בזמן שהממשלה ממשיכה לקדם במרץ את חוק הפטור מגיוס, החברה החרדית עדיין נחשבת לחידה לא פתורה עבור רוב האוכלוסייה. כמיליון וחצי חרדים חיים בישראל, חלק נכבד מהם מתחת לקו העוני. ממון ועושר הן מילים כמעט גסות בחברה החרדית, שמאופיינת בהתבדלות מכוונת מהעולם החיצון במטרה לשמור על עצמה מפני חדירת ערכים שאינם מקובלים עליה. הקהילות החרדיות מסוגרות בערים ובשכונות נפרדות, וכוללות מערכת חינוך ייחודית וכן כלי תקשורת ייעודיים למגזר בדיוק למען המטרה הזו.
לצד זאת, בחברה החרדית כמו במקבילתה החילונית, אפשר למצוא פיגורות משפיעות וגורמים בעלי עוצמה שמנהיגים אותה, גם אם לא באופן רשמי. "בעל המאה הוא בעל הדעה" גם בחברה החרדית, והעשירים בה נהנים מכבוד רב בבית הכנסת, בשכונה ובקהילה. אין זה סוד שאצל החרדים הצלחה מלווה בנתינה לקהילה, ורוב אנשי העסקים במגזר נחשבים גם לפילנתרופים נדיבים. הונם הרב מתועל לתרומות וצדקה, גמ"חים, מוסדות חינוך, תמיכה בנזקקים ועוד. לשם הדגמה, כשעלה חשש לתקציב הישיבות בארץ, הצליחו החרדים לגייס בתוך יומיים סכום עתק שהגיע כתרומה מבעלי ממון בארץ ובחו"ל.
גם כשיש לו ממון, החרדי חי את חייו בצורה פשוטה וצנועה יחסית. למרות יכולתו הכלכלית הוא אינו רוצה להיבדל משאר חברי קהילתו, ולכן ברוב המקרים יתגורר בערים חרדיות כמו ירושלים, בני ברק ובית שמש, לצד "פשוטי העם". החרדים העשירים אינם מחזיקים במטוסים פרטיים, אומנם הם יטוסו במחלקות היוקרה, אך ילדיהם יישבו במחלקת התיירים כחלק מערכי החינוך שבהם הם מאמינים. גם כשבתיהם גדולים ויפים לעומת אלה של שכניהם, בחלק מהמקרים אין מדובר באחוזות מפוארות, וההקפדה על צניעות ושמירה מעין הרע מובילה אותם בבחירותיהם.
ברשימה מטה, שכוללת את עשירי החברה החרדית, לא תמצאו אישה אחת. גם כיום הפרשנות החרדית רואה את מקומה של האישה קודם כל בבית ובחינוך הילדים, ועבודת הנשים מחוץ לבית היא אילוץ כלכלי ולא תופעה חיובית כשלעצמה.
מיכאל (מיכו) ויצחק מירילשוילי
טייקון התקשורת החרדי יצחק מירילשוילי (41), בעלי ערוץ 14, תחנות הרדיו החרדי קול חי, ואתר החדשות 0404, הוא חרדי שומר מצוות ותורה ואחד מהאנשים העשירים בישראל. אביו הוא מיכאל (מיכו) מירילשוילי (64), אוליגרך רוסי שנחשב בעבר לבעל קשרים אישיים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וכן עם בכירי הפוליטיקאים בארץ. מירילשוילי האב, רופא ילדים בהכשרתו, ישב בעבר שמונה שנים בכלא הרוסי ונחשב גם כיום כמושך בחוטים של האימפריה המשפחתית. את הונו עשה בתקופת ההפרטות הגדולות בברית המועצות של שנות ה-90, אז רכש בתי מלון, בתי קזינו ומרכזי תרבות גדולים. כמו כן, כיום הוא פעיל בכמה חברות בתחום הטכנולוגיה הירוקה.
בנו יצחק מכונה בפי רבים "מארק צוקרברג הרוסי", והוא טייקון בפני עצמו. את דרכו החל בתחום הטכנולוגיה והמשחקים כשהקים את VK, רשת חברתית רוסית שנמכרה ביותר ממיליארד דולר. בנוסף, הוא החזיק 35% בחברת הגיימינג פאלריום (Plarium) שנמכרה בשנת 2017 תמורת 500 מיליון דולר. מירילשוילי הבן עומד גם בראש קרנות נדל"ן והשקעות גלובליות, ומשמש גורם מרכזי במיזמים פילנתרופיים כמו קרן מרומים, שפועלת בתחומי החינוך, הדת והסיוע לנזקקים.
