטה מעולה, כי סופסוף יכולתי להראות את היכולות שלי בפועל ולא רק לספר עליהן", היא אומרת "זה אכן סייע לי מאוד בראיון קבלה לתוכנית הסטודנטים. התקבלתי יחד עם שבעה סטודנטים נוספים לתוכנית, ובאפריל 2023 התחלתי לעבוד במשרה חלקית במרכז הטכנולוגיה של ג'יי פי מורגן. חמישה חודשים אחרי כבר עברתי למשרה מלאה".

לדברי חיים גרון וסטיב הררי, מייסדי אינפיניטי לאבס ומנכ"לים משותפים, שוק העבודה נוטה בברור להעדיף מועמדים עם יכולות פרקטיות מוכחות. "חברות רבות מעדיפות לראות פרויקטים מעשיים, השתתפות בתחרויות טכנולוגיות, והתנסות בעבודה אמיתית על פני תעודות אקדמיות בלבד", הם מסבירים. "עם זאת, השכלה אקדמית עדיין נחשבת לנכס חשוב, במיוחד במשרות הדורשות ידע תאורטי מעמיק ויכולת מחקרית".

חיים גירון וסטיב הררי. מנכלים משותפים אינפיניטי לאבס (צילום: יובל חן, יחסי ציבור)
חיים גירון וסטיב הררי. אינפיניטי לאבס. התנסות אמיתית עדיפה על תיאוריה|צילום: יובל חן, יחסי ציבור

מדעי המחשב נחשבים לאחד המסלולים היוקרתיים ביותר באקדמיה, אבל לא תמיד הם מבטיחים עבודה בהייטק, בטח שלא בחברות הכי נחשקות. "מצד אחד, תואר אקדמי מספק בסיס תאורטי רחב, ומפתח יכולות למידה מסוימות המכוונות לקבלת ציון, וכן מעניק יכולות מחקריות", אומרים הררי וגרון, "מנגד, החברות מחפשות למידה מסוג אחר, התמודדות עם אתגרים בזמן אמת, יכולת לפתור בעיות מורכבות, ניסיון פרקטי מוכח. לא לומדים מקצוע רק מלהקשיב להרצאה או לעשות תרגיל".

בסופו של דבר, הם מסבירים, השילוב בין השכלה אקדמית לניסיון פרקטי הוא המפתח להצלחה בקריירת הייטק. מי שמצליחים להציג יכולות טכנולוגיות מתקדמות ולמידה אוטודידקטית, לצד הבנה תאורטית רחבה, הם אלו שזוכים להצלחה בשוק התחרותי של היום.

"חברות טכנולוגיה מובילות אכן מעדיפות לרוב מפתחים מנוסים שכבר הוכיחו את עצמם על פני בוגרי אוניברסיטאות חסרי ניסיון" מחזק גם ניר שחף, מנהל מרכז הטכנולוגיה של ג'יי פי מורגן צ'ייס. "גם במרכז הטכנולוגיה שלנו אנחנו מחפשים את הטובים ביותר. עם זאת, אנחנו גם מבינים שבקרב אותם סטודנטים חסרי ניסיון, נמצאים כמה מהמפתחים הטובים ביותר של העתיד, ואנחנו מוכנים להשקיע את המשאבים באיתור ובהכשרה שלהם. תוכנית הסטודנטים שלנו בהחלט מוכיחה את עצמה, ורבים מאלה שאיתרנו במסגרתה התגלו כעובדים מוכשרים ביותר והתקבלו לעבוד במשרה מלאה".