בקבוצות רילוקיישן רבות, עשרות אלפי ישראלים מחפשים קצה חוט שיסייע להם לעבור או להגר למדינה זרה. דיונים על הזדמנויות לוויזות עבודה, אפשרויות תעסוקה ומדינות עם מדיניות הגירה ליברלית הם עניין שבשגרה, ויש לא מעט ישראלים שמבהירים שהם היו שמחים להגר, אבל אין להם אפשרות.

אבל עבור אלה שהפרוטה מצויה בכיסם, אפשרויות ההגירה הן כמעט בלתי מוגבלות. בעלי הון המעוניינים להעתיק את חייהם למדינה אחרת יכולים לעשות זאת דרך אחת מעשרות תוכניות ההגירה תמורת השקעה שמציעות מדינות שונות ברחבי העולם, הזדמנות המוכרת בתור "ויזת זהב".

מדינות שונות מציעות תוכניות השקעה מגוונות – בין אם בנדל"ן, בחברות או בסטארט-אפים, או אפילו באג"ח ממשלתי – ובתמורה מעניקות למשקיעים אפשרות לתושבות ולעיתים גם תהליך מזורז לאזרחות. יש לא מעט המנצלים את התוכניות האלה, ולאחרונה, אחת הפופולריות שבהן, גם עבור ישראלים, ויזת הזהב לספרד, בוטלה על ידי ממשלת ספרד. בעוד כחודשיים, ההזדמנות הזו תיסגר עבור בעלי הון בכל העולם.

תוכנית ויזת הזהב הספרדית החלה ב-2013, והיא איפשרה להשקיע סכום של 500 אלף יורו בנדל"ן או סכום של מיליון יורו בהשקעות, עבור אישור להתגורר ולעבוד במדינה למשך שלוש שנים. התוכנית נועדה למשוך למדינה השקעות כדי להתאושש מהמשבר הפיננסי שנבע מקריסת שוקי הנדל"ן. כעת, טוענים הספרדים, הם מנסים להשתלט על מחירי הנדל"ן ההולכים ומטפסים, ובין היתר לאפשר לאזרחים ולתושבים דיור בר השגה.

"החוק החדש בספרד פורסם בינואר, וייכנס סופית לתוקף בשלושה באפריל", אומר דניאל שמיילין, המנהל החדש של נציגות Henley & Partners בישראל, הפירמה הבינלאומית הגדולה בעולם המובילה תוכניות של הגירת הון וליווי בעלי הון למטרות תושבות ואזרחות. "זו הייתה תוכנית מאוד פופולרית בישראל, ולמעשה בכל המשרדים שלנו בעולם. הספרדים הציעו לא מעט אפשרויות, בין אם רכישת נדל"ן במחירים טובים, או אג"ח ממשלתי".

"יש עוד מעט מאוד זמן לעלות על הרכבת הזו", הוא אומר. "הדדליין לרכישת נדל"ן הוא ה-31 בינואר, לאור הבירוקרטיה הכרוכה בכך, אז קצת קשה להאמין שאפשר לארגן את זה תוך פחות משבועיים. אם מדובר בהשקעה בנכסים פיננסיים, זה משהו שאפשר לעשות הרבה יותר מהר, ואת זה עוד אפשר להספיק".

דניאל שמיילין מנהל הנציגות הישראלית של פירמת הנלי ושות' (צילום: Henley _ Partners)
צילום: Henley _ Partners

20 אחוז מהפניות נגעו לספרד

קשה להגיד במדויק כמה ישראלים עשו שימוש בוויזת הזהב הספרדית בתור כרטיס יציאה מישראל והצטרפות לאיחוד האירופי, אבל שמיילין אומר שהתוכנית הספרדית תמיד הייתה פופולרית בכל העולם. "20 אחוז מהפניות בכל הנציגויות שלנו תמיד היו לשם. זה קרה בין היתר כי לספרד יש קיצור דרך לאזרחות. הם מאפשרים לאנשים שהם אזרחי קולוניות ישנות של ספרד כמו מדינות אמריקה הלטינית, וכמו כן ליהודים ממוצא ספרדי, להתגורר במדינה שנתיים בלבד ולקבל אזרחות. אחרים, לעומת זאת, נדרשו למגורים של עשור במדינה על מנת להפוך לאזרחים".

סיבות להגירה הן רבות ומגוונות, ובישראל הנושא עלה על סדר היום ביתר שאת מאז שהחלה המלחמה ועוד קצת לפני, כשהוצגו תוכניות הממשלה לשינוי שיטת המשטר. אמנם הרבה מדברים, אבל יש גם לא מעט שמצביעים ברגליים ואורזים את חפציהם בשקט לטובת מעבר למדינה נוחה ושקטה יותר. גם כשזה מגיע לבעלי הון, סדר העדיפויות זהה. "לכל משפחה יש את הסיבות שלה, חלק רוצים להכין פלאן בי, משהו שיהיה ליתר ביטחון, לא לכולם יש סבתא פולנייה", אומר שמיילין. "יש כאלה שרואים בזה הזדמנות עבור הילדים שלהם, שיוכלו להחליט איפה לגור, כי כל התוכניות מציעות גם אפשרות ללימודים. אז בתוכניות מסוימות יש אפשרות לשלוח את הילדים לאוניברסיטה, ומי שמסיים לימודים יכול להגיש בקשה לאזרחות".