בשנים האחרונות ובפרט מאז עלייתו של ערוץ 14, האב והבן מירילשוילי מייצרים לא מעט כותרות. בשנת 2017 הם נחקרו בגין מעורבותם בתרומה לעמותות המקושרות לשר אריה דרעי בסכום כולל של 1.75 מיליון שקל. הם נחשבים לתומכים משמעותיים בקהילת חב"ד, ותרמו לפרויקטים שונים בארגון זק"א, כמו הקמת צי רכבים חדש. נכון לשנת 2021, שווייה הכולל של משפחת מירילשוילי הוערך ב-3 מיליארד דולר.
דן גרטלר
דמות ייחודית ברשימה היא היהלומן דן גרטלר (52), שאומנם נולד למשפחה חילונית, אך חזר בתשובה והפך לחרדי אדוק. דן הוא בנם של אשר גרטלר, יהלומן ששימש בעבר שוער מכבי תל אביב בכדורגל, ושל חנה, אשת עסקים שכיהנה בעבר כמנכ"לית רדיו 99FM. גרטלר גדל בתל אביב, למד בתיכון ליידי דייויס ואחרי שירותו הצבאי החל להתקרב לדת יחד עם ענת, לימים אשתו. הוא נחשב לדמות מיוחדת, אנרגטית ואינדיבידואליסטית, וכבר בגיל 22 הוא ייסד את חברת דן גרטלר אינטרנשיונל (DGI) והחל לסחור ביהלומי גלם, תוך כדי שהוא מתחרה בלב לבייב.
בשנים שלאחר מכן הפך גרטלר מסוחר יהלומים מקומי לטייקון, ואת פריצתו המשמעותית ביצע בקונגו בתחילת שנות ה-2000, כשיצר קשרים עם שליט המדינה וקיבל זיכיון בלעדי לייצא יהלומים. בעקבות החשדות לשחיתות שהתעוררו נגדו נמצא גרטלר תחת סנקציות אמריקאיות מאז שנת 2017. ברשימה השחורה והמפוקפקת נמצאים 13 אנשים בלבד מכל רחבי העולם. למרות זאת, הוא עדיין מכהן כקונסול כבוד של המדינה.
גרטלר ידוע כפילנתרופ נדיב וככזה הוא תורם רבות למוסדות חינוך חרדיים, לחב"ד ולארגונים אחרים. בין היתר הוא שיפץ את בית הכנסת הגדול בבני ברק והקים כולל אברכים גדול בעיר. הוא מקורב במיוחד לרב אליעזר זאב רוזנבוים, האדמו"ר מנדבורנה, ולרבי דוד חי אבוחצירא מנהריה. לגרטלר ואשתו עשרה ילדים, והוא מתגורר בבית פרטי בבני ברק. מקורבים לעולם העסקים החרדי מספרים על איש צנוע במיוחד, שלמרות עושרו הרב נוהג בטויוטה קאמרי בשווי של כ-150 אלף שקל בלבד. בשנת 2020 הוערך הונו על ידי פורבס בשווי כולל של 1.5 מיליארד דולר.
האדמו"ר מגור
רבי יעקב אריה אלתר (86) הוא האדמו"ר הנוכחי בשושלת חסידות גור. הוא מכהן כמנהיגה הרוחני של אגודת ישראל, הגוף ההיסטורי שמרכיב כיום את מפלגת יהדות התורה (לצד דגל התורה). את רוב הונו של האדמו"ר הוא ירש מאביו, הרב שמחה בונים, והוא מחזיק בנכסי נדל"ן רבים במקומות הכי מבוקשים בארץ, בין היתר ארסוף, תל אביב, ירושלים, אשדוד, ראשון לציון ובני ברק.
עבור האדמו"ר, הכסף הרב שמושקע בנכסיו מתועל ראשית כמשאב עסקי, אך גם על מנת לקרב את חסידי החצר, לפקח עליהם ולשלוט בהם. חסידות גור נחשבת לגדולה והעשירה ביותר בעולם החרדי, אך זוהי חצר עם משמעת קשוחה והרמטית שחסידיה נשמעים להלכות ולפסיקות ללא שמץ של הטלת ספק. אלו שאינם הולכים בתלם שמכתיב האדמו"ר מוצאים עצמם בדרך כזו או אחרת מחוץ לחצר. החסידות מעורבת בעשייה פוליטית ענפה מאחורי הקלעים, בסיוע נציגות משמעותית בכנסת ובממשלה. זה לא סוד שלאדמו"ר כוח פוליטי רב, בפרט בממשלת הימין הנוכחית, ובשבועות האחרונים השתרבב שמו כמושך בחוטים מאחורי הקלעים של חוק הרווחים הכלואים. בימים האחרונים דווח בתקשורת כי הוא סירב להיפגש עם שליחו של רה"מ נתניהו במטרה לדון בחוק הגיוס.
ב-2019 הוערך שוויו הכולל של האדמו"ר ב-300–500 מיליון דולר, והוא נחשב למולטי-מיליונר ולאחד מעשירי ישראל. עם זאת הוא חי בצניעות ומתגורר בדירה בבניין בית המדרש של חסידות גור במתחם שנלר בירושלים. הוא נשוי לשושנה ואב לתשעה ילדים.
לב לבייב
לב לבייב (69) הוא מיליארדר ופילנתרופ ישראלי חרדי ממוצא בוכרי שמשתייך לחסידות חב"ד. לאחר שעלה עם משפחתו לארץ הוא למד בישיבה ושירת ברבנות הצבאית. בעבר נחשב לבייב ליהלומן הפרטי הגדול בעולם, בין היתר לאחר שהעז לקרוא תיגר על אחת השחקניות הגדולות בשוק היהלומים, תאגיד דה בירס.
האימפריה של לבייב התרחבה משמעותית כשרכש את השליטה באפריקה ישראל, אך הוא לא רווה נחת מעסקיו בישראל והחליט למכור את החזקותיו בחברה בשנת 2018 במסגרת הסדר חוב. לבייב הוא מגדולי התורמים בין אנשי העסקים בישראל, ובין היתר, הוא המממן העיקרי של פעילות חב"ד במזרח אירופה.
מקורבים לעולם העסקים החרדי מספרים שבשנים האחרונות, ובפרט לאחר מכירת אפריקה ישראל, מעמדו של לבייב כטייקון כל-יכול נחלש. ברמה האישית הוא מעניק חשיבות רבה למשפחתו ולחינוך ילדיו לעבודה, להישגים ולחיים בפשטות ובצניעות. הוא נשוי לאולגה ואב לחמישה בנים וארבע בנות, ומחלק את זמנו בין שכונת המפסטד בלונדון לסביון בישראל. השבוע נישא בנו, אבנר לבייב, ובחתונה נכחו בין היתר אייל גולן (שגם הופיע) ויו"ר ש"ס, אריה דרעי.
ביתו המפואר של לבייב בלונדון כולל שבעה חדרי שינה, בריכה המעוטרת באריחי זהב ופסיפסים, מועדון לילה, חדר כושר עם סאונה, ספא ומספרה. בארץ הוא גר באחוזה שבנויה על שטח של 23 דונם, שאליה עבר עם משפחתו מבני ברק, שם התגורר במשך עשרות שנים. ב-2018 העריך פורבס את שוויו הכולל בכמיליארד דולר.
מוטי בן משה
מוטי בן משה (50) הוא איש עסקים, משקיע ויזם ישראלי ממוצא גיאורגי. הוא נולד למשפחה מסורתית בבאר שבע ונחשב כיום לאחד מעשירי ישראל. בן משה, שניחן מגיל צעיר בחוש עסקי מפותח, הוא הבעלים של חברת אקסטרה הולדינג המרכזת את עסקיו, ומכהן כיו"ר החברה, שמחזיקה ברישיונות לאספקת גז וחשמל בגרמניה, אנגליה, הולנד ואוסטריה.