"יש גם כאלה שרוצים להרחיב את הביזנס שלהם לשווקים אחרים, יש לא מעט מדינות שמציעות הזדמנויות עסקיות, ובעלי העסקים מחפשים מקום יותר ניטרלי מבחינה פוליטית", אומר שמיילין בדיפלומטיות.

התפקיד של הנלי ושות' הוא בשלב ראשון לייעץ ללקוחות ולהעמיד בפניהם את האפשרויות הטובות ביותר עבורם, מבחינת הצרכים הספציפיים שלהם, הסטטוס המשפחתי, תחומי העיסוק וכדומה. "הגילים של הילדים מאוד רלוונטיים, למשל, כי לכל מדינה יש חוקי הגירת הון שונים. יש מדינות שמגבילות את גיל הילדים ל-18, כאלה של-21 ואפילו ל-28, כשהדרישה היחידה היא שהם לא יהיו נשואים. במקומות מסוימים אפשר גם להוסיף את ההורים, ובמדינות מסוימות, למשל בקריביים, יש אפילו אפשרות להוסיף אחים לתהליך".

"בשלב ראשון אנחנו עושים בדיקת נאותות (due diligence) ללקוחות. המוניטין שלנו חשוב לנו, ואם יש בעיה כלשהי עם הלקוח, לא ניקח את המקרה. עדיף שאנחנו נסרב ללקוח, מאשר הממשלה הזרה", מסביר שמיילין. "לאחר מכן אנחנו מחברים את הלקוח לצוות מקומי במדינת היעד, שמקדם את הבקשה, עובד בתיאום עם השלטונות ובהתאם לתוכנית הספציפית, בין אם זה בהשקעת נדל"ן, השקעה בחברות – הצוות שלנו מנווט ומלווה את התהליך. אנחנו גם מגישים את הבקשה הרשמית ומקבלים עבור הלקוח את התושבות או האזרחות".

הלגונה הכחולה מלטה (צילום: Starmarpro, shutterstock)
הלגונה הכחולה במלטה. תחליף אפשרי|צילום: Starmarpro, shutterstock

האפשרויות הנוספות

הנלי ממשיכים בקשר עם הלקוחות גם אחרי שקיבלו תושבות. בין אם זה כדי לחדש אותה, או להגיש בקשה לאזרחות, או על מנת לסייע בתהליך קליטה באוניברסיטה. "יש לנו צוות חינוך בלונדון, שעובד עם כל האוניברסיטאות הגדולות בעולם בדיוק בשביל זה", מסביר שמיילין. "יש לנו גם מחלקה לתכנון מס וגם בזה אנחנו מסייעים. יש לנו שותפויות עסקיות ארוכות שנים, כך שאם יש משהו שאנחנו לא יכולים לסייע בו, נדע להפנות את הלקוחות לנותני שירות בכל תחום ברחבי העולם".

עכשיו, כשתוכנית ההגירה הספרדית שהייתה כה פופולרית עבור ישראלים נסגרת, נשאלת השאלה מה האפשרויות שעומדות בפני ישראלים בעלי הון שמעוניינים להשקיע אותו במדינה זרה. שמיילין מסביר שהכול עוד פתוח, ויש לא מעט יעדים איכותיים ופופולריים לא פחות. "יוון תמיד הייתה פופולרית, בטח בזכות הקרבה לישראל, ויש בה הרבה הזדמנויות נדל"ן, בפרויקטים מסוימים אפשר להשקיע 250 אלף יורו בלבד, ואילו בקפריסין מדובר על סכום של 300 אלף יורו. גם פורטוגל היא יעד אהוב, והמדינה היחידה שלא מחייבת להתגורר בה – היא מאפשרת להתגורר בה שבוע בשנה בלבד למשך חמש שנים כדי לקבל אפשרות להתאזרח. זה אידיאלי עבור מי שלא רוצים לעזוב את ישראל".

יעד מסקרן נוסף הוא מלטה, שמעניקה אזרחות אירופית תמורת השקעה בנדל"ן ותרומה למדינה. המדינה גם מאפשרת להגר עם ילדים עד גיל 28, והדרישות לגבי שהייה במדינה עד קבלת האזרחות הן זניחות, בערך חודש בסך הכול.

שמיילין מזכיר שגם בצפון אמריקה יש אפשרויות הגירת זהב טובות, וארצות הברית היא יעד פופולרי אצל ישראלים. "אפילו בטורקיה יש תוכנית, ובאיחוד האמירויות", הוא אומר. "יש אנשים שאולי קצת חוששים להשקיע במדינה מוסלמית, בטח אחרי ה-7 באוקטובר, אבל דובאי והאמירויות הן מקום נהדר למשקיעים. אני טס לשם כמה פעמים בשנה ותמיד אומר שאני מישראל וזה ממש בסדר. המטוס תמיד מלא".

"המדינה היחידה שלא מאפשרת ויזת זהב למשקיעים ישראלים היא מצרים", הוא מסכם.