את דרכו החל בן משה כשהקים את חברת התוכנה סייבר גייט, שעסקה בחיוב לקוחות (בילינג). בן משה הוא הבעלים של אלון רבוע כחול, ובאמצעותה הוא שולט בחברות הציבוריות רבוע כחול נדל"ן ובחברת הדלק והקמעונאות דור אלון. שווי ההחזקות האישיות של בן משה בחברות הללו מוערך ב-124 מיליון שקל.
בן משה מתגורר עם אשתו וארבעת ילדיו במודיעין ואף שאינו משתייך לזרם דתי, הוא תורם רבות למגזר החרדי. בין היתר הוא מזוהה כאיש העומד מאחורי המיזם הלאומי לביטחון תזונתי, הפועל להכוונת משפחות ליציאה ממעגל העוני ולתרומת מזון. מקורבים לקהילה העסקית החרדית מספרים שמדובר באוהב ישראל, איש שמרן, דיסקרטי ונעים הליכות.
פנחס אבוחצירא
הרב אלעזר אבוחצירא (באבא אלעזר), היה מקובל ונצר למשפחת אבוחצירא, בנו של רבי מאיר אבוחצירא ונכדו של הבאבא סאלי. הוא נרצח בידי אחד ממבקשי עצתו בשנת 2011 כשהיה בן 63. באבא אלעזר נולד במרוקו, ולאחר עלייתו לארץ למד בישיבת הרמב"ם ובישיבת פורת יוסף. בשנים האחרונות לחייו נהג להסתגר בביתו ולצאת החוצה לעתים נדירות.
הוא נודע כסמכות דתית מרשימה, ואלפים באו לקבל את עצתו וברכתו, ובהם אשכנזים וספרדים, פשוטי עם ופוליטיקאים. חסידיו תרמו לביסוס חצרו ביד רחבה, ועם השנים הוא צבר הון רב ששימש בין היתר למימון כולל אברכים גדול בבאר שבע ובית תמחוי. אף שהיה קנאי באמונתו, בקרב בני משפחתו הוא נודע בזכות החיוך הרחב, הצחוק הבריא, ובעיקר העזרה הרוחנית והאוזן הקשבת שהעניק לכל דורש.
הרב אבוחצירא היה נשוי לרבנית דבורה אבוחצירא, ולהם נולדו שבעה ילדים. בהלווייתו הוכתר בנו הבכור, הרב פנחס אבוחצירא (47) לממשיך דרכו. מרבית הונו, שהוערך בשנת 2012 ב-1.3 מיליארד שקל, עבר אליו בירושה מאביו המנוח.
הרב פנחס אבוחצירא ממעט להופיע בתקשורת והוא מכהן כיום כרב שכונה ה' בבאר שבע וכראש כולל בעיר. לפחות כלפי חוץ מעדיף הרב לשמור על אורח חיים צנוע ברוח הדת, אך בעבר דווח כי בבעלותו בית פרטי רחב ידיים באזור באר שבע, הכולל גם אולם תפילה וחדרי אירוח רבים. בניגוד לאביו, שלבש גלימה מרוקאית מסורתית וכיסה את עיניו בכל מקום ציבורי, הרב פנחס לובש חליפה קצרה ומגבעת פשוטה הנפוצה בקרב בחורי ישיבות.
בנימין יסלזון
בנימין יסלזון (72) הוא אחד משלושת בניו ויורשיו של לודוויג יסלזון ז"ל, שעשה את הונו ממסחר בנפט. הוא בוגר תואר במתמטיקה ומדעי המחשב מאוניברסיטת בר-אילן, נשוי לפיליס ומתגורר בירושלים. את האקזיט הגדול עשה בתחילת דרכו, כאשר מיראביליס (מייסדת ICQ), שבה השקיע, נמכרה ל-AOL תמורת 400 מיליון דולר.
בבעלות משפחת יסלזון היו לאורך השנים חברות מסחריות רבות, ובהן חברת הפארמה פרומדיקו, יקבי כרמל ועוד. מתחילת המלחמה משפחת יסלזון פועלת למען השוויון בנטל בציבור החרדי תוך כדי מתן דוגמה אישית, ובני המשפחה והגיסים משרתים במילואים.
במסגרת פעילותו הפילנתרופית הקים יסלזון קרן לתמיכה במכון הגבוה לתורה ע"ש לודוויג ואריקה. העמותה עוסקת במתן מלגות והלוואות לסטודנטים וחוקרים. הוא מוגדר בידי מקורביו כ"משקיע עניו ודיסקרטי שאינו מעוניין בפרסום על עסקיו, דעתן שאינו כופה דעתו ומעניק מרחב תמרון להנהלה הבכירה".
משפחת שפירא
"אברמ'ל", "מוניה", או פשוט "הרב שפירא" היו כינוייו של אברהם יוסף שפירא, שנולד בעיר לבוב שבאוקראינה לפני 104 שנים. שפירא המנוח היה איש חסידות סדיגורה ומקורב לחסידות גור. הוא נישא לטובה שרייבר-סופר, משושלת ה"חשב סופר", ולזוג נולדו ארבעה בנים ושתי בנות.
בשנת 1981 נבחר שפירא לראשונה לכנסת, וכיהן כח"כ במשכן לסירוגין עד אמצע שנות ה-90. בין היתר הוא שימש מנהיג אגודת ישראל במינוי אישי של הרבי מגור. עוד הוא שימש יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, יו"ר הקואליציה, וגם יו"ר הוועדה המייעצת לבנק ישראל. הוא האיש שעליו אמרו יצחק שמיר ושמעון פרס כי הוא "המוציא והמביא" - וכאשר רצו מתווך או איש פשרה פנו אליו, בין היתר כי היה מאופיין בשמחת חיים ונכונות להתחבר לכל אדם.
את הונו עשה שפירא במסחר, והיה מבעלי מפעל שטיחי כרמל. "הבוס הגדול", נהגו העובדים לכנותו, גם בשל ממדי גופו. הוא נפטר בשנת 2000 אחרי שמצבו הבריאותי התדרדר ממחלת הסוכרת, ובניו ממשיכים את דרכו. בנו הבכור, יצחק, חי בלונדון, עוסק בנדל"ן ומחזיק בשטחי מסחר במזרח אירופה. בנו האמצעי הוא הרב פנחס (רוזי), חתנו של האדמו"ר סדיגורה, עוסק בטקסטיל ובנדל"ן ומשמש רב בית המדרש של החסידות בתל אביב. בנו השלישי, אלימלך שרגא, חי בארץ ועוסק בנדל"ן גם כן. הבן הצעיר, שמואל, מתגורר בווינה ומנהל מפעל שטיחים גם כן. משפחת שפירא היא מהתורמים הגדולים ביותר למוסדות חסידות גור, ולאחר פטירת האב הקימו הבנים שורה של מוסדות ומפעלי צדקה לזכרו.
אריה וולפסון וזיגי רבינוביץ'
אריה וולפסון (63) וזיגי רבינוביץ' (76) הם שני משקיעים חרדים בולטים בתחום הטקסטיל ומי שהקימו את מפעל ההלבשה התחתונה תפרון טקסטיל. תפרון היא חברה שמייצרת ומשווקת בגדים תחתונים לנשים ולגברים, ובין לקוחותיה נמצאים ענקי אופנה כמו בנטון, גאפ, קלווין קליין, נייק, דונה קארן, ויקטוריה'ס סיקרט, ריבוק וקשרל.
זיגי רבינוביץ', איש חסידות רדומסק שמתגורר בסביון, התחיל את דרכו כמנהל השיווק של תפרון כאשר נסע ברחבי העולם להציג את דוגמאות הלבנים של המפעל. ברבות השנים הפך המפעל הקטן לאימפריה, רבינוביץ' התעשר ותרם סכומים נכבדים בניסיון להחיות את חסידות רדומסק שנכחדה בשואה.
אריה וולפסון, שהונו הוערך על ידי עיתון דה מרקר בשנת 2008 בכ-100 מיליון דולר, מתגורר כיום בבני ברק. הוא הגיע לתפרון בשלב יותר מאוחר, כשרכש מרבינוביץ' מניות והפך לשותף, ובכך גם ליו"ר ולנשיא שלה. בהמשך רכש את השליטה במקפאל הבורסאית, חברת האם של תפרון וכיום, לאחר מכירתה, הוא מחזיק ב-4.15% ממניות החברה.
אריה הוא בנו של הרב אביעזר וולפסון, שהיה אחיו של איל ההון היהודי-בריטי המנוח סר יצחק אייזיק וולפסון. אחיו של אריה, הרב דניאל וולפסון, הוא משקיע הון-סיכון המתגורר בשכונת הר נוף בירושלים ומממן בה בית כנסת, ואילו אח נוסף, צביקה וולפסון, מעורב גם הוא בעסקי המשפחה ומתגורר בבית שמש. משפחת וולפסון ידועה בקרב הציבור החרדי בעושרה ובתרומותיה, ובין השאר הקימה את בית החולים וולפסון בחולון, שנקרא על שם אדית, רעייתו של סר אייזיק.
יורשי שלום פישר ז"ל
יעקב שלום ("שולם") פישר היה איש עסקים חרדי ישראלי, בעל השליטה ברשת איקאה בישראל, מבעלי חברת שופרסל והיו"ר שלה. בשנת 2022 הוא נפטר בגיל 65 לאחר שסבל ממחלה קשה. פישר ז"ל התגורר בבני ברק והיה אב לתשעה: חמישה בנים וארבע בנות.
מותו של פישר זעזע את האוכלוסייה החרדית, בין היתר מפני שהוא זכה לכינוי "הנגיד" בשל תרומות לאוכלוסייה החרדית המוערכות בכ-30–40 מיליון שקל בשנה. פישר היה תורם בולט לחסידות גור, ערלוי וחב"ד, והונו נאמד ביותר ממיליארד שקל.
בתחילת שנות האלפיים רכש פישר עם שותפיו את השליטה ברבוע הכחול וברשת מגה, שנמכרו בהמשך ברווח עצום. יחד עם מתיו ברונפמן, רכש פישר את איקאה ישראל מרשת קואופ ב-2005 תמורת 38 מיליון דולר.
ילדיו, חתניו וכלותיו של פישר ז"ל ממשיכים את דרכו באימפריה, ובנו הבכור שמשון שותף בחלק מפעילות הסחר באינטרנט של איקאה. בניו האחרים, איציק ושלומי, מעורבים בעסקי המשפחה גם כן.
יעקב הלפרין
מייסד רשת אופטיקה הלפרין הוא הרב רפאל הלפרין ז"ל, שנפטר בשנת 2011 בגיל 87. הלפרין האב נחשב לדמות צבעונית וחריגה בנוף החברה החרדית, והיה בין היתר מפתח גוף, מתאבק מקצועי ואומן לחימה לצד היותו איש עסקים, יזם, נדבן, חוקר וסופר. הוא ניחן ביכולות אתלטיות מרשימות, היה "מר ישראל", אלוף ארצות הברית בהיאבקות חופשית ובעל דרגת דאן 5 בקארטה.
רפאל למד בישיבת חברון היוקרתית בירושלים, ובצעירותו נחשב לבן טיפוחיו של מנהיג הציבור החרדי, הרב אברהם ישעיה קרליץ (ה"חזון איש"). היה נשוי לציפורה הלפרין, וממנה התגרש ב-1961. לשניים חמישה ילדים משותפים. את ילדיו מציפורה נישל מהירושה בטענה שלא היו בקשר איתו. לאחר שהתגרש נישא לברטי (ז"ל), ילידת בריסל, וממנה נולדו לו שבעה ילדים. בסוף שנות ה-80 החל רפאל לעסוק באופטומטריה והצליח להפוך בתוך עשור לאימפריה עסקית. ב-2008 הודיע על פרישתו מעסקי אופטיקה הלפרין והעביר את הבעלות על הרשת לילדיו.
רפאל הלפרין עסק רבות בפילנתרופיה ותרם חלק נכבד מהונו לגמילות חסדים בציבור החרדי, ובין היתר לשיפוץ בתי כנסת, רכישת ארונות קודש והקמת מקוואות. במשך עשרות שנים הוא התגורר בתל אביב, ובשנות ה-90 העתיק את מגוריו לבני ברק.
בנו הבכור הוא איש העסקים יעקב הלפרין (61), לשעבר המנכ"ל, הבעלים והפרזנטור של רשת אופטיקה הלפרין, שמונה כיום יותר מ-140 סניפים. לפני כשנתיים הודיע הלפרין ג'וניור על פרישתו מניהול הרשת, העברת המושכות לששת אחיו ומינוי מנכ"ל חיצוני. הלפרין הבן מתגורר עם משפחתו באחוזה רחבת ידיים במושב בית מאיר.